in , ,

Új módszerrel készülnek a szarvasi labdarúgók a tavaszi szezonra

Klimaj Zoltán és Kovács Lacus
Klimaj Zoltán és Kovács Lacus

A Szarvasi FC szerdai edzésére kaptunk meghívót a Petőfi utcai csarnokba. Tudtuk, mire megyünk, mégis meglepődtünk akkor, amikor Rétes Pál edzőt a labdarúgói között fedeztük fel, amint Kovács László utasításainak megfelelően melegít a többiekkel.

Kovács Lászlót már ismerhetjük a Newjságról. Őszinte hangvételű írásait annyian elolvasták, hogy azóta is a legolvasottabb cikkeink között található. A kajak-kenut régebb óta figyelemmel kísérők a vízről is ismerhetik az ebben a hónapban 27. életévét töltő sportolót, jelenleg feleségével együtt személyi edzőként dolgozik.

– Nem túl régen még azt mondtam volna, hogy egy ambiciózus fiatal, de most már lassan kimerem mondani, hogy felnőtt vagyok. A kajakozás, a versenyek, a napi két–három edzés már csak a múlt. Most majdnem azt mondtam, hogy sajnos, de igazából a jelenlegi életemet is imádom. Folyamatos lehetőségek, kihívások és ugyan úgy a sport mozgatja a mindennapjaim, tehát jelenleg az élet élsportját űzöm.

Csak az eredményeinek a felsorolása egy komplett cikknyi: háromszoros magyar bajnok és kb. tizenötszörös ezüst- és hússzoros bronzérmes, Európai Olimpiai Reménységek Versenyén 2 aranyat nyert, ifjúsági Európa-bajnoki első, 5. és 10. helyezett, a minszki egyetemi világbajnokságon bronzot és 5. helyet szerzett, a 2013-as kazani universiádén bronzérmes, ill. 6. helyezett, U-23 EB-n 5. helyezett, quadrathlon világkupát nyert, félmaratonokat fut, ironmaneken indult.

Fanatikus. Komoly betegségét akarattal, életmódváltással legyőzte. Utána a felkarjára tetováltatta, hogy “elmúlik”.

– Az a célunk, hogy az emberek megértsék az életmód valódi jelentését, és azt, hogy annak pozitív irányba történő fejlesztése micsoda csodát hozhat a hétköznapokba, mennyivel produktívabbá válhatnak általa. Szeretném, ha az emberek felismernék, hogy az életmódváltás lehetősége mindenkiben fellelhető. Mi azon igyekszünk, hogy ehhez megfelelő támogatórendszerré váljunk. Az élet több területén keressük a lehetőségeinket. A személyes kapcsolattartást tartom a leginkább célravezetőnek. A szarvasi Joy Fitness és Fallabda Klubban vagyunk megtalálhatók, de létrehoztunk egy weboldalt, ahol bárkinek lehetősége nyílik a nyomon követésünkre, életstílusunk egyes pozitív elemeinek kiemelésére és hasznosítására. A weboldal a www.kovacsmuhely.net címen található. Az elmúlt hónapig főleg az egyéni edzéseket preferáltam, de az utóbbi időszakban egyre inkább foglalkoztatott a gondolat, hogy szívesen segíteném egy nagyobb csapat munkáját is.

Így került a Szarvasi FC elnökével, ifj. Bencze Sándorral szóba, hogy szívesen segítené a Szarvasi FC felkészülését. A klub vezetője kapott az alkalmon, és azóta túl vannak az első közös edzéseken, árulta el Lacus.

– Az első edzések már meg is történtek. Azt gondolom, új inger vagyok számukra. Bízom benne, hogy nem csak én éltem meg pozitívan a közös edzést, de ők is élvezték. Kicsit más megközelítésből fejlesztem a fiúkat, mint ahogy az eddig történt, de ez mégis csupán felkészülésük kiegészítésére szolgál. Rétes Pál edzővel, úgy gondoltuk, van lehetőség a fizikum dinamikus fejlesztésére. Szerencsére, könnyen megértjük egymást, azt hiszem, hosszútávon együtt tudunk „dolgozni”, ha a srácok is díjazzák az edzéseket. Személyi edző vagyok, de a Cross Training vonulatot képviselem, ezek az edzések nagyrészt a saját testsúlyos gyakorlatokról szólnak, hiszen ezek fejlesztik legjobban az egyén ideg – izom összekapcsolódását. Ahhoz, hogy fejlődjön az izomtudat, térérzékelés, gyorsaság, stabilitás, erő és az állóképesség is szükség van erre a melóra. Bízom és hiszem benne, hogy a csapatnak tartott edzéseim hatása szembetűnő lesz a pályán is.

Az előbb említett tetoválást, “elmúlik”-ot a fájdalomra is érti. Most ezt be is bizonyítja a Szarvasi FC labdarúgóinak, akiknek formabontó, vagy inkább formaépítő edzéseket tart.

– Amiket elmondott, az nagyon tetszett, nagyon szimpatikus volt – mondta Rétes Pál edző a második, Lacussal közös edzésen. – Azt is tudom, hogy egy ilyen amatőr klubnál a kevés edzésszám miatt nem nagyon fér bele, hogy ilyenekre is figyeljünk, és igazándiból nem is vagyunk, személy szerint én sem vagyok kiképezve ilyen jellegű munkára, viszont nagyon hasznosnak ítéljük. Tettünk egy próbaedzést a múlt szerdán. A fiúk egyike sem mondta, hogy nem tetszett. Az viszont, hogy teljesen más izmokat, izomcsoportokat mozgat meg, már másnap jelentkezett, sőt, még pénteken is, de a szombati meccsen már talán nem érződött rajtuk.

Rétes Pál edző és a Szarvasi FC vezetősége bizalmat szavazott Lacusnak és az új módszernek.

– A vezetőséggel karöltve úgy döntöttünk, hogy beillesztjük a heti edzésprogramunkba, nem csak itt a felkészülés végén, hanem megtartanánk végig a versenyidőszakban is. Több olyan hasznos hozadéka lehet ennek, például azoknak az izomcsoportoknak a megerősítése, amik ezeknél az amatőr focistáknál gyengébb. Ezáltal elkerülhetjük a sérüléseket is, kevesebb sérülésünk is lesz köszönhetően ennek a fajta munkának illetve én nagyon bízom abban, hogy a párharcok megnyerésében nagyon komoly előnyünk lesz a többiekkel szemben, így, hogy a törzs izmainak a megerősítését is elvégezzük.

Már alig kell néhányat aludni, és március 11-én végre kezdődik a tavaszi idény, ahol gyakorlatban is el fog válni, hogy az új módszer mennyit tudott hozzátenni az FC teljesítményéhez. Aznap Körösladányra látogatnak labdarúgóink. Első hazai mérkőzésük március 18-án 15 órától lesz az Erzsébet ligeti pályán. Ekkor a Mezőhegyesi SE-t fogadja Rétes Pál csapata.

Mihály Zoltánné és Huszár Istvánné

Kincses Kultúróvoda 2017 elismerő címet vehetett át a GFF Gyakorlóóvodája

Kisebb létszámban, változatlan programelemekkel folytatódik a közfoglalkoztatás Csabacsűdön