in , ,

A Humán Héttel zárult a tematikus hetek sora a Vajdában

Dr. Szalbot Balázs
Dr. Szalbot Balázs

Április 3-7-ig Humán Hetet tartottunk a Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumban. A hét programjai közül több is kapcsolódott a színházhoz, művészetekhez, de részt vehettek diákjaink rendhagyó órákon is. Ezek sorát nyitotta meg hétfőn dr. Szalbot Balázs, egykori vajdás diák előadása. Felfoghattuk rendhagyó osztályfőnöki óraként is, hiszen Balázs a pályaválasztással, karrierépítéssel kapcsolatosan adott tanácsokat, ötleteket a megjelent diákoknak.

Hétfő délután Békéscsabára utaztunk, ahol színjátszó csoportunk negyedik alkalommal vett részt az Ádámok és Évák Ünnepén. Ez alkalommal Shakespeare műveiből kellett feldolgozniuk valamit. Iskolánk színjátszói a Lear királyt választották és Líra király címmel színvonalas bemutatót tartottak. A neves színészekből, írókból és kritikusokból álló zsűri két díjat is a Vajda Színjátszó Csoportnak ítélt: „ A legjobb előadás” és a „Legjobb női főszereplő” díjat /Marik Zsuzsi/ zsebelhettük be. Mondanom sem kell, nagyon büszkék vagyunk rájuk J

A felnőtté válás, a szülői ház elhagyása hosszú és sokszor egyáltalán nem könnyű ‘feladat’. Mennyit viszünk, vigyünk magunkkal szüleink, nagyszüleink tanításából?

Ezzel az igen aktuális és nehéz kérdéssel szembesülhettek azon diákjaink, akik részt vettek április 4-én kedden a A Nyitott Kör és a Tünet Együttes együttműködésében létrejött komplex színházi nevelési előadáson. Salka Zsuzsa tanárnő nyertes pályázatának köszönhetően két osztálynak volt lehetősége szembesülnie a függetlenedés érzékeny és összetett problémakörével egy emlékezet-utazáson át.

Szerda délelőtt került sor Tábor Lajos, a Színitanház drámatörténeti oktatójának előadására. A rendhagyó irodalomóra apropóját a Jókai Színház által meghirdetett Shakespeare feldolgozások adták az Ádámok és Évák Ünnepén. Iskolánk is résztvevője volt a fesztiválnak egy Lear király adaptációval. Ehhez kapcsolódóan végzős diákjaink, betekintést nyerhettek a királydrámák világába. A hatalmi játékok és egyéni konfliktusok sokszínűségét három drámán keresztül mutatta be Tábor Lajos tanár úr: a legismertebb Hamlet, ami sok gimnáziumban kötelező olvasmány, a vajdások által feldogozott Lear király és az irodalommal, színházzal foglakozók szerint legtökéletesebb s egyben legkegyetlenebb királydráma, a Macbeth. S hogy ne csak tragédiák borzolják fiataljaink lelki békéjét, néhány gondolat erejéig egy kis szerelmi líra, néhány szonett is bekerült a sokszínű és igen informatív előadásba.

Az immáron Dr. Nádor Jenőről elnevezett vajdás történelem versenyt szerdán délután rendeztük meg. Ezúttal az 1867-1914-ig tartó időszak volt a téma.  Az iskola négy csapatával együtt törte a fejét a dévai testvériskolánk csapata, de mezőberényi evangélikus testvéreink is elfogadták a meghívásunkat. A verseny magas színvonaláról most is Pécsváradi Antal tanár úr gondoskodott, aki egyben játékmester is volt. A kérdésekre filmrészletek, képek, vagy éppen zene segítségével írásban vagy szóban lehetett válaszolni. A diákoknak a válaszokat a megadott szakirodalom korábbi feldolgozása alapján kellett megadniuk, mely általában sikerült is. Természetesen a dobogóra nem állhatott fel mindenki, de a verseny kiváló alkalom volt arra, hogy a résztvevők tudása gyarapodjon.

Minden évben részt veszünk a szarvasi bíróság nyílt napjain. Ezúttal Dr. Hankó Ferenc látogatott el hozzánk, aki a Mezőtúri Járási Bíróság elnöke. Előadásának címe „Nyitott bíróság” volt, de nem csak e hatalmi ággal ismerkedhettünk meg, hanem jogtörténeti és jogelméleti kérdésekkel is. A történelmi áttekintés során az előadó bevonta a diákokat, így biztosítva az előadás interaktivitását. Elnök úr kellő humorral kezelte az amúgy „szikár„ témát, így az előadás végére a 11. évfolyamos hallgatóság számos olyan ismeretet szerezhetett, mellyel megtámogathatja történelmi ismereteit is. Ezúttal is bebizonyosodott, hogy a tanítási óra kereteiből kilépve is lehet hasznos tudást szerezni.

A csütörtöki nap a Vajda Gáláé volt.  Ebben az évben is izgalommal teli készülődés előzte meg a hagyományos eseményt. A tavaszköszöntő diákgála a Cervinus Teátrumban került megrendezésre.

A műsorszámok között volt ének, hangszeres zene, aerostep és aerobik, szavalat, színdarab és még sorolhatnánk. A tanulók most más oldalukról mutatkozhattak be, egymásnak egymás előtt. Sokan hosszú évek óta a tanulás mellett a művészeti alapiskolában vagy éppen valamelyik sportegyesületnél keményen gyakorolnak, edzenek. Mások kiválóan szerepelnek különböző humán tanulmányi versenyeken. Ezért is fontos számukra, hogy ezt az oldalukat is bemutathassák. A gálára néhányan már több hónapja készültek, hogy az előadott műsorszám a lehető legmagasabb szintű legyen. A csütörtöki délután ezért is volt olyan jelentős esemény. Kellemes hangulatban telt el az idő, észre sem vettük a majd két óra elteltét.

Már beszámoltunk róla, milyen szép sikereket értek el tanulóink a Rejtőzködő kincseink pályázaton. Most a sikeres diákok közül ketten, Urbancsok Anett és Uhljar Janka vállalta, hogy diáktársaival megosztja a németországi jutalom út élményeit. Az előadáson nem csak német történelmi városokat ismertek meg, de a reformáció helyszíneiről is tudást meríthettek. Diákjaink nem mellékesen így tisztelegtek a reformáció 500. évfordulója előtt.

Pénteken a tematikus hetünk záró rendezvényén Dr. Szabó Géza egyetemi docens, tanszékvezető tartott előadást. Részletesen megismertetett bennünket az első világháború Dolomitokban folyó csatározásával, de megismerhettük a terület geográfiai jellegzetességeit is. Mindenkinek nyilvánvalóvá vált, hogy a háború kegyetlen dolog, de eddig keveset tudtunk arról, milyen is magashegységi körülmények között az ellenséggel és a faggyal egyszerre megküzdeni. A bemutató diáin nagyszerű fotókat láthattunk, melyet az előadó maga készített túrái során.

Reméljük, hogy a Humán Hét rendezvényeivel sok új, érdekes, tanulságos dolgot tudtunk nyújtani tanulóinknak.

Mészáros Tünde igazgatóhelyettes

Ábel von Müller

A szarvasi Ábel von Müller a magyar youtuberek Oscarjának legjobb öt humoros jelöltje között

Tündöklő kövekbe zárt bibliai ihletésű történetekkel gazdagodott a Pepi-kert