in , ,

Vissza a télbe

Csaknem egy évvel ezelőtt, 2016 áprilisában látogatott Szarvasra a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium  finnországi testvériskolájának 15 fős delegációja (13 diák és 2 tanár). Több, mint 20 éve tartó kapcsolatunk keretében utaztak Magyarországra, és egy héttel ezelőtt az akkor őket fogadó vajdás diákok is útnak indultak, hogy viszonozzák a látogatást és továbbra is életben tartsák a barátságot a két intézmény között.

Hosszas szervezés után derült ki, hogy február 18. és 24. között kerül majd sor az utazásra. Szombat hajnalban, 2 órakor indult a csapat a Liszt Ferenc repülőtérre, hogy megkezdje a csaknem 16 órás utat. Az itthoni köd után felemelő élmény volt, amikor a gépünk a felhők felé ért és végre vakító napsütésben volt részünk. A Helsinkibe való megérkezés után testvériskolánk diákjainak egy csoportjának buszával indultunk tovább Joroinenbe, ahol a cserediákok és szüleik már vártak bennünket. A fárasztó út után mindenkinek jólesett a szeretetteljes fogadtatás és a pihenés.

Vendéglátóink mozgalmas programot szerveztek számunkra. Hétfőn sporttal kezdtük a napot, korcsolyáztunk és kipróbáltuk a sokunk számára egyértelműen újdonságnak számító sífutást. Ezután az általános iskola és a gimnázium életébe is bepillantást nyerhettünk egy-egy óra erejéig. A nap fénypontja a délutáni-esti közös főzés volt. Mivel Finnország az idén ünnepli függetlenné válásának 100. évfordulóját, igazi finn menüt állítottunk össze. A munkából mindenki kivette a részét, aminek eredménye egy fantasztikus, háromfogásos vacsora lett.

Kedden és szerdán elsősorban a testedzésre helyeződött a hangsúly. Kipróbáltuk, milyen is a jégteke (curling) nevű sport. Tévében sokkal könnyebbnek tűnik a játékosok dolga, de mi sem adtuk fel egykönnyen, és a kétórás „edzés” végére parázs meccseket vívtunk egymással. Ezután a klasszikus finn szaunát vehettük birtokba. Nem maradt el a bátorságpróba sem: magyar és finn diákok egymás után merültek el a gőzből kiszaladgálva a tó jegébe vágott lék vizében. A 4 fokos víznél csak a kinti hőmérséklet volt hidegebb. Szerdán sportnapon vettünk részt, ill. egy sorversenyen, ahol vegyes csapatokban négy állomáson különböző játékos feladatokat kellett végrehajtani. Pechünkre ez volt a hét leghidegebb napja (reggel -11 fokra ébredtünk), de derekasan álltuk a sarat, olykor megmelegedve a rögtönözött tűz körül.

A csütörtök már az utolsó napunk volt, amelyet szinte végig az iskolában töltöttünk. Részt vettünk egy angolórán, majd Magyarországról tartottunk előadást az általános iskolásoknak. Ezután történelemóra következett, melynek legérdekesebb része a helyi hadimúzeum meglátogatása volt. A vállalkozást üzemeltető család évtizedek óta gyűjti a háborús emlékeket, a 20. század első feléből rengeteg érdekességet nézhettünk meg. Este aztán hivatalosan is búcsút vettünk egymástól. A finn diákok remek vacsorát szerveztek nekünk, majd mindenki hazatért, hogy összecsomagoljon a másnapi hazautazás előtt.

A pénteki nap ismét hosszúnak bizonyult. Reggel 8 körül vettünk (esetenként könnyes) búcsút finn barátainktól, hogy Helsinkibe menjünk, majd onnan megérkezzünk a frankfurti reptérre. Miután itt hat óránk volt a következő gépig, úgy döntöttünk, hogy ezt az időt hasznosan töltjük. Bevonatoztunk a belvárosba és megnéztük a történelmi óvárost, a fontosabb épületeket. Egy órát azért ebédre is szántunk, ami pedig azért volt jó döntés, mert közben besötétedett, így még szebb látvány tárult elénk a tőzsde és a régi operaház kivilágított épületei előtt. A gépre felszállva azért már mindenkinek az otthoniak jártak a fejében, akiket végül négy órával később magunkhoz is ölelhettünk.

Mindenképpen élménydús és izgalmas hetet töltöttünk el együtt finn barátainkkal, reméljük, hogy hamarosan ismét eljönnek hozzánk, hogy folytathassuk a köztünk lévő kapcsolat építgetését. Köszönjük a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium, a Szarvasi Vajdás Öregdiákok Baráti Köre, a Vajda Péter Alapítvány és Szarvas Város Önkormányzata segítségét, akik mind hozzájárultak a csoport utazásának megvalósításához!

Németh Judit

Gratulálunk: Bagi Laci képét választották a mai nap európai asztrofotójának

Állt a farsangi bál a Trefortban