in , , ,

Éles kritikákat fogalmazott meg Földesi országos és helyi ügyekről

Földesi Zoltán
Földesi Zoltán

Országos és várospolitikai témák egyaránt terítékre kerültek Földesi Zoltán legutóbbi sajtótájékoztatóján. Ezúttal az utóbbiak voltak túlsúlyban. Az MSZP helyi elnöke nem hagyta szó nélkül Putyin magyarországi látogatását, amely véleménye szerint jól példázza Orbán Viktor pávatáncát. Az egyik oldalon ugyanis az EU forrásainak felhasználása mellett egyre inkább függetlenedni szeretne tőle, a másik oldalon pedig kiáll Oroszország érdekei mellett.

– A 2018-as választásokon majd arról kell döntenünk, hogy egy feudalisztikus féldiktatúrát támogatunk, vagy visszatérünk arra az útra, ami a jogállamiságról és a piacgazdaságról szól – mutatott rá a mérleg két serpenyőjére.

Érintette a németországi elnökválasztást, ahol nagy többséggel a volt külügyminisztert, Frank-Walter Steinmeiert választották államfőnek. Ezzel párhuzamosan az SPD új elnöke Martin Schulz lett, aki egyúttal Angela Merkel kihívója is lesz a szeptemberi választásokon. A külpolitikai eseményeket illetően kitért Donald Trump amerikai elnöke tevékenységére is, aki a jelek szerint új viszonyokat fog teremteni. Az egyik sarkalatosa pontot a klímaegyezmény felmondása jelentheti, aminek beláthatatlan következményei lehetnek a világ számára.

A belpolitikát illetően szólt Orbán Viktor évértékelő beszédéről, amelyet stílszerűen a „szürke ötven árnyalatként” jellemzett. Ebből kiindulva utalt a lakossági felmérésre is, amely alapján megállítható, hogy 66% nem ért egyet a jelenlegi iránnyal.

– Zászlóerdő előtt beszélt a nagy semmiről – fogalmazta meg tömören a véleményét.

Hozzátette, a miniszterelnök egyetlen valós problémát sem említett, ellenben öt olyan pontot sorakoztatott fel, aminek kapcsán „szembejön Magyarországgal a világ”. Egyike ezeknek a rezsicsökkentés, amit ígérete szerint minden eszközzel meg fog védeni. Az MSZP elnöke szerint azonban mindössze annyi áll a háttérben, hogy megvédje az ellenőrizetlenül vándorló közpénzeket és a többségében haverok zsebeiben landoló különadókat.

A minimálbér és a garantált bérminimum emeléssel kapcsolatosan is rámutatott azoknak  árnyoldalaira. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy sok esetben papíron aláíratják a dolgozóval, de nem fizetik ki, vagy egyszerűen visszaminősítik az adott munkakört szakmai munkát nem igénylővé, ezáltal pedig megspórolják többletköltséget. Egyedül az intézményi és az önkormányzati szektor teszi lehetővé, hogy kifizesse a megemelkedett béreket, a vállalkozások nagy része ellenben belerokkan ebbe a döntésbe.

A Fidesz energiaárakra vonatkozó kritikájára reagálva elmondta, ma 40%-kal olcsóbbak a diesel-és benzinszármazékok világpiaci árai, mint az MSZP kormányzása idején. Ezzel szemben kb. 10%-os volt a kormány rezsicsökkentése, így felmerül a kérdés: hol a többlet?

Kommentálta a Momentum Mozgalom nagyszámú aláírásgyűjtését is, amelynek lehetséges következményei közül meglátása szerint a regnáló hatalom a kisebbik rosszat fogja választani. Egyike ezeknek a pályázat visszavonása, a másik pedig a „kivéreztetése”, vagyis hogy kihasználják az aláírások összeszámlálásra fennálló négy hónapot, és kivárják, hogy okafogyottá váljon a népszavazási kezdeményezés.

Kitért az MSZP háza táján történtekre is, kiemelten Botka László miniszterelnök-jelölt beszédére. Mint mondta, egyik legfontosabb üzenetként az hangzott el, hogy 2018 tétje, hogy maradjon-e az a világ, amelyben mindenkinek a sorsa szinte születésekor eldől, vagy visszatérjünk arra az EU-s útra, ahol mindenkinek egyenlő esélyei vannak. Mindemellett Molnár Gyula pártelnököt is idézte, aki arról beszélt, hogy 2018 nem egy választás lesz, hanem Magyarország választása.

Helyi vizekre evezve felidézte a kommunizmus áldozatai előtti megemlékezést, ill. ezúton is gratulált Szarvas város legjobb sportolóinak, akiket a legutóbbi képviselő-testületi ülés előtt díjaztak.

A tárgyalt 10 napirendi pont, 20 bejelentés és 4 zárt ülésen előkerült napirendi pont közül 3-at emelt ki, elsőként a 2017-es költségvetés elfogadását.

– 2,2 milliárd Ft-ról van szó, ha pikírt szeretnék lenni, ez kb. annyi, mint amit kéthetente megkeres Mészáros Lőrinc EU-s pályázatokból. Egy város éves büdzséjét tekintve azonban ez nagyon-nagyon sovány, mondhatni áramvonalas – jellemezte a rendelkezésre álló összeget.

Részleteiben elmondta, hogy ennek 40%-t a helyi befizetések teszik ki, harmadát pedig a központi költségvetésből átengedett fejkvóta jelenti. Vesszőparipájaként elhangzott, hogy kiürült az önkormányzatiság, intézményei száma pedig minimalizálódott.

Egyik sarkalatos pontként említette a kórházi beutalásról, sürgősségi ellátásról és a szarvasi alapellátásról szóló napirendi pontot, ami „lesújtó kórképet” fest az egészségügy helyzetéről. Véleménye szerint a probléma gyökere alapvetően a struktúrában van, vagyis pénz, lakás és ingyenpraxis felajánlása nem tudja hatékonyan kezelni a helyzetet.

Élesen kritizálta az egyik, időközi választásokon induló jelöltet, utalva a polgármester által beterjesztett 10%-os béremelési javaslatra.

– Nézzék már jól meg, hogy most, amikor közeledik egy időközi választás, kit választanak egy képviselő-testület tagjává? A Jobbikos képviselő-jelölttel ugyanis egy bizottságban vagyok, és az elmúlt félévben mindössze kétszer láttam. Miért kéri az a választók bizalmát, aki a delegált bizottság munkájában nem vesz részt? – szegezte neki a kérdést.

Hozzátette, tapasztalatai szerint a szarvasiak azoktól nem sajnálják a jutalmat, aki jól végzi a munkáját, ha azonban valaki nem végzi, ő maga azt is sokallja, amennyit jelenleg kap.

Zárásként felhívta a figyelmet a közeledő időközi választásokra, és kérte Csanádi László, a NACSE jelöltjének támogatását. Egyúttal a közeledő nőnapra való tekintettel megfogalmazta jókívánságait is valamennyi hölgy felé, akik munkájukkal és szeretetükkel megszépítik a hétköznapokat.

Bemutatták a Vajda utolsó pillanatban megmentett ásványgyűjteményét

Alapítványi bál a Székelyben