Menu
in , ,

Földesi Trumptól a helyi választásokig

Földesi Zoltán

Földesi Zoltán

Elsőként a Verona melletti baleset áldozataira emlékezett a nemzeti gyásznapon tartott sajtótájékoztatóján Földesi Zoltán. Két gyereket temetett el, pontosan tudja, mit érezhetnek a szülők, mondta, ráadásul pedagógusként, aki hasonló korú gyerekekkel foglalkozik, különösen megérintette a tragédia.

Az ember mindig bízik… bár a magyar politikára nézve és a világban zajló folyamatokra nézve óvatosságra intenek bizonyos jelek, tért rá sajtótájékoztatójának nemzetközi részére. Trumppal kezdte. “Donald Trump személyében olyan republikánus került a világ legnagyobb gazdasági és katonai hatalma élére, aki egy befelé forduló, erősebb Amerikát akar egy olyan világban, ahol Kína vezetője is azt mondta, hogy a globalizált világnak nincs alternatívája”. Ígérete szerint be fogja hajtatni a NATO tagállamok befizetéseit, ami állítása szerint rosszul fog esni Orbán Viktornak, mert Magyarország csak részben teljesíti eme kötelezettségét.

Új elnöke van az Európai Parlamentek is. A baloldali Martin Schulzot az olasz konzervatív Antonio Tajani váltotta, aki azzal a kijelentésével, hogy az Európai Uniónak nincs alternatívája, kifejezte, hogy a BREXIT-et gondolja az utolsó nagy törésnek, üzent Orbán Viktornak is. Választások lesznek Európa szerte, amik a jövőre esedékes magyarországi voksolásra is hatással lehetnek majd.

Egyelőre béke honol a magyar politikában. Ilyenkor azért a kormányok keresnek és találnak témát. Így tett a magyar kormány is a 4-es metró kivitelezésének a kapcsán, amikor egy “fantomjelentésre hivatkozva” visszafelé mutogat a szocialista kormányokra, ami a nagypolitikát megjárt korábbi országgyűlési képviselő szerint gyanús, mert a beruházás 40 százaléka már a jobboldali kormány idejére esett.

– A Magyar Szocialista Párt bedobta az állóvízbe az elmúlt napokban a kavicsot, mert megnevezte a 2018-as választásokra miniszterelnök-jelöltjét Botka László személyében, aki Szeged megyei jogú város polgármestere több mint másfél évtizede – ismertette Az MSZP demokratikus ellenzék felé tett személyi javaslatát.

Békés megyének is új kormánymegbízottja van Petróczki Zoltán személyében. Gajda Róbert alul maradt a nagyok harcában, szembe ment Simonka Györggyel, a megyei Fidesz erős emberével, és kivonták a forgalomból, jelentette ki információira alapozva.

– Érik már itt a státusz a következő hivatali kinevezettnek. Az a véleményem, hogy az Európai Unióból hazahozzák a korábbi Békés megyei potentáltat, a 2. körzet korábbi országgyűlési képviselőjét, Erdős Norbert urat, és kell itt a hely a kádereknek. Hacsak nem a mi körzetünkben indítják őt, de akkor meg Dankó Bélának nem jut hely, na de ez a jövő év zenéje.

A 2024-es olimpiáról szólva elmondta, hogy a magyarok többsége fél, mert nagyon “megrángatná a magyar költségvetést, minden magyar család, de még az unokáink életét is”. Harmincezer aláírás összegyűlt az olimpia ellen két vagy három nap alatt. A szocialisták is a kezdeményezés mellé álltak, ami arról szól, hogy legyen egy népszavazás arról, hogy legyen-e olimpia. A médiából vett értesülései szerint a kormány készül meghekkelni a dolgot.

Gyűjtenek a szocialisták. A közeli napokban egy vidéki településen, majd Szarvason is eljuttatják az elsősorban meleg ruhákból álló adományukat egy karitatív szervezetnek. Ételt is osztanak majd, főleg a nagyobb városokban.

Elkészítettek és benyújtottak egy antikorrupciós csomagot a házhoz, aminek segítségével tiszta viszonyokat szeretnének teremteni Magyarországon, ezzel a politikai elit hitelét szeretnék visszaállítani. Ha fordulat lenne 2018-ban, akkor egészen biztosan ezzel kezdené meg a szocialistákkal felálló kormány.

A minimálbér január 1-i megemelése óta eltelt három hétben hozzá olyan “fülesek jutottak el” cégmegnevezésekkel, hogy konkrétan megmondták a munkavállalóknak, papíron keresnek csak többet, a borítékba nem fognak tudni többet tenni. A szocilisták már régóta állítják, hogy féllábas ennek a szabályozása. Szerintük át kellene rendezni a vállalkozások adó- és közteher-szerkezetét.

A város költségvetésének még egyszer neki fognak futni, de ez már csak technikai jellegű lesz, mert lassan nincs miről dönteniük. Kiüresedett az önkormányzati rendszer, szinte vezetői szintű döntések kerülnek csak a testület elé. Nincs intézményrendszer, közhatalmi feladatot alig-alig lát el az önkormányzat, mondta.

A hulladékgazdálkodásról szólva kijelentette, nem ők találták, ki, trendről van szó, nemzeti lett a hulladékgazdálkodás is, ami nagy biznisz, amiből valakinek nagyon nagy bevétele lesz. Nekünk meg kell tanulni a szelektív gyűjtést, ha nem akarunk egy szemétkupacot hagyni az utódainkra.

Döntöttek még újabb sportpark létesítéséről, intézményvezető kinevezéséről, járdaépítésről, fogorvosi és gyermekpraxisok a Vízügy épületébe költöztetéséről, szigetüzemű közvilágítás és biztonsági kamerákat városon kívül eső buszmegállóknál, zebráknál történő elhelyezéséről.

A végére hagyta a Lohr Gyula halálával képviselő nélkül maradt körzetbe március 26-ára kiírt választás kérdését.

– Szeretnénk ezt a mandátumot elvenni a városvezető többségtől – jelentette ki. – Szeretnénk, ha egy picit megtörnénk helyben a Fidesz-uralmat. Azt gondolom, hogy a 2. választókörzetben is van sok-sok olyan család, akiknek mindaz, ami Magyarországon folyik az ellenérzéssel tölti el őket. Szeretnénk kérni önöket, hogy üzenjenek a hatalomnak! Itt lesz egy választás március 26-án. Szavazzanak egy olyan jelöltre, akiben azt látják, hogy eséllyel le tudja váltani a Fideszes többséghez tartozó majdani jelöltet! Még senki sem jött elő a farbával, ez a következő napok, hetek izgalma lesz – mondta. Ők keresik a lehetőséget arra, hogy olyan köztiszteletben álló jelöltet támogassanak a demokratikus oldalról, akinek esélye lesz erre.

Reményét fejezte ki, hogy nem egy dilikampány elé nézünk, mert ennyit nem ér meg egy képviselőség.

Leave a Reply

Exit mobile version