in , ,

Nem könnyű a kultúrát manapság eladni

A tavalyinál többen, országszerte összesen 680 helyszínen, mintegy 2000 programmal várták az érdeklődőket a művelődési házak hétvégén. A Kultúrházak éjjel-nappal elnevezésű program tizenegy éve civil kezdeményezésként indult, azóta pedig egyre szélesebb körben sikerül megszólítani a családokat és a kultúrakedvelő közönséget. Cél, hogy az intézmények magukra irányíthassák a figyelmet, és ízelítőt nyújtsanak sokszínű kulturális kínálatukból. A rendezvénysorozat idén a mindennapi hagyományaink mottó köré épült, ami Szarvason is több elem formájában jelent meg.

Pénteken délután a Chován Kálmán Művészeti Alapiskola néptánc tanszakának órájára, majd a Tessedik Táncegyüttes nyílt próbájára lehetett bepillantást nyerni. Ugyancsak ezen a napon tartotta bemutatóval egybekötött nyílt napját a Gobelin Hímző és Kézimunka Szakkör, akik a papírfonás rejtelmeibe vezették a kíváncsiskodókat.

– Tagjaink között vannak néhányan, akik már kicsit profibbak a technikában. Ők tanítanak bennünket. Én magam is most kezdtem – árulja el a szakkör vezetője. Múlt héten már volt egy olyan foglalkozásunk, amikor különböző reklámanyagokból papírpálcikákat sodortunk. Akik akkor házi feladatként csináltak még otthon belőlük, ma már fonnak. Szerintem nem nehéz technikáról van szó, aki egyszer ráérez a ritmusára, utána nagyon gyorsan megtanulja.

A nyílt napon majdnem kicsinek bizonyult a Cervinus Teátrum terme. Az átlagosan 25 főt számláló baráti közösségből ugyanis sokaknak rendszeres kikapcsolódási lehetőséget jelent a pénteki összejövetel, ezek az alkalmakon pedig szerencsére mindig újabb alkotni vágyók bukkannak fel.

A moziban tematikus filmnapokkal hívták fel a figyelmet a rendezvényre. Ezúttal a szerelem került a középpontba, három romantikus film, A sötét ötven árnyalata, Hóesés Barcelonában és a Tékasztorik jóvoltából. Emellett éjszakai vetítés keretében éjféltől egy horrorfilmet láthattak a mozirajongók. A vetítések között az érdeklődők megnézhették, hogyan forog a film, azaz bemehettek a gépházba, ahol megismerhették a mozi működésének kulisszatitkait.

Szombaton a családoké volt a főszerep. Délelőtt Dél-alföldi szólótáncos felkészítés szerepelt a programban, délután pedig kézműveskedéssel egybekötött színházi előadásra invitálták a szarvasiakat.

– Nem könnyű manapság a kultúrát eladni, igaz, különbséget kell tennünk a műfajok között – jellemzi a jelenlegi helyzetet Kugyeláné Décsei Mónika, az intézmény szakmai igazgató-helyettese. A komolyabb, bár hozzáteszem, nem feltétlen értékesebb műfaj nehezebben találja meg a közönségét, a populárisabb programokat sokkal könnyebb eladni. Ennek ellenére úgy vélem, hogy nekünk az a feladatunk, hogy mindkét irányban nyújtsunk szolgáltatásokat, mert mindkettőnek helye van a kulturális palettán. Mindemellett kiegészíthetik egymást. Bízom abban is, hogy egy könnyedebb hangvételű esemény keretében meg tudjuk szólítani a közönség egy részét, és elcsábíthatjuk a másik irányba is.

A gyermekszínház előtt az érdeklődők felfedezhették a funkcióváltáson keresztülment termek egy részét is. Az egyik emeleti közösségi teremben például alkothattak a farsang és a soron közvetkező előadás jegyében, amelyen a gyerekek és a szüleik is aktívan közreműködtek.

– Nagyon sok időt töltünk itt az intézményben. Mindenre eljövünk, amire csak lehet. Nyáron a Vízi Színházba járunk rendszeresen, télen pedig moziba. A nagylányom néptáncol is, vagyis igyekszem megismertetni velük a kultúra minden szegmensét – meséli Sonkolyné Csernus Annamária, aki két kislányával, Fannival és Pannával vett részt a programon.

Ezt követően a közönség a Mandula Színház előadásában az Egynapos király című zenés mesejátékot tekinthette meg, sok-sok humorral és interaktivitással fűszerezve.

Ezüst: büntetőpárbajjal lettek másodikok U-15-ös labdarúgóink

A Heavy Brass Guys Tubaquartet, avagy a Nehéz Fiúk Tubakvártett

Fülharmónia: Az ország egyetlen tubakvartettje adott koncertet Szarvason