in , ,

Jégkorszakot idéző óriás a Körösvölgyi Állatparkban

Igen ritka látványossággal, a ma élő, legnagyobb testű szarvasfajjal gazdagodott a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatparkban bemutatott állatfajok listája.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szarvasi bemutatóhelyén a Kárpát-medence állatfajainak egyik leggazdagabb gyűjteménye tekinthető meg, közöttük az újonnan érkezett, furcsa külsejű kuriózummal, a jávorszarvassal.

A fiatal jávorszarvas ünőt a csehországi Hluboka Állatkertből kapta meg a Körösvölgyi Állatpark, aki éppen új, tágas kifutójával barátkozik, s immáron a nagyközönség számára is megtekinthető. Az alig 8 hónapos állat máris tekintélyes méretekkel rendelkezik. Marmagassága kb. 130, fej magassága pedig 180 cm körül van. A még növésben lévő állat, már most jóval termetesebb, mint az állatpark ivarérett gímszarvas bikája. A kifejlett jávorszarvasok marmagassága a 2 métert, súlyuk pedig a fél tonnát is elérheti.

A régészeti leletek tanulsága szerint a kora holocén időszakban a jávorszarvasok elterjedési területe elérte a Kápát-medencét is, azonban az utolsó eljegesedést követően állományuk Eurázsia és az amerikai kontinens északi régiójába húzódott vissza. Ettől az időszaktól fogva utoljára középkori írásos emlékek számolnak csak be kárpát-medencei jávorszarvas vadászatokról. Manapság pedig, a vonalas létesítmények, autópályák, vasutak, illetve lakott települések által átszőtt tájban, csak igen ritka kóborlóként fordul elő hazánk területén. Hatalmas távolságokat képes vándorolni. Nem védett állat, viszont, mivel nálunk évtizedenként bukkan csak fel egy-két példány, ezért vadászidény sincsen rá megállapítva.

Óriási elterjedési területén belül ingoványos égeresek, nyíresek, főleg az erdős tundra és a folyók menti nagy mocsarak növényevő lakója. Öblök és tengerpartok mentén is él.

A jávorszarvasok már néhány napos korukban megtanulnak úszni. Kilométereken át képesek tempózni, és közel hat méter mélyre is lemerülnek az általuk kedvelt vízi növényekért. Szétterpeszthető patáik lehetővé teszik, hogy behatoljanak a lápokba és mocsarakba is.

A jávorszarvasok életmódja erősen eltér a többi szarvasétól, ugyanis magányosan élnek, territóriumuk nincsen. Az állomány egész évben mozgásban van. A bikák csak a párzás idejére találkoznak a nőstényekkel, akik szintén egyedül vezetik utódjukat.

A jávorszarvasok érzékszervei a legkiválóbbak közé tartoznak, úgy tudják mozgatni a szemüket, hogy maguk mögött is érzékelik a mozgást anélkül, hogy elfordítanák a fejüket. A szaglásuk is kitűnő. Az egymástól távol álló orrnyílásoknak köszönhetően megvan az a különleges képességük, hogy pontosan meg tudják állapítani valaminek az elhelyezkedését. Figyelemre méltó még a hallásuk, hiszen minden irányban tudják forgatni a fülüket, és akár három kilométeres távolságból is meghallják fajtársaik hangját.

A Körösvölgyi Állatpark fiatal jávorszarvas ünője igen közvetlen, szelíd, kíváncsi állat, így testközelből megfigyelhető. Szeretettel várjuk a kedves érdeklődőket!

Fotó: Urbancsok Éva

Medvegy Mihály

Ószőlőben metszettek a kertbarátok

Irodalmi kávéház a Fő tériben