in ,

Internet Fiesta, avagy haladni kell a korral

Országszerte több száz intézmény csatlakozott az Internet Fiesta elnevezésű országos kezdeményezéshez, köztük a Szarvasi Városi Könyvtár is. Az Informatikai és Könyvtár Szövetség által már 18. alkalommal rendezett eseménysor célja a közösségi hálót ismerők és használók körének bővítése volt, idén azzal a tematikával kiegészítve, hogy az internet segítségével közelebb hozzák az érdeklődőkhöz a távoli világokat, ugyanakkor alaposabban szemügyre vegyék lakóhelyük szépségeit, nevezetességeit.

A március 22-29-e között rendezett programkínálat keretében helyben igyekeztek minden generációt megszólítani. A sorozat nyitányaként szó esett pl. a családbarát programokról, úti célokról, szállásokról, ezt követően pedig előadásában dr. Karikó Sándor filozófia-professzor egy képzeletbeli utazást tett Tanzánia vadregényes tájain.

A „digitális bevándorlóknak” elkeresztelt generációnak egyébként az intézmény évek óta kiemelt figyelmet szentel.

– Kb. öt éve működik a könyvtárban egy internet klub, ami a húszórás internet használati foglalkozások részvevőiből alakult ki. Előfordult ugyanis, hogy nem volt még elegendő az ott szerzett tudás vagy újabb kérdések merültek fel, ezért úgy döntöttünk, hogy havonta egyszer találkozunk, és egy kötetlen fórum keretében ezeket megbeszéljük. S mivel évről évre a tanfolyamot is megtartjuk, folyamatosan gyarapszik a létszámunk. Igyekszem én is mindig hasznos ismereteket átadni, és praktikus tanácsokkal is ellátom az érdeklődőket – mesél az intézmény törekvéseiről Szloszjár Edit könyvtáros.

Elsősorban a klubtagokat szólították meg annak a városnéző kerékpártúrának a keretében, ami a mozgás és a közösségépítés mellett a QR-kódok világának feltérképezését is szolgálta. A március 27-i kirándulást megelőzően a könyvtár munkatársai felkerestek 8 szarvasi helyszínt, ahol nagyméretű QR-kódokat helyeztek el. Később ezek jelentették az állomásokat, amiknek az érintésével a Szarvasi Arborétumig tekertek.

– A lányom Németországban él, és a skype a legkorszerűbb és leggyorsabb kapcsolatteremtési megoldás. A másik lányom Budapesten, vagyis mindez nagymértékben ösztönöz arra, hogy lépést tartsak a korral – árulja el a közösség egyik nemrég csatlakozott tagja, Zvada Mihály a digitális technika iránti érdeklődésének hátteréről.

A népes csapat a könyvtár előtt gyülekezett, többségük egy-egy okostelefonnal felvértezve. Mindemellett előrelátóan már az ingyenes applikációt is feltelepítették, majd kiosztották azt a feladatsort, amelyet az állomásokra érve töltöttek ki. Ugyan a túra első állomásáig, a Bajcsy-Zsilinszky Endre emléktábláig csak néhány métert kellett megtenni, de ezt követően bejárták többek között a Körös-parti sétányt, felkeresték az 1848-as emlékművet, a Mitrovszky-keresztet, Jedlik Ányos szobrát, végül pedig az Erzsébet-ligeten át egészen a Pepi-kertig vezetett az útjuk.

A helyszínen a kirándulók két kisebb táborra osztódtak. Egy részük a természet szépségeit fedezte fel, míg egy hétfős csapat egy másik nagy kalandra vállalkozott. Ők a Titkok kertje szabadulós játék izgalmait fedezhették fel, a küldetést pedig hajszál híján sikerült is teljesíteniük.

– Nagyon jól éreztem magam, egy kicsit megtornáztattam az agytekervényeimet is. Most már tudom, hogyha legközelebb ilyen helyre megyek, egy kicsit alaposabban körbe kell néznem – foglalja össze délutáni élményeit dr. Kovács Lászlóné Évike.

A rendezvénysorozat március 29-én egy 12-14 éves korosztály számára hirdetett játékos vetélkedővel ért véget, ahol természetesen ugyancsak a számítógépeké volt a főszerep.

Megelevenedett a múlt az Aranykor székházában

A Szabadkígyós is fordítani és nyerni tudott Szarvason