in , ,

Kétezren indultak el a zöldülő lábnyomokon

Túllépve a vállalt indikátorokat, mintegy kétezer főt sikerült a környezettudatosság jegyében megszólítani az elmúlt hónapokban. Mint arról korábban már tájékoztattuk olvasóinkat, a Szarvasi Város-és Környezetvédő Egyesület sikerrel szerepelt a Földművelésügyi Minisztérium „Zöld forrás 2016” pályázatán, amely a környezettudatos magatartásra nevelést célozta meg különböző táborok és jeles napokhoz kötődő programok szervezésével. A tavaly júliusban indult, Zöldülő lábnyomon címet viselő tízhónapos projekt értékelésére április 22-én, a Föld napján került sor.

– Ezeket az ismeretanyagokat csak egymásra építve, sok-sok tapasztalat megszerzésével lehet igazán tudássá alakítani. Ez a pályázat azt segítette, hogy minél tudatosabban gondolkozzatok, és alkalmazzátok életetek során ezeket az eszközöket. Így hozzájárulhattok Földünk megmentéséhez. Egy kicsit patetikusnak tűnhet talán ez a kívánság, de azt gondolom, hogyha mindenki ha csak egy mákszemnyit járul hozzá a célhoz, az előbb-utóbb eredményhez fog vezetni – vetítette előre reményeit dr. Váradi Lászlóné, a városszépítők elnöke.

A pályázat három közreműködő fél, a városszépítők, a Szarvasi Arborétum és a Cervinus Teátrum munkatársának, Kugyeláné Décsei Mónikának az összefogásával valósult meg. Az időtartama alatt összesen nyolc program lebonyolítása valósult meg. Ennek részeit képezték a nyári táborokban – indián tábor és természetbúvár táborok – történő aktív közreműködés, a jeles zöld napokhoz, mint a Kutatók éjszakája, az Állatok világnapja, a Föld napja, a Víz világnapja és a Meteorológiai világnaphoz kapcsolódás, a zöld lábnyom gyűjtő program, valamint az ÖKO karácsony. A résztvevők között összesen ötszáz gyűjtőfüzet került kiosztásra, amelyekben ezernyolcszáz matrica gyűlt össze. (Egy-egy matricát a programokon való megjelenésért és szorgos munkáért lehetett kiérdemelni – szerk.)

– Úgy emlékszem, nekem 5-6 matricám gyűlt össze, mert táborokban és jeles napokon is részt vettem. A kedvencem a Kutatók éjszakája volt, mert ott sötétben kellett keresgélni az állomásokat, és izgalmas feladatok voltak. Akkor mind a három zöld lábnyomot megszereztem – újságolja Tóth Máté, a Szlovák Általános Iskola 2. b osztályos tanulója, aki osztályával közösen a legtöbb lábnyomot gyűjtötte, ezért jutalmul elutazhatnak  majd a Fővárosi Állat-és Növénykertbe.

Családi kategóriában a Csipai családot jutalmazták, míg egyéni kategóriában rendhagyó módon egy testvérpárt, Szpisjak Bencét és Zsófiát is díjaztak. Mindemellett Lukács Alíz és Petrás Bene is ajándékcsomagokat vehettek át, a táborokban résztvevők pedig emlékként egy baglyot ábrázoló, Szarvasi Arborétum feliratú pólót vihettek haza.

– A zöld gondolkodás lehet egy lufi, de igazán csak akkor működik, ha konkrét tettekben nyilvánul meg. Pl. ha részt veszünk egy táborban, egy szemétgyűjtési és kertgondozási akcióban, vagy akár megmentünk egy kismadarat. Így módon mind-mind hozzájárulhatunk a környezettudatosabb szemlélethez. A legcélravezetőbb azonban az lenne, ha nemcsak egy éven keresztül, hanem egész életünkben így cselekednénk – fogalmazza meg Décsei Mónika azokat az apró lépéseket, amelyeket bárki megtehet.

Szarvasi Város-és Környezetvédő Egyesület is új célokat fogalmaz meg. A napokban nyújtotta be az idei évre szóló pályázatát, melynek sikeres elbírálása esetén folytatódhat a megkezdett munka.

A Föld-napi rendezvény a projektzárót követően hagyományőrző mesterségek bemutatójával folytatódott, majd szakvezetéses túrára vártak minden résztvevőt a Pepi-kertben.

A lapoké és a könyököké volt a főszerep a Hunyadi mérkőzésén

Ruzicskay – 121