in , , ,

Cervinus Teátrum egész évben

Dr. Dósa Zsuzsa
Dr. Dósa Zsuzsa

Lassan lezárul a Cervinus Teátrum 2016/2017. évada a kőszínházban, de addig még van három bérletes és két romkocsmai előadás. Azonban a színház nyáron sem pihen, és elkészült a következő a 2017/2018-as évad műsorterve is. Dr. Dósa Zsuzsa művészeti igazgatóval beszélgettem a színház terveiről.

– Március vége és április is érdekes előadásokkal telt, telik. Lesz saját és külső produkció is, és még május is tartogat meglepetéseket…

A bérletes előadások májusban zárulnak, a Száll a kakukk fészkére című drámával. Nagyon örülök, hogy ebben az évadban két saját produkció is volt a bérletben, így nem minden előadást kellett megvásárolnunk. Ez azt is jelenti, hogy szélesebb réteg találkozott velünk. A Valahol Európában sikere nagy örömmel tölt el minket, ezért a VI. Országos drámajáték- színjáték verseny –, amelyet áprilisban a Chován Kálmán Művészeti Alapfokú Művészeti Iskola rendez –, azt találtuk ki, hogy amíg a versenyzők várnak a zsűri döntésére, addig levezetésképpen megnézhetik a Valahol Európában-t, mi ezzel járulunk hozzá a versenyhez.

Ebben az évadban eljutottunk oda, hogy azok a nézők is láthattak bennünket, akik a stúdió jellegű prózai színműveket, drámákat is kedvelik, ami jóval kisebb, de számunkra nagyon fontos réteg. A kamaratermünk, ahol mélyebb drámákat viszünk színpadra fontos helyszín lett színházunk életében. Itt a napi élet kérdéseit, problémáit szeretnénk megmutatni, ennek is megvan a maga törzsközönsége. És ott a romkocsma, ami egy még szűkebb réteg igényét elégíti ki, itt kortárs drámákat mutatunk meg felolvasás jelleggel, de erre is igény van, hiszen szeptember-decemberben nem volt, és többen kérdezték mikor lesz előadás. E szűkebb réteg is fontos nekünk. A nagyszínpadon pedig olyan zenésszínház születhet, amely széles közönséget vonz. Ezek azonban nem csak dalok egymás mellett, hanem gondolatokat is ébresztenek, ahol valahonnan valahová eljutnak a szereplők. Itt a prózai jelenetek is nagyon kidolgozottak, persze ez minden előadásra igaz. A cél az, hogy az előadás végén a nézők magukba nézzenek.

A Gőzben című színművet a Karinthy Színház előadásában, Korcsmáros György rendezésében láthatták nézők és két olyan színésznő is játszott benne, mint Pásztor Erzsi és Egri Kati. A Karinthy Színházat még nem láttuk vendégül, most örömmel hívtuk. Ebben az évadban sorsokat mutattunk be. A Valahol gyerekek – felnőttek, a Jó éjszakát, mama anya – lánya kapcsolatot, boncolgatott. A felolvasóestek is emberi sorsokat mutatak be, ebbe illeszkednek a hátralévők is. A Gőzben hat nő sorsa, a Száll a kakukk fészkére, pedig egy bűnöző mindennapjait mutatja meg, ami persze ennél több, hiszen a lelki terror mutatkozik meg az utóbbi előadásban, de a terror az évadban szinte végig jelen volt valamilyen formában az előadásokban. A hétköznapokban sokat beszélünk a szeretetről, azonban keveset teszünk érte. Beszéd helyett tettekkel kéne megmutatni a szeretetet.

Az aranyember című musicalt láthatták a diákok és a nyugdíjasok, a Magyarock Dalszínház előadásában. És 31-én a kamarateremben újra játszottuk a Jó éjszakát, mama című előadásunkat. Áprilisban volt egy felolvasóest, egy vígjáték Egy élet háromszor címmel, ami két házaspár egymáshoz való viszonyát mutatja meg. Egy szituáció, három befejezés. Yasmina Rosa írta, izgalmas szórakoztató vígjáték. Nagyon jó karakterek, jó történet, mint egy krimi.

– Szereplők?

Varga Viktor és én az egyik házaspár, Szemerédi Betti és Timkó János a másik.

