in ,

Rekordszámú pályamű érkezett a közlekedésbiztonság gyerekszemmel meghirdetett versenyre

Minden eddiginél nagyobb mennyiségű, összesen 423 pályaművet nyújtottak be a Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság felhívására. A „közlekedésbiztonság gyerekszemmel” címet viselő felhívást huszonnegyedik alkalommal tették közzé, hogy felhívják a figyelmet a biztonságos közlekedésre és a közlekedési szabályok betartására.

– Tovább szélesedett a választható témák köre is. A különböző közlekedési helyzetek mellett állatokat is lehetett ábrázolni, ok-okozati összefüggésben, ill. a kedvenc mesefigurák is megjelenhettek a rajzokon – mondta el a március 8-i eredményhirdetésen Csobánné Dávid Ivett közlekedés megelőzési előadó. – Az utóbbi kategóriában díjazott is lett egy olyan munka, amelyen kifejezetten a nagy kedvencek vonulnak fel, többféle közlekedési eszközön.

A tavalyi évben 17 intézményből 387 gyerek küldte be alkotását, óvodás, alsós és felsős kategóriában. Idén ez a szám közel félszázzal gyarapodott, ami a szervezők szerint a verseny töretlen népszerűségét jelzi.

Az alkotásokat a Városi Baleset-megelőzési Bizottság bírálta el. Elsődleges kritériumnak számított, hogy a pályamunka a helyes közlekedésre mutasson rá, így több esetben előfordult, hogy művészeti értéke ellenére nem tudták díjazni a beküldött munkát. Mindemellett fontos volt a technikai megvalósítás és kidolgozottság is.

– Én azt festettem le, hogy milyen, ha a sötétben ki van világítva egy biciklis, mellette pedig megjelenik az ellenkezője is – mesél a győztes pályamunkájáról Sztyevák Attila, a Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola hatodik osztályos tanulója. – Sokat gondolkoztam rajta, hogy mit készítsek, végül azért erre esett a választásom, mert úgy látom, hogy sok biciklisnek nincs világítása, vagyis szerintem lenne min változtatni.

Gerhát Olivér munkája két éve a döntőben is kivívta a zsűri tetszését, országos szinten az első helyen emelték ki. A negyedik osztályos fiú azóta is töretlenül menetel, az első tagozatosak versenyében idén is a legjobbnak bizonyult.

– Az állatok és az emberek közlekedési szokásainak összehasonlítását célozta meg fiam – büszkélkedik Olivér anyukája. – Azt látom, hogy ha van idő rá, többször nekiül egy rajznak, hogy minél aprólékosabban, precízebben kidolgozza. Szerencsére a gyakorlatban is azt tapasztalom, hogy odafigyel a helyes közlekedésre. Alig tanult meg beszélni, már az összes autómárka nevét ismerte, és mindig figyelemmel kísérte a körülötte lévé dolgokat. Sőt, azt is szóvá teszi, ha valaki nem úgy közlekedik, ahogyan kellene.

A verseny felmenő rendszerű, vagyis a pályaműveket megyei, később országos szinten is értékelik. Ebből kifolyólag előfordulhat, hogy olyan munkák is díjazásra kerülnek, amiket korábban nem értékelt kiemelt helyen a zsűri. A díjazottak optimisták, bíznak benne, hogy szarvasiként idén is ott lehetnek a legjobbak között.

Óvodás korcsoport: 3. helyezett: Laskai Levente, 2. helyezett: Nagy Lajos Krisztián, 1. helyezett: Szendrei Virág

Alsó tagozat: 3. helyezett: Kovács Regina, 2. helyezett: Németh Adelina Ágnes, 1. helyezett: Gerhát Olivér

Felső tagozat: 3. helyezett: Szpisják Zsófia, 2. helyezett: Szekeres Mónika, 1. helyezett: Sztyevák Attila

Különdíjak: Roszik Lili, Simonfi József, Kovács Minna, Magyar Mirella, Bátori Máté, Mester Lilla, Nyuzó Lili, Nemes Alíz, Kiszely Robin

Uhljár Adrienn és Laurinyecz Levente

Gyakorlós kisdiák a matematikaverseny dobogóján

Lauday Marcell és Komáromi Nikolett

Vajdás sikerek az Ábrahám Örzse Emlékversenyen