in , , ,

Földesi: Aki fordulatban gondolkodik, az ne finnyázzon!

Földesi Zoltán (Fotó: Hegedűs Éva)
Földesi Zoltán (Fotó: Hegedűs Éva)

Legutóbbi sajtótájékoztatóján a legnagyobb hangsúlyt az időközi választásra fektette Földesi Zoltán. Az MSZP helyi elnöke ezt megelőzően röviden összegezte az országos politikai történéseket, köztük a párt célkitűzéseit is. Emlékeztetett, jelenleg folyik egy kampányuk, „Tegyünk igazságot! Fizessenek a gazdagok!” szlogennel, amelynek keretében 300 milliárd Ft-ot csoportosítanának át évente a gazdagoktól a szegényekhez. Hosszútávon a baloldal a kormányváltásért dolgozik, és azt látják, hogy Magyarország lakosságának közel kétharmada is kormányváltásra vár. A megvalósuláshoz szerintük részben az kell, hogy az ellenzék összeszedje magát, és ahelyett, hogy a kisebb pártok szintjén a „saját pecsenyéjét” sütögetné, megtalálja a közös nevezőt. Aki nem így tesz, szerinte azt a választást követően nagyon megbüntetik a választók.

A kormánypárt véleménye szerint intézkedéseivel leginkább a figyelemelterelésre apellál. Ezt erősíti pl. a tervezett parkolók után fizetendő adó vagy az elkezdődött nemzeti konzultáció. Ez utóbbival leginkább saját táborukat szeretnék megmozgatni, ill. 800 ezer-1 millió fő közötti szavazatot gyűjteni az EU-val szemben.

– A nép hülyítéséről, a bázis megtartásáról szól, és hivatkozási alapként szolgál mindenkivel szemben Európában – jelentette ki köntörfalazás nélkül.

Meglátása szerint ez a pávatánc oda vezet, hogy az Európai Unió meg fogja elégelni ezt a hozzáállást, és létrehozza a kétsebességes Európát. Magyarország ezek alapján a külső körbe kerül, a pótkocsiban ülve pedig egyre inkább eltávolodik a demokratikus államoktól.

Kritizálta a társasági adó (TAO) felhasználását is. Az elmúlt öt évben ugyanis 405 milliárd Ft folyt be belőle, aminek közel felét a futballra, azon belül is egytizednyi összeget Orbán Viktor „nünükéjére”, Felcsútra fordítottak.

Szólt arról a megkezdődött folyamatról, ami az EU megszilárdítását célozza meg. Szerinte hazánk ebből is ki fog maradni, és megint mi húzzuk a rövidebbet. Úgy véli, a miniszterelnök felszólalásai mögött belpolitikai érdek feszül, amire jó példa a Csíki sör és Heineken közötti védjegyhasználati vita. A hétterében szerinte az áll, hogy Orbán Viktor az önkényuralmi jelképek frazeológiájára hivatkozva határon túli szavazatokat akar szerezni. A Közép-európai Egyetem ellehetetlenítése is a határok feszegetéséről szól, aminek előbb-utóbb nem lesz jó vége.

Az MSZP jelenleg folytatott aláírásgyűjtéséről elmondta, sokan aláírják a piacon, de vannak olyanok is, akik – félve a következményektől – nem merik. Az akció május elsejéig folyik, és szeretnék bizonyítani vele a baloldali erő támogatottságát.

Helyi ügyekre térve érintette a tűzoltólaktanya átadását. A döntés még a Bajnai-kormány idején született meg, Varga Zoltán önkormányzati miniszter jóvoltából, erről azonban ott egy szó sem esett. Ezt kompenzálta némileg, hogy a politikus maga meghívásra került.

Nem rejtette véka alá azt a véleményét sem, hogy úgy látja, hogy a többségében kormánypárti – 4 ellenzéki, 8 fideszes – testületben elég nagy konfliktusokat feltételez, mivel két és fél év alatt nem sikerült kiválasztani a második alpolgármester személyét. Hiányzik az egység a mostani városvezetésből, ami jelentősen megnehezítheti az elkövetkező évek munkáját.

– Belső harcok vannak a Fidesz homokozóban. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy fogja ezt a városvezetés, és személy szerint polgármester úr kezelni. Lehet, hogy furcsa lesz ezt a baloldali szavazóknak hallani, de nekünk az az érdekünk, hogy ez a város sikeres legyen. És ahogy eddig együtt tudtunk működni várospolitikai kérdésekben, legyen ez így a következő időszakban is – nyomatékosította.

Üzenetként megfogalmazta, a jelenlegi fideszes képviselők megválasztása nagymértékben a Fidesztől és a „Babák-csapattól” függött. Helyi szinten is a pártpreferenciák, és nem a „személyes varázs” érvényesült. Éppen ezért arra kért mindenkit, a jövőben gondolják meg, hogy kiket jelölnek, a szarvasiak pedig azt, hogy kiket választanak. Rámutatott, ő garantáltan azoknak az oldalán fog állni, akik ezt a várost 2019-ig a legjobb irányba szeretnék terelni.

Az időközi választásra rátérve gratulált Babák Zoltán győzeleméhez, és köszönetet mondott azoknak, akik Csanádi Lászlót támogatták, majd elemezte az eredményeket. Összehasonlítva a 2014-es, 2. sz. választókörzetben leadott szavazatokkal kiderül, hogy kevesebb, mint 1% különbséggel ugyanolyan arányban nyert a Fidesz-KDNP jelöltje akkor és most. Igaz ez a Jobbik és a NACSE képviselőjelöltjeire is, függetlenül attól, kinek a támogatásával indultak.

Úgy véli, ha a pártok és jelölőszervezetek változást akarnak, akkor választási szövetségben kell gondolkodniuk, mert ha nem így tesznek, megmaradnak ezek a trendek.

– Aki fordulatban gondolkodik, az ne finnyázzon! Össze kell állni – szögezte le prózaian az egyetlen lehetséges alternatívát.

Hozzátette, a választópolgároknak pedig nem nyafogni kell az eredmény láttán, hanem el kell menni szavazni. A választás ugyanis összességében nem hozott meglepetést: ezer embert nem érdekelt, és mindössze 447 döntött a jelöltek sorsáról.

Kérdésre válaszolva elmondta, az MSZP a Jobbikon kívül mindenkivel el tudja képzelni az együttműködést, az említett párttal azonban alapvető nézetbeli különbségeik vannak.

Zárásként reagált a hulladékszállítás ügyére is, amelyben a vegyes hulladék elszállítását illetően még nem történt változás. Mint mondta, a közeljövőben kapják meg az elmúlt negyed év statisztikáját, és azt kielemezve hozzák meg későbbi döntésüket. Amennyiben úgy ítélik, változtatnak a szállítás gyakoriságán is.

25. alkalommal vágtak neki a távnak a trefortosok Csabacsűdön

Gyakorlósok a Hevesy György Kémiaversenyen