Connect with us

Oktatás

Bemutatták a Vajda utolsó pillanatban megmentett ásványgyűjteményét

A Vajda Péter Evangélikus Gimnázium ásvány, kőzet és kövület gyűjteménye felbecsülhetetlen értékű kincse iskolánknak. Plenczner Lajos 1907-ben készített leltárkönyvének segítségével a gyűjtemény eredeti állapota pontosan megismerhető. 1907 óta eltelt 110 év. A két világháború és az iskola többszöri költözése miatt megsérültek példányai, darabszáma jelentősen csökkent. A II. világháború után több pedagógus generáció védte állapotát, újabb gyűjtésekkel egészítette ki.

Legutóbbi költözésünk óta az Öveges labor új fejezetet nyitott a gyűjtemény életében is: lehetővé vált rendkívüli földrajz órák keretében bemutatni diákjainknak az egykori leltárkönyvet, s a gyűjtemény néhány szép példányát. A sok ásványgyűjtő kirándulás, a „Rejtőzködő kincseink” pályázaton való sikeres részvétel után, a Digitális ásványtár – Természettudományos értékmentés a Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumban elnevezésű pályázat lehetőséget ad a gyűjtemény teljes állapotfelmérésére, digitalizálására, legszebb példányaiból állandó kiállítás létrehozására. A pályázat keretében 1,4 MFt-ot fordíthatunk erre a munkára. Az állandó kiállítás átadása a pályázat egyik fontos eleme, amelyre  a Reál Hét keretében, 2017. február 17-én került sor. Kitajkáné Szántai Mária igazgatónő köszöntő szavai után Kituljak Eszter szaktanár mutatta be a pályázat eddigi állomásait.

A tanév első félévében megtörtént az elsődleges állapotfelmérés. A munkában résztvevő diákok megismerhették a Szegedi Egyetem Koch gyűjteményét az Ásványtan Tanszéken. Novemberben sikeres szakmai napot tartottunk az érdeklődő földrajz szakos kollégáknak.  Elkészültek az első próbafelvételek. A két kiállító szekrény megérkezése óta a kiállítás berendezése zajlott. A Reál Héten nyitott szakkört tartottunk, így minden érdeklődő részt vehetett a munkában.

Heincz Adrián PhD hallgató, a Szegedi Egyetem Ásványtan Tanszékéről tartott színes előadásával bevezetett mindenkit az ásványok világába.

Az előadások után az érdeklődők megtekinthették a két kiállító szekrényt, amelyben több mint száz ásvány, valamint 50 kövület és ősmaradvány került bemutatásra. Ezúton köszönjük Kövecses-Varga Lajosnak, és Demeter Péternek  a  kiállítás előkészítésben nyújtott segítségét.

A tanév hátralévő részében még sok munka vár ránk: digitalizálni fogjuk a megmaradt példányokat, erdélyi kiránduláson veszünk részt. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Nemzeti Tehetségprogram támogatásának köszönhetően megmenthettük az iskola híres gyűjteményét, talán az utolsó pillanatban.

Kitajkáné Szántai Mária

Népszerű

Egri Gergő Egri Gergő

A Vajdába érkezik a Curie Kupa

Oktatás

Megújult a Nyelvi Hét

Oktatás

Csendes főhajtás nagyjaink emlékére

Oktatás

Tóth Armand (12.B), Nagy-Bobvos Noel (11.C) és Egri Gergő (12.B) Tóth Armand (12.B), Nagy-Bobvos Noel (11.C) és Egri Gergő (12.B)

Országos döntős kémiából

Oktatás

A rovatot támogatja:

Hirdetés

Archívum

2017. február
h k s c p s v
« jan   Már »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  

Kategóriák

Friss

Connect