in , ,

Nagy érdeklődés mellett zajlott az első Éjszakai torna

A szervezők várakozásán felüli érdeklődés kísérte Szarvas Város Kábítószerügyi Egyeztető Fóruma első Éjszakai torna elnevezésű rendezvényét pénteken este. A rendezvény 21 órakor kezdődött, a végső időpont nem volt meghatározva. A Petőfi utcai Sportcsarnok kellemesen megtelt játékosokkal, kísérőikkel, szurkolókkal. Mintegy 100-120 fő látogatta meg a programot.

– Ami tömegeket mozgat meg, az a foci. Most is gyorsan volt rá érdeklődés, hamar megmozdultak rá a fiatalok. Szándékunkban áll azért mindig kedveskedni a nemfocizóknak. A mai napon a lányokat és a táncoslábúakat próbáltuk megszólaltatni egy kis zumbás, aerobicos, táncos, zenés programmal.

Az estét a hölgyek kedvéért zumbával kezdték. Az Uhrin-Trucz Szilvia koordinálta zenés, táncos félórát a meghirdetett teremlabdarúgó-bajnokság követte. Erre nyolc csapat nevezett, négy iskolai és négy felnőtt. A korosztálynál már csak a játéktudásban volt nagyobb szórás. Miután a Szarvasi FC is indított egy csapatot, senkinek nem volt kétsége, hogy ki nyeri a felnőttek csoportját. A körmérkőzések során bizonyították, hogy nem véletlenül dobogósok a megyei II. osztály őszi fordulója után. Veretlenül nyerték csoportjukat. A foci szabályosságát az MLSZ Békés megyei Igazgatóságához tartozó két szarvasi labdarúgó játékvezető biztosította Korbely Péter és Valastyán Dániel személyében.

– Az elképzelésünk az, hogy prevenciós programokat szervezünk a szarvasi fiataloknak és nem annyira fiataloknak is. A lényeg az, hogy minél többen mozduljanak meg, minél kötetlenebb formában, próbáljunk meg valamilyen egészséges dolgot művelni együtt, közösséget alkotni, jól érezni magunkat, és ne az unalomé és az élvezeti szereké legyen a főszerep péntek vagy szombat este. Ennek apropóján jött ez az éjszakai torna gondolata. Az elképzelésünk az, hogy minden hónapban egy ilyen éjszakai sportrendezvényen bemutatjuk, hogy milyen sportolási lehetőségre nyílik lehetőségük a fiataloknak. Kipróbálhatják a sportágat, közösségek szerveződhetnek, baráti társaságok alakulhatnak, jó hangulatú estéket tölthetünk el így, együtt – mondta a szarvasi KEF társelnöke, Szabó Szilvia.

A KEF prevenciós programok megszervezésére és megtartására is pályázott a megszokott működési pályázatuk mellett. Ennek egyik fontos programeleme az alternatív szabadidő eltöltés lehetőségének kínálata a fiatalok felé. Ennek a gondolatnak a megvalósulása az Éjszakai Torna.

– Próbálunk a mozgás felé, az egészséges szemlélet felé, meg igazából afelé, hogy az ember tudjon unalmában valamihez nyúlni, és ez ne feltétlenül a szerek legyenek, hanem a társaságok, a közösségek, a sport – foglalta össze a Szabó Szilvia az est célkitűzését.

A szarvasi KEF-esek tíz év elteltével a tavalyi év során ismét megcsinálták az évtized-kutatásukat, ami nem csak a kábítószerekre terjedt ki, hanem minden drogra, beleértve az alkoholt és a cigarettát is. Ebből a szarvasi KEF társelnöke azt a szomorú következtetést vonta le, hogy a 12-18 éves korosztálynak a 65%-a érintett.

Látva a program sikerét kijelentette, hogy ha ez továbbra is ilyen jól tud működni, és ilyen jó programokat tudnak szervezni, akkor a jövőben is pályázunk, hogy az éjszakai sport, ahogy a korábban is volt is, a jövőben is legyen.

A focitorna gyerekcsoportjában a gyakorlós Gólvágók teljesítették a nevükben vállaltakat. Három nyert mérkőzéssel, 9 ponttal az első helyen végeztek. A második lett a Szlovák csapata (4). A 3. és 4. helyen ismét két gyakorlós összeállítás végzett, az Ütök ám de hirtelen (3), ill. a Töltött káposzták (1). A felnőtteknél a Szarvasi FC 9 ponttal nyerte a csoportot, a második a QQRIQ (4), a harmadik a Malacok (3) lettek. Lemaradt a dobogóról a Szedett-vedetts (1) hirtelen verbuvált csapata.

Janurik Tamás

Rekviem a magyar helyesírásért

Szklenár Tamás

Égi eseménytelenség elé nézünk 2017-ben