in , , ,

Nők a gőzben

A Cervinus Teátrum pénteken este mutatta be Nell Dunn Gőzben című színdarabját a Karinthy Színház művészeinek előadásában, Korcsmáros György rendezésében.

Az előadás hat nőt mutat be, akik a fürdőbe járnak és ennek része a gőz is. A helyszín az a helyiség, ahol a fürdés, a gőz közben pihennek, beszélgetnek. Az előadás emlékeztet Robert Harling Acélmagnóliák című színművére annyiban, hogy ott is hat hölgy találkozott egy fodrászüzletben és a női lélekről szól, a Szarvason látott előadást is Korcsmáros György rendezte, aki akkor a következőket mondta: „A női lélekről annyit, hogy nagyon szeretem a színésznőket. A Győri Színházban minden évben volt női darab, amiben csak színésznők játszottak. A színésznők lelke közel áll hozzám, szeretek velük dolgozni, mert érzékenyek, a pletykákkal ellentétben igenis tudnak együtt dolgozni.”

Bár szerintem az Acélmagnóliák sokkal erősebb, ütősebb előadás, mert a szereplők közötti kapcsolat, a szeretet, az összetartozás érezhető volt. A Gőzben minden szereplő magányos maradt, a végére bár összekovácsolódtak egy célért – a fürdő megmentéséért –, de lelkileg nem kötődtek egymáshoz.

A történet egy lepukkant fürdőben játszódik, ahol Violet (Egri Kati) várja, kiszolgálja és hallgatja a vendégek problémáit. Tizennyolc éve végzi ezt a feladatot, boldog házasságban él. Az első vendég Josie (Balázs Andrea) szegénységben nőtt fel, szex-mániás, dolgozni nem szeret, férje veri, elhagyja, de később visszafogadja, mert eltartja, jó életet biztosít neki. Súlyánál csak önbizalma nagyobb – amiről később kiderül, csak álca. Mrs. Meadow (Pásztor Erzsi) vidám, szókimondó, anyatigrisként védi lányát Dawnt (Murányi Tünde), aki szellemileg visszamaradt, de állandó kitörési vágya van, amit a mama elnézően szemlél. Két fiatal nő az előadás kezdetén újként érkező Nancy (Erdős Borcsa), aki vagyonos férjétől vált el, de jómódú életét nem kell feladnia, nagyon zárkózott. Barátnője Jane (Sári Éva) az ellentéte, vidám független, szabadgondolkodású elvált asszony. A hat hölgyön kívül egy férfi gondnok is megjelenik, Bill (Szegezdi Róbert) azonban saját neméhez vonzódik –, néha megjelenik munkáját intézve.

Az előadás jeleneti, a hölgyek sorsának kibontása nem igazán kerek – nem ér össze még a végére sem – elmennének egymás mellett az utcán, hiszen különböző társadalmi osztályból érkeztek –, nem válnak barátnőkké, csak azt az egy-két órát töltik együtt, amíg lazulnak a gőzben. Ám mindannyian változnak egymás hatására, de lelki kötelék nélkül. A változás különösen Nancy és Josie „pengeváltásában” csúcsosodott ki. A színészek játéka, a rendezés nagyon szórakoztatóvá tette az estét és előadás után volt min elgondolkozni.

Nagy öröm volt szarvasi színpadon látni a két kiváló színésznőt, Pásztor Erzsit és Egri Katit, de Murányi Tünde és Balázs Andrea alakítása is emlékezetes marad.

A díszlet Bátonyi György, a jelmez Rományi Nóra tervei alapján készült. A fény Sörös Zsolt, a hang Voronkó Miklós munkája. Produkciós vezető Ridzi Gábor, a művészeti igazgató Karinthy Márton.

A pótszékes előadás közönsége vastapssal köszönte meg a művészeknek a nagyszerű estét.

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Bagi László és Kiss Ákos

Megszületett az első szarvasi „himnusz”

25. alkalommal vágtak neki a távnak a trefortosok Csabacsűdön