in ,

Már tíz fiatal továbbtanulásához tudott segítséget nyújtani a „SZARVASÉRT” Alapítvány

Kovács Martin és Strobbel Aletta
Kovács Martin és Strobbel Aletta

A „SZARVASÉRT” Alapítvány életében mindig fontos volt a fiatal tehetségek támogatása. A 2012-es tisztújítás után új lendületet kapott az ilyen jellegű tevékenységük, elevenítette fel egy korábbi, még ősszel megejtett beszélgetésünk során az alapítvány korábbi elnöke, Mihaleczné Kovács Mária. 2012-ben Závogyán Judit váltotta őt a poszton, és már az azt követő első kuratóriumi üléseken felmerült, hogy valami újdonságot kellene hozni az alapítvány életébe. Az első gondolat a Bolza-kastély parkjában korábban megrendezett polgári bálok újraélesztése volt, de szerették volna valamilyen új tartalommal megtölteni. Felmerült, hogy a jó sportolókat támogatnák a bál adományaiból, de többek megjegyezték, hogy nem csak a sportolók szorulnak támogatásra, hanem azok a gyerekek is, akik tovább akarnak tanulni. Végül az alapítvány döntéshozói úgy határoztak, hogy a felsőfokú oktatás első évét kezdő szarvasi tehetségeket támogatnák a befolyt adományokból.

A kuratóriumi tagok kidolgozták az eljárásrendet, a bírálati szempontokat és a pályázati kiírást. 2013-ban hirdették meg először a bált és ezzel párhuzamosan a pályázatot a tehetséges szarvasi fiatalok továbbtanulásának támogatására. Az első évben annyi pénz jött össze, hogy két gyereknek tudtak adni 200-200 ezer forintot. Úgy gondolták, hogy ez már az az összeg, ami segítség lehet egy fiatal továbbtanulásának elindításában, emlékezett vissza Marika néni.

2014-ben már három, 2015-ben ismét három fiatal részesülhetett a támogatásból. Az idén több pénz jött össze, de olyan pályázatok érkeztek, amik közül többet formai, tartalmi okok miatt nem tudtak támogatni, ezért tartalékot képeztek, mert mint azt Marika néni mondta, az, hogy mikor mennyi pénz jön össze, nem lehet kiszámítani, befolyásolni.

A pedagógus kuratóriumi tagok a pontrendszert úgy állították össze, hogy az első sorban a tehetség kiemelésére irányuljon. A szempontok közül sokat nyom, hogy a tanulmányi versenyeken milyen eredményt értek el. A nemzetközi versenyen eredményt elért gyerekek nagyon sok pontot kapnak, amik csökkennek az országos, megyei és a helyi versenyek felé.

Sok vita volt arról, hogy a szociális helyzetet hogy tudják figyelembe venni, mivel családtanulmányt nem végezhetnek. Úgy döntöttek, hogy a pályázatban első sorban a a tehetségre helyezik a hangsúlyt, a szociális helyzet bemutatását pedig a pályázókra bízták.

A rendszer működik. Az első bál óta már tíz fiatal továbbtanulásának elindításába összesen 2 millió forinttal tudtak segítséget nyújtani. Ezt a támogatók önzetlen felajánlásai, hozzájárulásai nélkül nem tudták volna sikerre vinni.

Az idei beérkezett pályázatok közül Kovács Martin és Strobbel Aletta nyerte el a 200 ezer forintos ösztöndíjat első egyetemi évük költségeinek fedezetére. Mindketten a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán kezdték meg tanulmányaikat, támogatási szerződésük aláírására augusztus 30-án került sor a Damjanich utcai Civil Házban. Előttük Szirony Dóra (Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar), Frankó Ákos (Debreceni Tudományegyetem), Trabach Menta (Semmelweis Egyetem Általános Orostudományi Kar), Gyekiczki Fruzsina (Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar), Farkas Vivien Ildikó (Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar), Bódis Bendegúz (Semmelweis Egyetem Általános Orostudományi Kar), Balázs Gergő (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Kar), Megyeri Mária (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar) nyerte el az ösztöndíjat.

Vélemény, hozzászólás?

Kuksi, Pötyi, Balerina…

Boronyák Gergely és Polák Ferenc

Valahol Európában Szarvason: a Ficsúr szerepében Boronyák Gergely