in , ,

Fénysebességgel utaztak a szarvasi amatőr csillagászok

Szklenár Tamás
Szklenár Tamás

Szinte mindenkiben ott motoszkál az ismeretlen megismerése iránti vágy. A digitális technika nagyléptékű fejlődésének köszönthetően pedig az sem utópisztikus elképzelés, hogy hamarosan az űrutazás már „csak” pénzkérdés lesz, az élményt egyre többen fogják saját bőrükön keresztül megtapasztalni. Ebből az űrutazásból kaphattak egy kis ízelítőt a csillagász klub tagjai, akik fénysebességgel vághattak neki a képzeletbeli kirándulásnak.

– Mindig, amikor csillagászati méretekről esett szó, úgy éreztem, hogy nagyon nehéz ezt a gyakorlatban érzékeltetni. Hatalmas méretekről beszélünk, amit nehéz elképzelni, főleg, hogy nem pár száz kilométerről van szó, hanem milliós, milliárdos nagyságrendekről. Bár az előző években készítettem erre különböző modelleket, amelyek a Naprendszer belső méreteit szemléltették, de néhány hónapja elkészült egy különleges film is a témában. Egy kicsit más megközelítésből ábrázolja a naprendszert, mégpedig úgy, mintha feltennénk egy kamerát a fény hátára, és a Napból kiindulva elhaladnánk a különböző bolygók mellett – magyarázza Szklenár Tamás a vetítésre kerülő ismeretterjesztő film alapötletét.

Szarvasi Amatőrcsillagászok Baráti Körének vezetője elmondta, további érdekesség, hogy ez egy narráció nélküli, kizárólag zenei alapokon nyugvó filmről van szó, terjedelme 46 perc. Ez idő alatt ráadásul a virtuális űrutazó csak a Jupiterig jut, a Naprendszer további bolygóinak megpillantásához ugyanis még hosszú órákat kellene ülnie a vetítővászon előtt.

A film magyar hangja ezúttal a klubvezető volt. Szabadon szárnyalhattak a gondolatai, mert relatív gyorsan, az utazás első 10-12 percében már elhaladtak a Föld-típusú bolygók mellett, ezt követően pedig mintegy fél órát kellett várni a Jupiter felbukkanásáig. Ez idő alatt rövid áttekintést adott a bolygókról, a csillagközi térről, és olyan problémákat is feszegetett, mint az űrbéli küldetések nehézségei vagy az űrszondákkal való kapcsolattartás buktatói.

Örömmel számolt arról a tendenciáról, hogy egyre több gyermek érdeklődik az asztronómia világa iránt. Sonkoly Noémi és Zoli a legfiatalabbakat erősítették, hiszen mindössze nyolc, ill. hét évesek.

– Még az oviban beszéltek egyszer a bolygókról, és akkor nagyon megtetszett. Mindig figyelem az eget, és anyát szoktak kérdezgetni arról, amit nem értek. Érdekel a Naprendszer és a csillagképek is, és lerajzoltam már sok mindent ezzel kapcsolatban: holdat, űrszondát és a bolygókat is – mondja megszeppenve Zoli, nővére pedig helyeslően bólogat, és bőszen sorolja a tanultakat.

Elsősorban ezt a korosztályt célozza meg a következő, a csillagászat nemzetközi napja alkalmából rendezett programsorozat is. Április 29-én délelőtt, a Városi Könyvtárral közösen rendezett eseményen egyebek mellett előadásokkal, gyakorlati bemutatókkal, meteoritsimogatóval és mikroszkópos megfigyelésekkel várják az érdeklődőket, bízva abban, hogy egyre több fiatalt varázsol el a csillagászat különleges világa.

Hamarosan eldől, melyik főzet viselheti a Békés megye pálinkája 2017 címet

Czeglédi Tímea és Munkácsi Richárd

Székelyesek ezüstérme Szolnokon