in ,

Medvegy Mihály borait értékelték a legjobbnak a kertbarátok

A nagy előd, Tessedik nyomdokaiban lépkedve tartotta egyik legrangosabb rendezvényét, a házi bor-és kolbászversenyt a szarvasi kertbarát kör. Az 56 esztendős civil szervezet már több mint három évtizede indította útjára a hagyományt, melynek keretein belül a tagság elhozhatja a korábbi évek terméseiből készült házi nedűt és a legízletesebbnek tartott disznótoros csemegét. Idén összesen 22 házi bor és 12 kolbász került mérlegre, ami Mótyán Tibor elnök szerint semmiképp sem ad elégedetlenségre okot. Visszamenőleg a nevezések száma mögé tekintve azonban az is kiderül, hogy milyen irányban változtak a tendenciák.

– Emlékszem azokra az időkre, amikor a Vajda Péter Művelődési Központban felügyeltem a kertbarát kör tevékenységét. Volt olyan év, amikor 40-45 bort és 25-30 kolbászt kellett a zsűrinek minősítenie. Ehhez képest az idei nevezések aránya valamit jelez. Többek között azt, hogy a kertbarát kör tagjai megöregedtek vagy megözvegyültek, és sokan közülük már nem készítenek kolbászt. Ráadásul nincs utánpótlás, ami tovább nehezíti a dolgunkat – osztotta meg aggodalmait Mótyán Tibor elnök.

Elmondta, bár az elmúlt években igyekeztek megszólítani a fiatalokat, rá kellett jönniük, hogy a felnövekvő generáció már egy felgyorsult világban él, és nem jut idejük a kör rendszeres látogatására. Véleménye szerint hosszútávon valamelyest megoldást jelentene a Tessedik-tanya felújítása és használatba vétele. Az épület alkalmas lenne konferenciák, szakmai rendezvények lebonyolítására ezzel együtt egy szélesebb rétegek összekovácsolására. A gátat szerinte nem a település, hanem az állam jelenti, aki nem fordít elegendő figyelmet a komoly szellemi örökséget őrző civil szervezetekre.

Az eseményre a kondorosi és gyomaendrődi társszervezetektől is érkeztek vendégek, akikkel – a békésszentandrásihoz hasonlóan – hosszú évek óta szoros barátságot ápolnak. Az április 27-i megmérettetés színfoltját a Székely Mihály Szakképző Iskola vendéglátós diákjai alkották, akik segítettek a nevezett nedűk és kolbászok szakszerű szervírozásában, miközben őket is apróbb gyakorlati instrukciókkal látták el a tapasztalt ítészek.

– Régen minden háznál, minden tanyánál volt egy kis szőlő, főleg otelló. Én hobbikertészként indultam, és még diákkoromban telepítettem egy kis szőlőt. Szakkönyveket olvastam, kertészeti újságot járattam, és a kertbarátokkal sok tanulmányi kiránduláson vettem részt. Ma már biotermelést folytatok, főleg a néró fajtával foglalkozom – idézi fel a többszörös arany minősítést elérő Medvegy Mihály a borászathoz fűződő emlékeit. Idén sem érkezett üres kézzel: hat különböző borral és a fia által készített vastagkolbásszal nevezett.

Mótyán Tibor szerint nem szabad elvitatni a tényt, hogy mindenkinek a saját portékája a legízletesebb, ezért arra különösen nagy hangsúlyt fektetnek, hogy a zsűri elfogulatlan legyen. A verseny legemlékezetesebb pillanatai mégis azok, amikor valaki átveszi az őt illető oklevelet, eldicsekszik vele a barátainak, otthon pedig tapasztalataik szerint kiemelt helyen és nagy becsben őrzi.

Eredmények:

Fehérbor kategória:
Aranyérem: Klimaj Pál  – Rajnai rizling (dicséretes), Medvegy Mihály – Pölöskei küvé, Klimaj Pál- Aletta
Ezüstérem: Gombkötő János – Cserszegi fűszeres, Hajdú Pál – vegyes, Hajdú Pál – Ó vegyes
Bronzérem: Klimaj Pál – Ezerjó

Rosé bor kategória:
Aranyérem: Medvegy Mihály – néró
Ezüstérem: Hajdú Pál – vegyes

Vörösbor kategória:
Aranyérem: Medvegy Mihály – néró (dicséretes), Medvegy Mihály – vegyes, Gombkötő János – Cabernet, Klimaj Pál – Medina
Ezüstérem: Medvegy Mihály – Otteló, Medvegy Mihály – Néró dessert bor, Trabach István –Kékfrankos,Klimaj Pál – Kékrankos
Bronzérem: Trabach István – vegyes bor

Gyümölcs bor kategória:
Aranyérem: Szebedinszky Pálné – meggybor (dicséretes), Dankó Pál – szeder, bodza bor, Hajdú Pál – meggybor
Ezüstérem: Dankó Pál – meggybor

Házi Kolbász – vékonykolbász:
Aranyérem: Gombkötő Sándor, Pálfi Gergely
Ezüstérmes: Mótyán Tibor, Klimaj Pál
Bronzérmes: Sutyinszki György

Vastagkolbász:
Aranyérem: Nyári Mihály, Szebedinszky Pál, Sutyinszki György
Ezüstérmes: Balangó Mátyásné, Klimaj Pál
Bronzérmes: ifj. Medvegy István, Trabach István, Dankó Pál

Háry János a Gyakorlóóvodában

Lassú víz partot mos: Egyre népszerűbb a Szent Klára Gyógyfürdő