– Rendező?

Én rendezem.

– Május?

Májusban a már említett Száll a kakukk fészkére című Ken Kesey regényéből készült darab az Orlay Produkció előadásában. Májusban még egy felolvasóesttel zárjuk a kőszínházi évadot, ez Martin McDonagh Vaknyugat című feketekomédiája. McDonagh írásaiból már két mű is felolvasásra került: a Leenane szépe és a Párnaember. A Vaknyugat is egy ír kisvárosban játszódik, két testvérről és egy helyi papról szól. E két előadás is érdekes emberi sorsokat mutat be.

– Mit terveztek a VI. Nyári Cervinus Fesztiválra?

Eltelt öt év, és úgy gondoltuk készítünk egy keresztmetszetet előadásainkból, hiszen ez Cervinus Fesztivál. Megmutatjuk mit is csináltunk az elmúlt öt évben, a szlogen: „Minden, ami Szarvas”. Kivisszük a vízi színpadra a nagyprodukciókat, lesz egy fantasztikus nyitógála, ami a Magyar Kultúra Napján volt, de több Cervinushoz köthető művésszel kibővítve, szép jelmezzel, díszlettel, látványvilággal. Szarvas Város Napján lesz a Csodaszarvas, amiről annyit elárulok, hogy az egyik királylány szerepét Erdélyi Timi fogja alakítani, de lesz más újdonság is az előadásban. Lesz Holle anyó, Lili bárónő és természetesen a Valahol Európában is. Színpadra lép a Tessedik Táncegyüttes és újra meghívtuk a Tótkomlósi Fúvószenekart, mert az elmúlt évben nagyon nagy sikert arattak. Felolvasó est is lesz, újra olvassuk, de új szereplőkkel a Temetés című Ivan Holub írta feketekomédiát, aki látta, tudja, hogy a címe ellenére nagyon is vidám előadás.

Egyeztetünk még a VariDance –el, és egy másik produkció is egyeztetés alatt van. Szeretnénk, ha mindenki jól érezné magát a CervinusFest alatt a Vízi Színházban. Mi nagyon készülünk.

– Szarvason kívül is lesz előadásotok nyáron?

Csodaszarvas – Gödöllőn, Komáromban, Beregszászon, és szeptemberben az Erkel Színházban. A Valahol Európában – Szentesen és Nyárasdon. Sokat megyünk.

– Nagyon sikeres volt a Valahol Európában, pótszékes teltházzal ment minden előadás, hol tartotok előadásszámban?

Tíz fele tartunk. A nagyprodukciókat úgy tervezzük, hogy 25 előadás legyen belőlük. A Holle már túl van az ötvenen, a Csodaszarvas is szépen halad.

– Még a nyári fesztivál előtt meg kell hirdetni a következő évi bérletes előelőadásokat, milyen csemegéket terveztek a következő évadra?

A Szigorúan tilos! című előadást szeptemberben láthatják a nézők, aminek az előbemutatója már megvolt. A nagyprodukciónk a Hotel Menthol lesz, novemberi premierrel, ezt Varga Viktor rendezi. Két ünnep között egy kabarét szeretnénk bemutatni a kamarateremben, amit én rendezek. Igazi, békebeli kabarét. Szerencsések vagyunk a színészekkel, mert mindannyian tehetségesek, örömmel jönnek Szarvasra. Jó hangulatban, igazi alkotó munka folyik. Nálunk a színészek felkészülten jönnek a próbára. Maguk kérnek plusz próbát, mert nem érzik biztosnak magukat. Ez nagyon jó.

A többi előadás még egyeztetés alatt, illetve pályázat elbírálástól függő. Természetesen vannak terveink – nem is kevés, de erről majd később.

– Feltöltődés?

Nem látom még. Keresem azt a két hetet, amire nem csak nekem, hanem a munkatársaimnak is szüksége van, mert az egy-két nap kevés. Augusztus végén, szeptember elején lesz hat nap a pihenésre.

Zsuzsa, köszönöm a beszélgetést, sok sikert kívánok a nyári előadásokhoz és a következő évadhoz!

Galambos Edit

Rekordlátogatottságot produkált a Pepi-kert a hosszú hétvégén

Ma zárva vagyunk! – Diáknap a Székelyben