Menu
in , ,

Vajda: Nehéz döntések előtt a végzősök

A Vajda Péter Evangélikus Gimnázium végzős diákjaira komoly döntések meghozatala vár a következő napokban. Rohamosan közeledik az érettségire és felvételire való jelentkezés határideje, mindkét jelentkezést február 15-ig kell elvégezni.

Az érettségire történő jelentkezés az iskolán belül, szervezett keretek között zajlik, a felsőoktatásba történő jelentkezést viszont a tanulóknak egyénileg kell megtenniük. Természetesen ebben is igyekszik az iskola minden segítséget megadni.

Az első nagyon fontos lépés, hogy a diákok és szülők helyes döntést hozzanak, reálisan válasszanak pályát, hiszen ez a döntés hosszú időre meghatározhatja a tanulók jövőjét. Éppen ezért minél szélesebb körben érdemes tájékozódni, amihez sok segítséget nyújtanak az egyetemi nyílt napok, és a közeljövőben megrendezésre kerülő EDUCATIO vásár. Az iskola több felsőoktatási intézménnyel jó kapcsolatot ápol, ezek az intézmények rendszeresen eljönnek hozzánk, és bemutatkoznak. Így láttuk vendégül  január 9-én a Kecskeméti Főiskola, jelenleg már Pallasz Athéné Egyetem képviselőit.  Az egykori kecskeméti főiskolák mellett ide tartoznak most már  a volt szolnoki főiskola karai is. A volt GAMF főiskola mindig felkelti tanulóink figyelmét, ugyanis az itt kínált képzések, mint a járműmérnök, gépészmérnök, logisztikai mérnök igen népszerűek napjainkban. Azt is megtudhattuk, hogy az itt tanuló diákok duális képzésben is részt vehetnek, ami azért is nagyon fontos, hogy a tanulás mellett a munka világába is bepillanthatnak.  A szolnoki karon kereskedelem és marketing, turizmus és vendéglátás,  nemzetközi gazdálkodás szakra jelentkezhetnek az érdeklődők.

Ugyanezen a napon vártuk a szülőket arra a tájékoztatóra, ahol a felvételi eljárás és a pontszámítás részleteit ismertettük a szülőkkel és diákokkal. A végzősök mellett már a 11. évfolyamosok közül is többen eljöttek, hogy megfelelő ismeretekkel tudjanak a jövő évi döntésükre felkészülni. A tájékoztató elején Rágyanszky György, egykori diákunk mutatta be a Budapesten működő Protestáns Szakkollégiumot, ami alternatívája lehet az egyetemi kollégiumoknak vagy albérleteknek. Ezt követően Tuska Tünde, a Szegedi Tudományegyetem Szlovák Tanszékének vezetője tartott rövid tájékoztatót. Mivel iskolánkba örvendetesen egyre több diák érkezik a Szlovák Általános Iskolából, és egyre többen tanulják a szlovák nyelvet, fontosnak érezzük ezeket a lehetőségeket is bemutatni.

A közeli napokban várjuk a szarvasi felsőoktatási intézmények képviselőit is, hogy a helyi lehetőségekről is képet kaphassanak tanulóink.

Az igazgatói tájékoztatóban reményeink szerint az érdeklődők átfogó képet kaphattak a felvételi eljárás minden részletéről. A bemutatott tájékoztató anyaga iskolánk honlapján megtekinthető.

Most már megindulhat a jelentkezés. Minden segítséget igyekszünk megadni, Mészáros Tünde igazgatóhelyettes várja a szülőket, diákokat a jelentkezési határidőig, hogy segítséget nyújtson számukra.

Kitajkáné Szántai Mária igazgató

Leave a Reply

Exit mobile version