in ,

Baráti köri nőnap: A férfiak felszolgáltak, a képviselő mosogatott

Bár elméletben többen megfogalmazták, hogy az év minden napján nőnapot ünnepelnek, az általános gyakorlat azt mutatja, a férfiak előszeretettel hagyják meg a házimunkát és a neveléssel járó feladatok zömét a hölgyeknek, míg ők hálájuk jeleként évente egyszer egy kis figyelmességgel kompenzálják lemaradásukat. Ráadásul matematikailag is sokkal kifizetődőbbnek tűnik egyetlen nap kényeztetni a gyengébbiknek mondott nem tagjait, mint a fennmaradó 364 nap felvenni a kesztyűt a mindennapi élet kihívásaival. Ez persze nem jelenti azt, hogy nincsenek kivételek és némi reménységre okot adó példák, a társadalmi szerepek közti látványosabb elmozdulásra azonban vélhetően egy ideig még várni kell.

Szarvas Városi Barátainak Köre bebizonyította, megbecsüli „oldalbordáit”. Az urak március 3-án derekasan kitettek magukért, amire egyébként szükség is volt, hiszen létszámban magasan a hölgyek vezettek. A köszöntők nem érték be egy-egy szál virággal, hanem ünnepi gondolatokkal és felolvasással is készültek.

– Én egy kis műsort hoztam – árulja el Harencsár László író. – Két novellámat olvasom fel az Egy híján húsz című kötetemből, ill. egy régebben született, parodisztikus nőnapi verset is megosztok a hallgatósággal. Bár már több rendezvényen is részt vettünk, most léptünk be a baráti köri társaságba. Ez az első hivatalos megjelenési alkalom, ezért is szerettem volna meglepni a megjelenteket.

Zsapkáné Csasztvan Zsuzsanna elnök köszöntőjét követően Szirony Pál vette át a szót. Rövid történeti áttekintést adott a jeles nap eredetéről, majd felháborodásának adott hangot, amiért a nap még nem piros betűs ünnep. Hangsúlyozta, sajnos a világnak több olyan pontja van, ahol nincs becsülete a nőknek, és némi öniróniával fűszerezve elismerte azt is, hogy virág- és csokoládévásárlás helyett sokkal egyszerűbb lenne az év többi napján megbecsülni a nőket. Beszéde végén természetesen nem maradhattak el a közismert „pacsis poénok” sem.

Kiss Attila önkormányzati képviselő a település vezetése nevében hozta el jókívánságait. Valószínűleg ekkor még ő sem sejtette, hogy ajándéka sokkal több lesz néhány rímbe szedett sornál, ráadásul drága ajándék helyett csak a két kezére lesz szüksége.

– Általában is igaz, hogy kevesebb a fiú, mint a lány, és nálunk a baráti körben is jellemző ez az eltolódás. Ráadásul azok a férfitagjaink, akik állandó résztvevőként jelen szoktak lenni, ugyancsak megfogyatkoztak. Van, aki egészségügyi gonddal küzd, mások egyéb elfoglaltság miatt nem tudnak részt venni. De úgy gondolom, azért hívnak bennünket baráti körnek, mert együtt mindent meg tudunk oldani. Egy kis női segítséggel és praktikával ez a ma estére is igaz – rántotta le a teljes igazságról a leplet a civil szervezet elnöke.

Az est során a férfiak virággal és édességgel kedveskedtek a hölgyeknek, majd maguk szervírozták a vacsorát. A figyelmességek sora azonban ezzel még nem ért véget. Legifjabb fogadott tagjuk, Kiss Attila némi unszolásra a mosogatást is felvállalta, és hősiesen tüntette el a negyven vendég után maradt tányértornyokat.

Nádházy Péter, Timkó János és Dósa Zsuzsa

Elfelejteni és megbocsátani!?

Uhljár Adrienn és Laurinyecz Levente

Gyakorlós kisdiák a matematikaverseny dobogóján