in ,

Megszületett az első szarvasi „himnusz”

Bagi László és Kiss Ákos
Bagi László és Kiss Ákos

A gyulai zenekart, a Magna Cum Laudét is megihlette a szarvasi környezet, és Tájról tájra c. szerzeményükben egy versszakon keresztül énekelték meg a történelmi Magyarország mértani középpontján fekvő város szépségeit. Kiss Ákos zenész ennél is tovább ment. A Minden, ami Szarvas kezdeményezés hallatán úgy döntött, az április közepén megrendezésre kerülő fesztiválon egy olyan dallal lép színpadra, ami megdobogtatja az itt élők szívét.

– A gondolat valójában már sokkal korábban megszületett. Bagi László barátommal ugyanis rendszeresen járunk ki futni, kerékpározni, és gyakran szóba kerül, hogy mennyire szeretünk itt élni. Már akkor el kezdtem gondolkozni azon, hogyan lehetne megfogalmazni ezeket az érzéseket anélkül, hogy nagyon gagyi vagy fennkölt lenne. Elsőként az jutott eszembe, hogy ez egy nagyon befogadó város: mindegy, hogy valaki itt született vagy ide költözött, esetleg csak vendégségbe jön, a település mindenkire hatással van, és hazavisznek belőle valamit – meséli a dal születésének előzményeiről az ötletgazda.

Az ízig-vérig rockernek nem volt könnyű dolga, mivel a rajongott műfajt némileg háttérbe kellett szorítania. Ehelyett inkább a mainstream irányába indult el, lágyabb hangszereléssel és dallamosabb énekkel, valamint billentyűvel kísérve. A cél az volt, hogy olyan dalt vessen papírra, ami első hallásra betalál, utána pedig még sokáig ott motoszkál a fülekben.

Ákos azonban nemcsak gondolatiságában, hanem a közreműködő zenészek személyében is a szarvasi életérzést szerette volna visszatükrözni. Kezdetben hat énekessel képzelte el a dallam feléneklését, de a valóság keresztülhúzta a számításait. Többen visszamondták, így kezdett úgy tűnni, hogy mindössze ketten, Radics Kata és egy ifjú titán, Hegedűs Krisztián vállalják a feladatot. Szerencsére Mulholland Sadie az utolsó pillanatban mégis meg tudta oldani a közreműködést, egy véletlennek köszönhetően pedig a Feláldozhatók zenekar énekese, Fürj Erik is betévedt egy próbára. Amint meghallotta a dalt, ő sem tudott nemet mondani, így végül kialakult a végleges, négyfős felállás, két férfi és két női énekes részvételével.

A stúdiómunkákat Bagi László végezte. A szarvasi asztrofotós ugyanis szabadidejében a billentyűkön is szívesen kísérletezik, a hangkeverés terén pedig komoly rutinnal rendelkezik.

— Maga az ötlet jó volt, de elsőre nem értettem pontosan, mit is szeretne Ákos ebből kihozni. Kicsit szkeptikus voltam, de elkezdtük felépíteni a dalt, megírtam a billentyű szólamokat, és kezdett körvonalazódni a szerzemény. Először felvettük a zenészeknek és az énekeseknek a különböző hangsávjait, majd rendszerbe szedtük. Több tíz órát töltöttünk el az otthon kialakított stúdiómban, speciális programokkal dolgoztunk, és megkevertük a dalt – avat be a munkafolyamat részleteibe.

A korábban zenekarban is játszó „hangmérnök” vallja, egy munkát csak abbahagyni lehet, teljesen befejezni sosem. Ő maga minden meghallgatásnál talál benne nüansznyi hibákat, árnyalatnyi eltéréseket, összességében azonban úgy látja, hogy egy szerethető dal született.

A szerzeményt a közönség először élőben április a Minden, ami Szarvas rendezvény nyitónapján, április 15-én este fél nyolctól hallgathatja meg, a Fő téri iskola előtt felállított fesztiválsátorban.

Minden, ami Szarvas dal közreműködői:

Kiss Ákos – ötletgazda, szövegíró, dalszerző

Bagi László – stúdiómunka, billentyű

Szikora Zsolt – dob

Faggyas Ádám, Liska Tamás – basszusgitár

Pongor Árpád – szólógitár

Radics Kata, Mulholland Sadie, Hegedűs Krisztián, Fürj Erik – ének

A kosárlabda után ismét a focié lesz a főszerep a pénteki éjszakai tornán

Nők a gőzben