in ,

Ötödik alkalommal tartották meg batyusbáljukat a csabacsűdi népdalkörösök

Szombaton rendezte meg a Csabacsűdi Hagyományőrző Népdalkör a Csabacsűdiek Baráti Köre Hagyományőrző Egyesület támogatásával az immár hagyományosnak tekinthető batyusbálját a csabacsűdi művelődési házban.

– Ötödik alkalommal rendeztük meg a batyusbálunkat. Ez a forma a leggazdaságosabb mindenki számára, mert annak fejében, amit hozott, evett, ivott, szórakozott. Ahogy körülnézek nagyon ötvözött a társaság. Hál’ Istennek a nagyapától az unokáig mindenki részt vesz a bálon. Még az elején vagyunk, de úgy néz ki, hogy jól érzik magukat a vendégek – mondta Major József, a népdalkör vezetője, az est egyik szervezője. – Mindig megfelelő létszámmal tudtuk megrendezni a bálunkat. Van egy kialakult jókapcsolatunk a csanádapácaiakkal. Oda-vissza alapon megyünk egymáshoz, mi megyünk szüreti bálra, ők jönnek a farsangunkra.

A hangulatot az ezekre az alkalmakra összeálló Csabacsűdi Vegyes Banda szolgáltatja, a csanádapácai Dohánylevél Hagyományőrző és Hagyományteremtő Egyesület pedig minden farsangon egy kis műsorral emeli. Az idén Hamupipőke és a Kis Hableány részleteivel tették színvonalasabbá az estét.

– Örülök, hogy mind a Csabacsűdön belüli és a kívüli a civil szervezetek között ilyen jó a kapcsolat. Mindez segíti a település megismertetését más településeken is. A csanádapácaiak is szívesen járnak a Kukoricanapra, és szinte állandó résztvevők ezen az eseményen is – fejezte ki elégedettségét Molnár József, Csabacsűd polgármestere.

A tombolatárgyakat mindenki ingyen hozza. Az összeget, ami árulásukból befolyik, az énekkar működésére, illetve azoknak a magyarlakta területekre szóló meghívásoknak a finanszírozására használják fel az év során, aminek a szlovák kör nem tudja biztosítani a fedezetét. Egy évben 20-25 fellépésük van. Két nyelven énekelnek, szlovákul és magyarul.

– A szlovák kör rendelkezik olyan erőforrásokkal, amiből fent tudják tartani az énekkart, viszont egyre több magyarlakta területről érkezik meghívás a számukra, ahová ezeknek a batyusbálaknak a bevétele fedezi a költségét. Ezeknek köszönhetően bármelyik meghívásnak eleget tudunk tenni, ha az időnk engedi. Nekünk az az elvünk, aki előbb hívott oda megyünk – fogalmazott Major József karvezető.

Munkaprogramot és költségvetést fogadott el a megyei képviselő-testület

Adó 1% – Gyermekünkért, Jövőnkért” Alapítvány (Benka)