in , ,

Földesi Trumptól a helyi választásokig

Földesi Zoltán
Földesi Zoltán

Elsőként a Verona melletti baleset áldozataira emlékezett a nemzeti gyásznapon tartott sajtótájékoztatóján Földesi Zoltán. Két gyereket temetett el, pontosan tudja, mit érezhetnek a szülők, mondta, ráadásul pedagógusként, aki hasonló korú gyerekekkel foglalkozik, különösen megérintette a tragédia.

Az ember mindig bízik… bár a magyar politikára nézve és a világban zajló folyamatokra nézve óvatosságra intenek bizonyos jelek, tért rá sajtótájékoztatójának nemzetközi részére. Trumppal kezdte. “Donald Trump személyében olyan republikánus került a világ legnagyobb gazdasági és katonai hatalma élére, aki egy befelé forduló, erősebb Amerikát akar egy olyan világban, ahol Kína vezetője is azt mondta, hogy a globalizált világnak nincs alternatívája”. Ígérete szerint be fogja hajtatni a NATO tagállamok befizetéseit, ami állítása szerint rosszul fog esni Orbán Viktornak, mert Magyarország csak részben teljesíti eme kötelezettségét.

Új elnöke van az Európai Parlamentek is. A baloldali Martin Schulzot az olasz konzervatív Antonio Tajani váltotta, aki azzal a kijelentésével, hogy az Európai Uniónak nincs alternatívája, kifejezte, hogy a BREXIT-et gondolja az utolsó nagy törésnek, üzent Orbán Viktornak is. Választások lesznek Európa szerte, amik a jövőre esedékes magyarországi voksolásra is hatással lehetnek majd.

Egyelőre béke honol a magyar politikában. Ilyenkor azért a kormányok keresnek és találnak témát. Így tett a magyar kormány is a 4-es metró kivitelezésének a kapcsán, amikor egy “fantomjelentésre hivatkozva” visszafelé mutogat a szocialista kormányokra, ami a nagypolitikát megjárt korábbi országgyűlési képviselő szerint gyanús, mert a beruházás 40 százaléka már a jobboldali kormány idejére esett.

– A Magyar Szocialista Párt bedobta az állóvízbe az elmúlt napokban a kavicsot, mert megnevezte a 2018-as választásokra miniszterelnök-jelöltjét Botka László személyében, aki Szeged megyei jogú város polgármestere több mint másfél évtizede – ismertette Az MSZP demokratikus ellenzék felé tett személyi javaslatát.

Békés megyének is új kormánymegbízottja van Petróczki Zoltán személyében. Gajda Róbert alul maradt a nagyok harcában, szembe ment Simonka Györggyel, a megyei Fidesz erős emberével, és kivonták a forgalomból, jelentette ki információira alapozva.

– Érik már itt a státusz a következő hivatali kinevezettnek. Az a véleményem, hogy az Európai Unióból hazahozzák a korábbi Békés megyei potentáltat, a 2. körzet korábbi országgyűlési képviselőjét, Erdős Norbert urat, és kell itt a hely a kádereknek. Hacsak nem a mi körzetünkben indítják őt, de akkor meg Dankó Bélának nem jut hely, na de ez a jövő év zenéje.

A 2024-es olimpiáról szólva elmondta, hogy a magyarok többsége fél, mert nagyon “megrángatná a magyar költségvetést, minden magyar család, de még az unokáink életét is”. Harmincezer aláírás összegyűlt az olimpia ellen két vagy három nap alatt. A szocialisták is a kezdeményezés mellé álltak, ami arról szól, hogy legyen egy népszavazás arról, hogy legyen-e olimpia. A médiából vett értesülései szerint a kormány készül meghekkelni a dolgot.

Gyűjtenek a szocialisták. A közeli napokban egy vidéki településen, majd Szarvason is eljuttatják az elsősorban meleg ruhákból álló adományukat egy karitatív szervezetnek. Ételt is osztanak majd, főleg a nagyobb városokban.

Elkészítettek és benyújtottak egy antikorrupciós csomagot a házhoz, aminek segítségével tiszta viszonyokat szeretnének teremteni Magyarországon, ezzel a politikai elit hitelét szeretnék visszaállítani. Ha fordulat lenne 2018-ban, akkor egészen biztosan ezzel kezdené meg a szocialistákkal felálló kormány.

A minimálbér január 1-i megemelése óta eltelt három hétben hozzá olyan “fülesek jutottak el” cégmegnevezésekkel, hogy konkrétan megmondták a munkavállalóknak, papíron keresnek csak többet, a borítékba nem fognak tudni többet tenni. A szocilisták már régóta állítják, hogy féllábas ennek a szabályozása. Szerintük át kellene rendezni a vállalkozások adó- és közteher-szerkezetét.

A város költségvetésének még egyszer neki fognak futni, de ez már csak technikai jellegű lesz, mert lassan nincs miről dönteniük. Kiüresedett az önkormányzati rendszer, szinte vezetői szintű döntések kerülnek csak a testület elé. Nincs intézményrendszer, közhatalmi feladatot alig-alig lát el az önkormányzat, mondta.

A hulladékgazdálkodásról szólva kijelentette, nem ők találták, ki, trendről van szó, nemzeti lett a hulladékgazdálkodás is, ami nagy biznisz, amiből valakinek nagyon nagy bevétele lesz. Nekünk meg kell tanulni a szelektív gyűjtést, ha nem akarunk egy szemétkupacot hagyni az utódainkra.

Döntöttek még újabb sportpark létesítéséről, intézményvezető kinevezéséről, járdaépítésről, fogorvosi és gyermekpraxisok a Vízügy épületébe költöztetéséről, szigetüzemű közvilágítás és biztonsági kamerákat városon kívül eső buszmegállóknál, zebráknál történő elhelyezéséről.

A végére hagyta a Lohr Gyula halálával képviselő nélkül maradt körzetbe március 26-ára kiírt választás kérdését.

– Szeretnénk ezt a mandátumot elvenni a városvezető többségtől – jelentette ki. – Szeretnénk, ha egy picit megtörnénk helyben a Fidesz-uralmat. Azt gondolom, hogy a 2. választókörzetben is van sok-sok olyan család, akiknek mindaz, ami Magyarországon folyik az ellenérzéssel tölti el őket. Szeretnénk kérni önöket, hogy üzenjenek a hatalomnak! Itt lesz egy választás március 26-án. Szavazzanak egy olyan jelöltre, akiben azt látják, hogy eséllyel le tudja váltani a Fideszes többséghez tartozó majdani jelöltet! Még senki sem jött elő a farbával, ez a következő napok, hetek izgalma lesz – mondta. Ők keresik a lehetőséget arra, hogy olyan köztiszteletben álló jelöltet támogassanak a demokratikus oldalról, akinek esélye lesz erre.

Reményét fejezte ki, hogy nem egy dilikampány elé nézünk, mert ennyit nem ér meg egy képviselőség.

Vélemény, hozzászólás?

Bődi Etelka és Babiczky Tibor

Babiczky Tibor volt az Íróklub szombati vendége

Fényképezni annyi, mint virágot gyűjteni