in , ,

Itt a tavasz, vége a természetről szóló téli regéknek

A Téli regék a természetről című három alkalomból álló előadássorozatának előző két alkalmán a Dél-Tiszántúl természeti képének a jégkorszaktól napjainkig történő kialakulásáról volt szó, illetve két sajátos élőhely, a löszmesgyék, löszpuszták növényzetét, valamint a természetes erek mentén megmaradt egykori árterek mocsári vegetációját mutatta be Tóth Tamás, a Körös-Maros Nemzeti Park természetvédelmi őre.

A harmadik előadás szintén átfogó volt. Tóth Tamás tavaszváró jelleggel készült a szombati előadásra. A témával szerencsére nem is tévedett, hiszen odakint sütött a nap, csicseregtek a madarak és a hóvirág is kibújt már.

Az első sorban tanodásokból kikerülő hallgatóságának a Körös-Maros Nemzeti Park hat tájegységének, a szabadkígyósinak, a biharugrainak, a kardoskútinak, a dévaványainak, a makóinak és a szarvasinak a bemutatásával kezdte előadását.

– Remélhetőleg egyre több ember lesz kint a nemzeti parki területeken, ahol gazdag programokkal várjuk az érdeklődőket. Olyan programokkal, amik egyrészt élményt, másrészt tudást adnak – fejezte ki reményét a természettel, illetve annak megvédésével, megismertetésével kapcsolatban elkötelezett előadó.

Az előadás második részében a saját munkahelyének, a szarvasi tájegységet a Hármas-Körös hullámterének és a Kardostól délre elterülő cserebökényi puszta természeti értékeit mutatta be.

Az előadás végén egy nemzeti parki termékbemutatót is tartottak az ott megtermelt biominőségű mézből, sajtból és kolbászból.

– Nagyon fontos, hogy ahol mi dolgozunk, a természeti tájban élő emberek jelen legyenek, hiszen nekik is fontos szerepük van a természetes élőhelyek fenntartásában a legeltetéssel, a kaszálással, és bármilyen olyan hasznosítással, ami segíti a fennmaradását a természetes élőhelyeknek – utalt a nemzeti parki termékek előállításának körülményeire.

A következő látványos esemény, amit mindenki megfigyelhet, a madárvonulás lesz, megindulnak a darvak, érkeznek az átvonuló és a fészkelő madarak, hívta fel a figyelmet a természetvédelmi őr. Aztán megindul a fák rügyezése, virágzása, a természet folyamatosan beindul, mondta

A nemzeti park honlapján, valamint a már megjelent 2017-es programfüzetből, ami digitálisan is letölthető folyamatosan figyelemmel kísérhetők a park programjai.

A Szarvasi Vajdás Öregdiákok Baráti Köre sikerrel pályázott a KÖSZ! Programra

Gratulálunk: Bagi Laci képét választották a mai nap európai asztrofotójának