in , ,

Gratulálunk: Bagi Laci képét választották a mai nap európai asztrofotójának

European Astronomy Picture Of he Day, azaz A Nap Európai Asztrofotója oldal a szarvasi Bagi László képét választotta a mai nap képének. Az oldal küldetése, hogy népszerűsítsék a csillagászatot oly módon, hogy az európai fotósok és intézetek legszebb képeit bemutatják oldalukon.

Az európai fotósok képeit bemutató oldal szakemberekből összeállított zsűrije minden nap kiválaszt egyet, amit a nap asztrofotója címmel illet. Ez a megtiszteltetés ma Bagi Lacinak jutott.

Bagi Laci évek óta megszállottan űzi hobbiját. A megszállottságot, vagy inkább elhivatottságot az is mutatja, hogy ez a kép 250 darab hatperces, azaz 25 órányi expozíció eredménye.

Oldalán a következőt írta a “Csillagok bölcsője…” című képe alá.

“Legújabb fotómon a Perseusz csillagkép egyik halvány ködösségét örökítettem meg. Az NGC 1333 egy nagyobb csillagkeletkezési régióban található reflexiós-köd. Kékes színét a központi csillagjának és a körülötte lévő pornak köszönheti. A porszemek kékes színben szórják szét a csillag fényét. Ez a sejtelmes égterület megközelítőleg 1000 fényév távolságra található Földünktől. Igazi “csillagbölcsőde” ez a régió. Sok sok fiatal, egymillió éves csillag otthona az NGC 1333 és környezete. A végleges fotó 25 órányi felvétel eredménye, amelyet hat éjszaka alatt gyűjtöttem össze A fotó Öcsödön és Ágasváron készült.”

Itt a tavasz, vége a természetről szóló téli regéknek

Vissza a télbe