in , , ,

Mosolyognak a horgászok: Kapitális pontyok kerültek a Holt-Körösbe

Nemes Attila, Szilvási Szilárd és Molnár Zoltán
Nemes Attila, Szilvási Szilárd és Molnár Zoltán

Örömteli eseményre hívták a szarvasi média képviselőit a horgászok, illetve a Kákafoki-holtág új vízkezelője, a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségének vezetése.

2016 novemberének elején azon a Körös-holtág lehalászásával kapcsolatos megbeszélésen, amin jelen volt a Newjság is, az akkori vízkezelő és a horgászok abban állapodtak meg, hogy a busaszelektáló halászat végrehajtása során mind a horgászok, mind a kft. képviselői jelen leszenek és, segítenek egymásnak. A holtág 4-4,5 kilométeres szakasza szelektív halászatának gyakorlati tapasztalatai részben rámutattak arra, hogy a kifogott nagy mennyiségű testes busaállomány mellett sok a szürkeharcsa, viszont kevés a horgászok által legkedveltebb ponty állománya – vonta le a következtetéseket a Match-Fishing Horgász Egyesület részéről a halászatot társadalmi szerepvállalással felügyelő Szilvási Szilárd Európa-bajnok versenyhorgász.

A busaszelektáló halászat eredményeiről és az annak során szerzett tapasztalatokról a MOHOSZ alelnöke, dr. Dérer István is értesült, majd többek között ennek alapján döntött úgy, hogy megtámogatja a Kákafoki holtágat és egy már előre telepítésre külön előjegyezett, egyébként kuriózumnak számító nagytestű, azaz extra méretű pontyok telepítésében segédkezik a jelenlegi vízkezelő KHESZ-nek.

Időközben a KHESZ március közepétől már 122 mázsa horogérett pontyot telepített a holtágba, ám most megérkeztek az igazi nagyágyúk, a 8-10 kg-os pontyok, amiket a haltermelők kifejezetten horgászvizek halasításához nevelnek ekkora méretűre.

– Ez egy különleges alkalom, hogy ekkora, kifejezetten sportcélra alkalmas pontyok kerüljenek a holtágba. Ezeket hazavinni nem lehet, mert túl lépi a 6 kilós határt, amit az új vízkezelő helyi horgászrendje megszabott. Megfogásuk esetén, a holtág horgászati vonzerejét növelése miatt a lehető legkíméletesebben vissza kell helyezni azért, hogy nagyhalakat is lehessen fogni, legyen vonzereje a víznek – helyezett képbe Szilvási Szilárd.

Annak, hogy a környező horgászvizeknek most egy kezelője van, komoly előnyt tulajdonít, mert a vizek átjárhatók, így 2-300 hektár vízterület, ami a folyót a Siratói és a Kákafoki holtágat is egy horgász területi jeggyel horgászhatóvá teszi.

– Egy nagyon rossz tél után extra tavasz van, gyönyörű az idő és rengeteg hal érkezett a holtágba. Egy víz sem tud 2-3000 horgászt kiszolgálni úgy, hogy panasz ne legyen, de most a nagy többséget egyelőre elégedettnek látjuk, a horgászok most mosolyognak – mondta a sporthorgász.

Visszafogható háromnyaras ponty telepítéséből már jóval 100 mázsa felett járt a szövetség áprilisig, ugyanakkor egynyaras és kétnyaras, azaz ivadék és növendékekből is már 20 mázsán túl vannak, tájékoztatott Nemes Attila, a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségének ügyvezető igazgatója.

– A most telepített a halak extra méretű pontyok, amik KHESZ kezelésében levő zárt vizekbe, holtágakba és tavakba kerülnek kihelyezésre, elsősorban azért, hogy a horgászélményt, a látogatottságot, a fogási eredményeket, illetve a vizek jó hírneveit öregbítsék. Ezeket a halakat a magas egyedsúlyuk miatt nem lehet elvinni. A szövetség helyi horgásztrendjében a pontyra megállapított felső korlát 6 kilogramm, ami annyit jelent, hogy megfogás után kötelező visszahelyezni – foglalta össze röviden a tudnivalókat a telepítésről.

A történelmi Magyarország közepénél 22 darab ponty került a Körösbe. Összesen 2000 kilogrammból a holtág 600-at kap, a szentandrási siratói ág 200-at. A szintén hétfő délutáni telepítés során a Siratói ágba 3-4 centiméteres előnevelt csukákból 5000, a Kákafokiba pedig tízezer darab került. Emellett a holtágba március folyamán 200 kilónyi 25 dekás egynyaras süllő is kihelyezésre került. Az ivadék és növendék korosztályú ragadozó halfajok nehezebben beszerezhetők, a süllő az osztrák és a német piac elszívó hatása miatt pláne ritkábbnak számít, ezért kérik a horgászokat a mérethatárok betartására azért, hogy el tudják érni a szaporodóképes kort, és biztosítani tudják az utánpótlást.

A nagypontyokkal kapcsolatban a vízkezelő annyit kér, ha valaki megfogja, a lehető legkíméletesebben bánjon vele. Amikor kivette a vízből, pontymatracra, ennek hiányában egy tiszta pólóra, rongyra tegye. Mérés során kerüljék a felesleges sérülések okozását, semmiképpen ne szúrják a szájába a mérleg kampóját. Lehetőség szerint a fogás után fertőtlenítsék le a horog okozta sebet.

A kapitálisnak számító pontyok fehér színű pálcikajellel megjelölésre kerültek. A jelek egyik oldalán a „KHESZ”, másik oldalán egyedi számsor szerepel. Ha fog valaki, akkor a vízkezelő az info@khesz.hu címre kéri elküldeni a hal hosszát, súlyát és egy-két jó képet. A beküldők között 2018 évre területi jegyet sorsolnak ki.

Több mint százan szavaltak a költészet napja tiszteletére

Klenoty – ékszerek