in , , ,

Átadták a nyolc települést kiszolgáló új szarvasi tűzoltólaktanyát

Igaz, tűzoltóink már februárban átköltöztek, de hivatalosan csak tegnap adták át Szarvas legújabb büszkeségét, a 440 millió forintból megvalósult tűzoltólaktanyát. Az ünnepélyes eseményre eljöttek a fegyveres és rendvédelmi szervek, valamint a szomszédos megyék katasztrófavédelmi vezetői, az ellátási terület településeinek polgármesterei, valamint a megérdemelt nyugdíjas éveiket töltő korábbi munkatársak is.

Az új épület melletti parkolóban katonás rendben sorakoztak járműveik mellett a szarvasi katasztrófavédelem munkatársai. A feszes rend csak akkor bomlott meg, amikor a távolból megszólalt egy sziréna, ami egyre közeledett, majd a vasúti átjárónál feltűnt egy bevetésre siető tűzoltóautó. A tekinteteken látszott, hogy ünnepi üzemmódról szolgálatira váltottak, és szükség esetén indulnak a kollégák után. Szerencsére erre most nem volt szükség.

– Minden megvalósult épület annyit ér, amit a benne dolgozó emberek hozzá tudnak tenni – mondta köszöntőjében Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára. – Az érintett nyolc településen élő emberek ennek hasznát akkor érzik, ha az itt dolgozó közel 60 ember olyan szolgálatot nyújt, olyan módon szolgálja ezt a nyolc települést, hogy az itt élők ezt megelégedéssel vegyék tudomásul, hogy ők biztonságban érezzék magukat, biztonságba érezzék a vagyontárgyaikat, biztonságba érezzék magukat akkor, ha rászorulnak arra, ha valamilyen környezeti hatás következtében mentésre, segítségre szorulnak.

Visszaemlékezett, hogy a szarvasi állami tűzoltóság időszámítása 1953-ban kezdődött, amikor egy 1910-ben épült polgári házban került elhelyezésre. 2010-ben nyílt lehetőség arra, hogy megfelelő laktanyaépületre lehessen kilátás. A közel 1000 négyzetméteren megépült laktanya, azon túlmenően, hogy funkcionalitásában a kor minden kívánalmának megfelel, egy olyan épület, amire a város is büszke lehet, jelentette ki az államtitkár.

Góra Zoltán, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője kiemelte, hogy a hivatásos katasztrófavédelmi szervezet 2012-es szervezeti átalakítása óta jelentős fejlesztések történtek mind a szakfelszerelések, mind a tűzoltó gépjárművek területén, kiemelt figyelmet fordítottak a személyvédelemre, ezért új, saját fejlesztésű, a kor elvárásainak megfelelő, magas védőképességű védőruhákkal látják el. Az ünnepélyes megnyitó során Bíró Zoltán tűzoltó alezredes emléklapot vehetett át Góra Zoltántól.

Az előtte szólók után Dankó Béla országgyűlési képviselőnek már szinte csak a köszönetnyilvánítás maradt Szarvasnak és annak a másik hét településnek, Békésszentandrásnak, Kardosnak, Örménykútnak, Csabacsűdnek, Gyomaendrődnek, Hunyának és Kardosnak, aminek a tűz- és katasztrófavédelmét látják majd el innen, illetve a szarvasi tűzoltók nevében. Kiemelte, hogy tűzoltóink immár méltó körülmények között láthatják el feladataikat. Végezetül azt kívánta, hogy az itt szolgálatot tevő állomány több időt töltsön a felkészüléssel, mint a tényleges katasztrófák elhárításával.

Az ünnepi beszédeket követő rövid műsorban először Szlovák Általános Iskola tanulói léptek a többségében egyenruhás közönség elé. Közöttük több olyan gyerek is szerepelt, akiknek édesapja az új laktanyában szolgál. Őket a Tessedik Táncegyüttes táncosai követték.
Az ilyenkor elengedhetetlen szalagátvágás után a vendégeket a tűzoltók vezették végig az épületen. Közöttük voltak korábbi nyugdíjas kollégáik, kolléganőik is, akik minden helyiséget funkcionálisan megvizsgáltak, és felhívták a figyelmet arra, hogy ha úgy látták, hogy egy-egy virágot meg kellene öntözni.

– Amott is leginkább Kohut Pali volt az, aki időnként meglocsolta a virágokat – emlékeztek vissza a hölgyek, miközben aggódva vizsgálták a cserepeket.

Reméljük, hogy tűzoltóink a legtöbb vizet az új laktanya virágainak, növényeinek a locsolására használják majd, a többi idejüket pedig a konditeremben, vagy ahogy Dankó Béla is mondta, a felkészüléssel tölthetik!

Babák Zoltán, Dankó Béla, Csepreghy Nándor és Babák Mihály

Csepreghy: Szarvasnak szüksége van még egy Babákra

Földesi Zoltán (balról) és Csanádi László (mellette)

Csanádi: Emberi tényezők fognak érvényesülni az időközi választáson