in , , ,

Tündöklő kövekbe zárt bibliai ihletésű történetekkel gazdagodott a Pepi-kert

Újabb látnivalóval gazdagodott a Szarvasi Arborétum. Zsombori Árpád szobrászművész bibliai ihletésű Tündöklő kövek című kiállítása kapott állandó otthont a kikötő közelében, egy kis fenyvesben. Az új attrakciónak a bemutatójára tegnap került sor.

Ahogy azt dr. Hanyecz Katalin, a Pepi-kert vezetője elmondta, ilyenkor, húsvét idején érkezik a legtöbb látogató arborétumba, így annak ellenére, hogy a legtöbb munka is ilyenkor van a 82 hektáron, ez az időpont tűnt a legtökéletesebbnek arra, hogy a kiállítást bemutassák.

Afelett, hogy az erdélyi Zsombori Árpád munkái Szarvasra kerüljenek Pártai Lucia bábáskodott, akit régi családi barátság köt a szobrászhoz és családjához. Mint mondta, sehol az országban nem talált volna számára megfelelőbb helyet, mint a Szarvasi Arborétumban.

Zsombori Árpád köszönetet mondott azoknak is akik mind anyagilag, mind lelkileg mellette voltak az alkotás többéves folyamata alatt. Párhuzamot vont Noé munkája és az övé között, akinek biztos voltak nehéz napjai, míg a bárkát építette, olyan kihívásai, ami még neki is gondot okoztak, voltak kritikusai és barátai, akik mögött a hitetlenség állt, de az élet bizonyította, hogy munkájuk nem volt hiábavaló.

Az ünnepélyes megnyitót, amin a Békéscsabai Vasutas Koncert Fúvószenekar tagjai Handel, Owens, Mendelssohn és Beethoven átiratokat, Lajtainé Dudás Margit pedig saját versét adta elő, tárlatvezetés követte. Ahogy azt az alkotó be is mutatta, a bibliai ihletésű alkotások közé egy tű fokán át is be lehet lépni. Mindegyik kőbe zárt történetet segített értelmezni az alkotó, melyek közül az egyikből Ady Endre versei Répa Ati hangján szólalnak meg.

A 82 hektáros Szarvasi Arborétumban a kikötő felé vezető sétány mellett, a 46°52’21” N 20°31’50” E GPS-koordinátákon lehet megtekinteni Zsombori Árpád szobrászművész kiállítását.

Dr. Szalbot Balázs

A Humán Héttel zárult a tematikus hetek sora a Vajdában

Semjén Zsolt kormányfő-helyettes

Fókuszban a nyelv és értékmegőrzés a VI. nemzetiségi konferencián