in ,

Több mint százan szavaltak a költészet napja tiszteletére

Versfolyammá szelídült az a néhány éve elindított kezdeményezés, ami közösségi élménnyé szerette volna varázsolni a szavalást. Április 11-én a Városi Könyvtár adott otthont annak a néhány éve elindított gondolatnak, amely egy teljes napon keresztül a lírát helyezte a középpontba. A Szenes János által megálmodott 24 órás versmaraton a település méreteiből adódóan az évek során reálisabbnak tűnő alapokra helyeződött, és a nappali órákra szorítkozott. Az intézmény a délelőtti órákban indította versfolyamot, ami megszakítás nélkül egészen 17 óráig tartott.

A rendezvény nyitányaként a résztvevőket Babák Mihály polgármester köszöntötte, ezúttal fővédnöki minőségben. Mint megfogalmazta, számára a költészet a szépség, a gondolatiság és az érzelmek kifejezésének különleges ötvözete. A versek örökérvényű gondolatokat adnak át a befogadónak, olvasásuk pedig minőségi időtöltést jelent az egyre inkább értékvesztett világban.

– Én a költészet napját fontosnak tartom az életünkben, mert a Facebook, az internet mellett egy kis odafigyelést jelent valami szép dologra. A szép dolgok ugyanis nemcsak pallérozzák a lelket, hanem boldogabbá és értékesebbé is teszik az embert – nyomatékosította.

Baginé Tóth Erika intézményvezető emlékeztetett, a magyar költészet napját 1964 óta ünnepeljük, dátumként pedig április 11-ét, József Attila születésnapját jelölték ki. Ebből az alkalomból országszerte író-olvasó találkozók, irodalmi szavalóversenyek, felolvasóestek szerveződnek, klasszikus és kortárs költeményeket egyaránt bemutatva. Hangsúlyozta, habár napjainkban elterjedt az a nézet, hogy a „versek nem divatosak”, úgy véli, ha egy-egy költemény több száz év elteltével is hatással tud lenni az emberekre, akkor megérdemli, hogy ünnepnapja legyen.

A köszöntőket követően Szemerédi Bernadett, a Cervinus Teátrum színésznője verses-zenés összeállításával teremtette meg a rendezvény hangulatát, ezt követően pedig kezdetét vette a végtelenbe nyúló versfüzér. A közös szavaláson intézményeket, óvodákat, iskolákat, baráti közösségeket, civil szervezetek és magánszemélyeket egyaránt szívesen láttak, a jelentkezők pedig egy negyed órás blokkban mutathatták be kedvenceiket.

– Azokat a gyerekeket hoztuk el, akik a tegnap megrendezett területi versmondó versenyre nem jutottak el. Azt szerettük volna, hogy ők is kapjanak lehetőséget arra, hogy megméressék magukat. Úgy gondolom, hogy amit megtanultak verset, az csak a javukra vált, hiszen nem kellett nekik azon tépelődni, hogy miért nem mehettek a döntőbe. Tudták, hogy másnap már a Városi Könyvtárban fognak szerepelni, és ez doppingolta őket – mondja Nagy Istvánné, a Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola pedagógusa, akik húsz alsós szavalóval érkezett.

De mellettük a Szlovák Általános Iskola, a Főtéri Általános Iskola és a Gál Ferenc Főiskola Gyakorlóintézménye is csatlakozott a felhíváshoz. A civilek közül Szarvas Város Barátainak Köre vette a bátorságot a szavaláshoz, ill. első ízben a helyi médiumok munkatársai is elhozták a szívükhöz közel álló verseket.

– Már évekkel ezelőtt megfogalmazódott bennem a gondolat, hogy a Körös Televízió kollektívája is csatlakozhatna a versfolyamhoz. Ezt azonban nem könnyű kivitelezni, mert a forgatások nem várnak meg bennünket. Éppen ezért örömmel vettem Baginé Tóth Erika felkérését, hogy a helyi médiumok összefogásával alkossunk egy csapatot. Azt, hogy mely verseket válasszam, végül is az alapján döntöttem el, hogy valóban melyik kötet volt utoljára a kezemben. Így esett a választásom Varró Dániel: Nem, nem hanem című gyermekeknek szóló versére, amelyet a kisebbik fiamnak olvastam, és a Verslavina című kötet egyik írására, amit nemrég kaptam a születésnapomra a barátnőimtől – árulja el médiablokkot követően Kozák Orsolya,  a Körös Televízió főszerkesztője.

A nap során kiemelt műsorelemként a közönség Szenes János és dr. Dózsa Zsuzsa műsorát is meghallgathatta, zárásként pedig a Trijó együttes lépett fel, Turcsányi Lajos vezetésével.

Újra kórustalálkozón a benkások

Nemes Attila, Szilvási Szilárd és Molnár Zoltán

Mosolyognak a horgászok: Kapitális pontyok kerültek a Holt-Körösbe