in , ,

Szarvas város alpolgármestere is áldozatul esett Darth Vadernek

Hodálik Pál
Hodálik Pál

Sokaknak nem a fa alá, hanem a moziba érkezett idén a karácsonyi ajándék. Akárcsak tavaly, idén is óriási várakozás előzte meg a Star Wars sorozat folytatását, a Zsivány Egyest. Ennek részben az lehetett az oka, hogy a hetedik rész, Az ébredő Erő magasan túlszárnyalta az elvárásokat, sőt, a kritika a Birodalom visszavág óta ezt kiáltotta ki a legjobb résznek. A rajongóknak azonban egy évet kellett kibírniuk a folytatásig, ami tökéletes időzítéssel, az év végi mozidömping nyitányaként érkezett meg.

Szarvason – a világpremiert követő napon – december 15-én láthatta először a közönség a történet folytatását. Jobban mondva, időrendbe állítva a 3,5-dik részt, hiszen a film az 1977-es Csillagok háborúja előtt játszódik, a Star Wars: Lázadók után öt évvel. A Szarvasi Moziban a legtöbben hétvégére időzítették a nagy kalandot, de arra senki sem számított, hogy megelevenednek a filmvászon szereplői, és az aulában fel-alá sétálva pózolnak a nézőkkel.

– Arra gondoltunk, hogy egy kis meglepetéssel rukkolunk elő a rajongóknak – rántja le a leplet Kugyeláné Décsei Mónika, az intézmény munkatársa. Ezért hívtuk meg azt a csapatot, akik már nagyon régóta Star Wars őrületben szenvednek. Ők maguk építik a jelmezeiket, és ha tehetik, minden ilyen megmozduláson ott vannak, viszik tovább ennek megfoghatatlan és csodálatos klasszikusnak a hírét, és egy kis örömet csempésznek a gyerekek és felnőttek szívébe.

Az 501-es Légió Magyarországi Helyőrség kereken 10 éve alakult, azóta járják az országot. A szórakoztatás mellett azonban egyre nagyobb hangsúlyt kap a jótékonyság is. Rendszeresen látogatnak el kórházakba vagy lépnek fel karitatív céllal.

– Nemcsak abban merül ki ez a tevékenység, hogy felvesszük ezeket a jelmezeket, és bulizunk egyet, mert ez olyan jó móka, hanem megpróbálunk segíteni is. Nagyon sok alapítvánnyal dolgozunk közösen, és olyan intézményekbe látogatunk el, ahol beteg gyerekek vannak, hogy egy kicsit feldobjuk a napjukat. Főleg ilyenkor, az ünnepek tájékán szaporodnak meg ezek a felkérések. Gyakran előfordul, hogy nagyobb cégekkel összefogva ajándékokat viszünk, hogy egy kicsit boldogabbá tegyük az ünnepüket – mondja Jedi jelmezéhez hűen Mérei Norbert, a Lázadó Légió Magyarországi Helyőrségének vezetője, egyben az 501-es Légió Magyarországi Helyőrségének kommunikációs tisztje.

Érdekességként az is elárulta, ruháik olyannyira élethűek, hogy még az öltésszám, ill. a minta sem térhet el az eredetitől. Mindemellett tartósabbak is, hiszen amíg a filmben 20-30 másodpercig kellett a felszerelésnek egyben maradnia, ők olykor 8-12 órán át is hordják. A legtöbb alapanyagot ráadásul külföldről szerezték be, mivel itthon elérhetetlennek bizonyultak. Az eredetiből mindössze egyetlen példány készült, így fordulhatott elő, hogy van olyan rohamosztagos jelmezük, amelynek az elkészülése kb. két évig tartott.

– Az én kosztümöm egy nagyon kényelmes viselet, bár nyáron ez is meleg tud lenni – meséli a hobbi árnyoldalait. Egy rohamosztagos jelmezben se ülni, se állni nem lehet, vagyis mindenre alkalmas, csak arra nem, hogy viselje az ember. Ennek ellenére előfordult, hogy 11,5 órán keresztül volt rajtam. Estefelé már szinte könyörög az ember, hogy legyen vége a napnak.

A várakozókat nézve nem lehetett volna semmiféle statisztikát húzni. A 7 évestől a nyugdíjas korosztályig szinte mindenki megtalálható volt az előcsarnokban, sőt, a közélet szereplői közül is többen vállalták elkötelezettségüket.

– Nagy Star Wars rajongó vagyok – ismerte el Hodálik Pál alpolgármester, aki kisfiát, Ádámot hozta el a vetítésre. Emlékszem, amikor a negyedik, ötödik, hatodik rész bekerült a mozikba, akkor még nem ilyen modern technikával, tolongtunk a jegyért, és szüleinktől ellógva beültünk a moziba. Főiskolás koromban az is előfordult, hogy egy-két őrült társammal együtt képesek voltunk egy este alatt a komplett trilógiát megnézni, és addig nem feküdtünk le, amíg a 3×3 órát le nem tudtuk – teszi hozzá, és lelkesedését mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a legújabb epizódot sem egyszer nézte meg.

A film előtt a légió tagjai még egy rögtönzött harcjelenettel adták meg a kezdeti lökést, végül megkegyelmezve a szarvasi közönségnek, átengedték a terepet a filmvászon hőseinek.

Vélemény, hozzászólás?

Gajdos Attila és Samu Tamás Gergő

Samu Tamás Gergő: Ugyanazért a munkáért, ugyanaz a bér járjon!

Kollégiumi karácsony – szép ajándékkal