in , ,

Ószőlőben metszettek a kertbarátok

Medvegy Mihály
Medvegy Mihály

Szarvas több külterületének nevében szerepel a szőlő szó, de már alig-alig termesztik a környéken. Nem így Ószőlőben, ahol Medvegy Mihály biokertészetében 1,86 hektáron terem a bor alapanyaga. Itt jártunk még március végén, amikor a szarvasi Tessedik Sámuel Kertbarát Kör néhány tagja egy mindenre kiterjedő alapos képzés után segített a gazdának a szőlővesszők tavaszi metszésében.

– Kertbarátkörünk éves program szerint dolgozik, amit még január elején összeállítunk. Ezek között vannak gyakorlati és elméleti képzések is. Kettő ezek közül kinti területen szokott lenni, általában itt, a szőlőben, ahol most a metszési bemutató van, később pedig zöldmetszés lesz– árulta el Hajdu Pál, a kertbarátkör titkára.

A bemutatót Medvegy Mihály tartotta, aki a szőlő életciklusához igazítja a munkákat, így a metszést is. A gyökér fejlődése mindig a lombéval van egyenes arányban, kezdte a szakmával. Tavasszal, mikor a sok rügy és levél megjelenik, a gyökér is gyors fejlődésnek indul. Ilyenkor megmetszi, és mint mondja, a kevesebb friss hajtáshoz egy fejlettebb gyökérzet társul, ami bőven el tudja látni tápanyaggal a rügyeket.

– Minden tövet egyenként meg kell nézni, elbírálni, mennyit bír, csak annyit kell hagyni, amennyit biztosan el fog bírni a tő – árulta el díjnyertes borainak az alapját jelentő praktikákat, miközben megismertet a csúcsrügy-dominancia fogalmával is. – Az idősebb tőke ízletesebb, zamatosabb, erősebb bort tud adni, mint egy fiatal. A fiatal részből rozét, az idősebből, amit előbb metszünk, de később szüretelünk, testesebb bort készítek.

– A talaj jó, a fekvése jó. Itt valamikor is szőlők és présházak voltak, de a filoxéra kipusztította az 1800-as évek vége fele. Ezután kezdtek hozzá az ellenállóbb fajták, mint például a Néró nemesítéséhez – folytatta a szakmai gyorstalpalót a szőlősgazda.

A zömében Néróval betelepített területen még további 82, többnyire betegségeknek ellenálló fajta található. A néró időben érik, jól megérik, és jó cukorgyűjtő, foglalja össze kedvenc fajtájának az előnyeit. Minden évben el tudja érni a mustban a 25 cukorfokot.

– A bort úgy csinálom, hogy héjon erjesztem, csak két hét után szűröm le, amikor már a jó anyagokat a rezvaratrol meg a többi procianidin kioldódott a héjából és a magból, aztán fejtem le a bort, ami gyógybor és minőségi is – állítja, majd sorolja a bor előnyös tulajdonságait, de a végén egy mondattal össze is foglalja: “Meg kell kóstolni!”.

Boraiért mindenféle díjat kapott már. Legutóbb Várpalotáról hozott ezüstöt, Újkígyóson a 15-ös édes bora és a desszertbora is aranyat kapott. A kertbarátoknál is rendszeresen arannyal illetik.

A kertbarátok egyébként intenzív egyesületi életet élnek, tudtuk meg Hajdu Páltól. A többi program közül kiemelkedik a bor- és a házikolbász versenyük, amit húsvét után fognak megtartani. A többi inkább összetartó jellegű. Több kirándulást is szerveznek. Júniusban Poprádra, majd Várpalotára mennek. Megjelennek a város nevezetes napjain, a Civil Napon, Aratónapon, és a Szilvanapokon is. Ősszel, a fedettpályás programokon receptcserét és pálinkaminősítést szerveznek. Decemberben menetrend szerint közös névnappal zárják az évet.

Több kertbarátkörrel is nagyon jó viszonyt tartanak fent, de ezek közül is kiemelte a Várpalota-Pétfürdői Kertbarát Egyesülettel ápolt 17 éves kapcsolatot, ahová minden évben elmennek és elviszik saját boraikat. Ez az idén márciusban is megtörtént. Egy autót megtömtek tagokkal és bormintákkal. A tíz palacknyi ital jóvoltából két arannyal, hat ezüsttel és kettő bronzzal tértek haza. Két éve Klimaj Pál és Medvegy Mihály boraival a vándorkupát, illetve egy nagy aranyat is sikerült elhozni.

A kertbarátok rendszeresen neveznek a Magyarország legszebb konyhakertje mozgalomba. Tavaly az egyik hölgy tagjuk, Jánosik Gézáné, Ani már második alkalommal a második helyet csípte el a közönségszavazatokkal, mondta büszkén az egyesület titkára.

Az évadnyitó program óta valószínűleg már látja a megmetszettlen sorok végét Medvegy Mihály, akinek szurkolunk, hogy a 2017-es bora legalább olyan finom legyen, mint a korábbi aranyérmesek!

Czeglédi Tímea és Munkácsi Richárd

Székelyesek ezüstérme Szolnokon

Jégkorszakot idéző óriás a Körösvölgyi Állatparkban