in ,

Rendkívül népszerű a Testünk a csoda elnevezésű vándorkiállítás

Polleneket tüsszentő óriásorr, szívdobbanás pinpong vagy éppen izomszalag emelő kar – ezek a látványos installációk is részei annak az interaktív kiállításnak, amely március 13-án nyílt meg a Cervinus Teátrum pinceklubjában. A testünk a csoda című tárlat az emberi test felépítését, működését mutatja be, a csont-és érrendszertől kiindulva az izmok, a szív, a máj, a tüdő és az agy működésén keresztül egészen a szervezetet felépítő legapróbb részecskékig, a sejtekig.

– Néhány évvel ezelőtt egy fizikai kiállítást fogadtunk, ami a tervezéstől egészen a kivitelezésig egy kreatív házaspár keze munkáját dicséri – avat be a részletekbe Kugyeláné Décsei Mónika, az intézmény munkatársa. – Nagy sikert aratott, mert a nehezen értelmezhető folyamatok a kísérleteken keresztül világossá váltak, ráadásul kiváló szemléltetési lehetőséget biztosított a pedagógusok számára. Az ötletgazdák nem álltak meg ennél a pontnál, hanem időközben létrehoztak egy biológiára irányuló tárlatot is, ami közérthetően mutatja be a testünket.

A vándorkiállítás az óvodáskortól egészen a felnőttekig bezáróan rejt érdekességeket. Ottjártunkkor épp a legkisebbek, a Bacsó utcai óvoda nagycsoportosai vették górcső alá az ötletes fizikai kísérleteket, miközben érdeklődéssel hallgatták az útmutató információkat. Először a mindent a szemnek, semmit a kéznek elve működött, és csak ízelítőt kaptak a rájuk váró játékokból, a szórakoztató tárlatvezetést követően pedig mindenki belevethette magát az ötletgazdag feladatokba.

– A testünkkel épp ezekben a hetekben foglalkozunk. Elsőként a vázrendszert és az izomzatot ismertük meg, a második héten pedig az érzékszervekről tanultunk. Ennek a kiegészítését és a folytatását látom ebben a kiállításban. Jó dolognak tartom, hogy a gyerekek kipróbálhatják a különböző eszközöket, így még szemléletesebben tapasztalhatják meg testünk működését – állítja rövid szemrevételézést követően Veszterné Tóth M. Gyöngyi óvodapedagógus, aki ugyancsak örömmel kapcsolódott be a játékos tanulásba.

Sejtése is gyorsan beigazolódott. A gyerekek elsőként ahhoz az óriásorrhoz rohantak, ami polleneket lövellt ki, műanyag labdák formájában. Néhány perc elteltével azonban szinte mindenütt apró buksik tűntek fel, jelezvén, hogy a látogatók kíváncsiságát semmi sem kerülte el.

– Annyi klassz dolog van, nem is tudom, melyiket próbáljam ki – mondja futtában az öt éves Körösparti Zsombi, aki folytatásként épp a vérpumpáló szerkezetet vette célba. – A legjobban a robotkar tetszett, ami mindenféle hangot adott ki, és egy krokodilt is fel lehetett vele emelni.

A pinceklub másik helyisége ugyancsak sok izgalmat rejtett. Az érdeklődőknek pl. a piros és kék színű alagutakon keresztülbújva kellett célba gurítani a vörösvérsejteket jelképező labdákat, megküzdeni a szervezetre támadó ellenséggel, vagy a táplálékpiramis felállításán keresztül szétválogatni az egészséges és egészségtelen táplálékokat.

A tárlat az előzetes bejelentkezések alapján nagy érdeklődésre tart számot. Csoportokat már csak a hét második felében tudnak fogadni, a családokat azonban egészen március 18-án délig várják, az előre meghirdetett nyitvatartási időben.

Kosarazás Robi edzővel

1956-os emlékművet avattak Szentandráson a nemzeti ünnep napján