in , ,

Lassú víz partot mos: Egyre népszerűbb a Szent Klára Gyógyfürdő

A csőtörés ellenére a pezsgőmedence és az ülőfürdő kivételével valamennyi medence és szolgáltatás elérhető a hosszú hétvégén a Szent Klára Gyógyfürdőben. A problémát a kötelező leállás keretében észlelték, miközben leengedték a medencéket, és ellenőriztek valamennyi vízforgató rendszert. Április 25-én, kedden a fürdő munkatársai arra lettek figyelmesek, hogy a gépházban folyik a víz. Mint kiderült, a gondot egy vezeték meghibásodása okozza, ami a vízforgató rendszert köti össze a medencékkel.

– A kb. 25 cm átmérőjű cső az uszoda padozata alatt húzódik, ezért az úszómedence melletti területet fel kellett bontani. Mivel egy elég speciális csőről van szó, nagyon nehéz beszerezni. Már megtettük a szükséges lépéseket, megrendeltük, napokon belül megérkezik, és remélhetőleg jövő hét végén a vízminőség és hőmérséklet eléri azt a szintet, hogy megnyissuk ezt a teret is a látogatók előtt – tájékoztat az utóbbi napok sajnálatos eseményeiről Gémes Tibor, a Szarvasi Gyógy-Termál Kft. ügyvezetője.

A műszaki hiba nem érintette a másik két rendszeren működő medencéket, ezért a tanmedence, az úszómedence és a termálmedence továbbra is igénybe vehető. Az átmeneti idő alatt fürdővezetés a tanmedence hőmérsékletét 34 fokra emelte, hogy ezzel is elősegítse a vendégek komfortérzetét. Gémes Tibor kérte a lakosság megértését, bízva abban, hogy a kellemetlenség ellenére sokan választják az ünnepek ideje alatt is a fürdőt kikapcsolódásuk helyszínéül.

Ezt erősítik azok a változások is, amelyek az elmúlt esztendőben mentek végbe. Köztük elsők között érdemel említést a téli időszakban rendkívül népszerű szaunasziget, amelyhez két finn, egy infraszauna, valamint egy merülődézsa tartozik. Emellett megkezdték a külső, nem támogatott masszázsok fejlesztését is, felújították az öltözőket, kollagén szoláriumot helyeztek üzembe, az udvarra pedig különböző gyermekjátékok kerültek ki. Belépéskor a vendégek egy speciális szekrénnyel, az ún. swim boxszal is találkozhatnak, ahol fürdőruhák, úszódresszek, sapkák, szemüvegek és papucsok árusítása történik.

– A tavalyi évben 18 %-os árbevétel emelkedés történt, a nettó árbevételünk pedig meghaladta a 17 millió Ft-ot. Ez azért is figyelemreméltó, mert az árakban csak minimális elmozdulás történt. Családi és csoportos kedvezményeket vezettünk be, és a szarvasi lakosok is olcsóbban vehetik igénybe a fürdőt. Idén újabb 5%-os növekedést céloztunk meg, amit az eddigi hónapok tapasztalatai alapján ugyancsak meg fogunk haladni – vetíti előre a terveket Gémes Tibor.

Ennek háttérben véleménye szerint két dolog áll. Egyike ezeknek az ún. „finomhangolások”, vagyis az olyan apró változtatások, amelyek a fürdőlátogatók igényeit és kényelmét szolgálják. Ilyen pl. a korai, reggel 6 órai nyitás, amivel jó néhány úszót sikerült becsábítani a fürdőbe. Mindemellett meglátása szerint helyben is lecsapódik az turisztikai mérőszámok emelkedése és a gazdasági mutatók javulása, aminek következtében a lakosság több pénzt tud szabadidős tevékenységekre fordítani.

A számok tükrében ez összességében azt jelenti, hogy az önkormányzat 2016-ban 48 millió Ft támogatást ítélt meg számukra, amiből 25 millió Ft-ot – a termálbevételekkel együtt – vissza tudtak forgatni. Ez 23,5 millió Ft veszteséget jelent, feleannyit, mint egy évvel korábban. Mindezzel együtt azt is látni kell, hogy országosan csak a legfrekventáltabb helyeken működő fürdők gazdasági mérlege pozitív, Szarvason ez nem tekinthető reális célnak.

Idén a munka tovább folytatódik. A tervek között szerepel pl. a termálmedencék török fürdős jellegűvé történő átalakítása, ami a csempék és a lámpatestek cseréjét, valamint a 2 m feletti részek festését jelenti. Emellett a szabadtéri rész további szépítésével, az elkövetkező években pedig egy kültéri termálmedence építésével szeretnék a Szarvason és Békésszentandráson nyaraló vendégeket elérni, és alternatívát nyújtani a számukra.

Medvegy Mihály borait értékelték a legjobbnak a kertbarátok

Ötöt gurítottunk hazai pályán a ványaiaknak