in ,

Soha nem látott tömeg az idei majálison

Hűvösen indult az idei május 1-e. A 8 fok senkit sem csábított arra, hogy ébredés után azonnal kimenjen az Erzsébet ligetbe. A Városi Fúvószenekar térzenével mutatta az irányt a Szarvas Város Barátainak Köre által szervezett retrofelvonulás gyülekezőhelyére, a Vízi Színház parkolójába, ahonnan a tömeg a Fahídon át a ligetbe vonult.

Amikor az idő egyértelműen letette a voksát a majális mellett, voltak olyan pillanatok, hogy a kettes köröndre végtelennek tűnő tömött sorokban érkeztek az érdeklődők, és felmerült, ki maradt otthon.

A 2. köröndön felállított színpadon egész nap egymást váltották a fellépők. A szarvasi sportegyesületek táncórát tartottak, de az elmaradhatatlan Hevesi Imre és zenekara mellett fellépett a Jansi és a Távoli Rockonok együttes is.

Miközben a színpadon Szemerédi Bernadett és Polák Ferenc musicalekből adott elő részleteket, a színpadi sátor mellett dr. Dósa Zsuzsa, a Cervinus Teátrum művészeti igazgatója a nyári színházi évadot promótálta az érdeklődőknek.

– Lesz egy Száll a kakukk fészkére, amivel lezárjuk a kőszínházi évadot, lesz egy Vaknyugat című felolvasószínház, amivel lezárjuk a Romkocsmát. Meghirdettük az új bérletünket, a felnőtt, a gyermek és a nyugdíjas bérletet. Kiváló előadásaink lesznek, a felnőtt bérletben Hotel Menthol, Ármány és szerelem, Klotild néni, gyerekbérletben, Pom-Pom, Drótos Jankó kalandjai táncjáték, lesz a Kutyánszky Kázmér, avagy a versíró kutya kalandjai, ami egy zenés mesejáték – sorolta Dósa Zsuzsa. Hozzátette, hogy az Ármány és szerelem is cervinuszos. Az eredeti Schiller megmarad, az eredeti szöveghez írnak zenéket, és így lesz belőle Magyarország első Ármány és szerelem musicalje itt, Szarvason.

Meghirdették a legfontosabb dolgot ebben az évadban, a nyári Cervinus Művészeti Fesztivált, ami most két hétig fog tartani. Lesz egy nagyon jó vígjáték felolvasószínházban, Tessedik Táncegyüttes, Tótkomlósi Fúvószenekar, a Magyar Nemzeti Táncszínháznak egy előadása, egy szlovák zenés irodalmi műsor a szlovák közönségnek. Ez lesz a hatodik, ezért most az elmúlt öt év nagy előadásait mind megmutatják a közönségnek. Ismét jön a Csodaszarvas, Lili bárónő, Valahol Európában, Holle anyó. “Ezek mind meg lesznek egy kicsit bolondítva, hogy megfeleljenek a kinti körülményeknek”, ígérte a színház művészeti vezetője.

– Szeptemberben mindenkit várunk a kamaraterem új bemutatójával, a Szigorúan tilossal, illetve az új, nagy zenés előadásunkkal, a Fenyő Miklós-Novai Gábor Hotel Mentol című darabbal – tért az ősszel induló színházi évadra.

Amíg a ligetben a táncé és a zenéé volt a főszerep, addig a sportpályán első sorban az ilyen vagy olyan teljesítményé. Két év után ismét Szarvason rendezték meg a Tuningmajálist. Megálmodóját, Elekes Istvánt kérdeztük még a nap folyamán, beváltotta-e a reményeket a régi-új helyszín. Két éve, hogy elköltözött Békéscsabára, ott rendezett egy hasonlót, de ott az első után nem lett folytatása. Most engedett az unszolásnak, és itt támasztotta fel.

“Most rábeszéltek arra, hogy térjünk vissza a gyökereinkhez, csináljuk meg itt újra”, mondta. A visszatérés sikerült. Autókból 350-400 egészen biztosan volt, állapította meg, mert mint mondta, a TESCO parkolójában még akkor is voltak autók, amikor az eleje már egy órája beért.

Gumihajító-verseny várta az idelátogató férfiakat, nőket és gyerekeket mind külön kategóriában. Mindenkinek a megfelelő mértetű abroncs járt. Volt autószépségverseny, autós limbóverseny, kipufogó hangnyomás-verseny benzines, dízel és motoros kategóriában, és megmérkőztek az autós hangrendszerek is, amik hangnyomása sok esetben a sugárhajtású repülőgép hangerejével vetekedett. A tuningmajális rendezvényét Kozmix-koncert zárta.

Arra a kérdésre, hogy két év után hogy értékeli a visszatérést a következőkép válaszolt:

– Minden tekintetben felülmúlta az elvárásaimat. Egy ilyen rendezvényt egyébként sem könnyű összehozni, de míg korábban hosszabb időbe telt egy szponzori, vagy támogatási kérelem elbírálása, most egyszerűen azt mondták, hogy tessék.

Egy pályával arrébb a Szarvasi Veteránjármű Baráti Kör immár hatodik alkalommal rendezte meg a Szarvasi Veterán Gép- és Járműtalálkozót, ami ránézésre minden korábbi ilyen alkalmat felülmúlt.

– Nem azzal készültünk, hogy felülmúljuk, de nyilván azt szerettük volna, hogy legalább olyat teljesítsünk, mint az előző volt. Most felülmúltuk. Eddig 220-230 regisztrált látogatónk volt, most már háromszáznál is többen – árulta el Csernus Mihály. – Az utolsó egy hónap, de mondhatnám, hogy az elmúlt egy év erről szólt, hiszen az elmúlt alkalommal már tudtuk, hogy ismét meg fogjuk rendezni. Az elmúlt év a más veteránosokkal való kapcsolatápolás jegyében telt. Mint ahogy ők ellátogatnak Szarvasra nagy szeretettel, mi is meghívást kaptunk az ország több pontjára, sőt, külföldre is.

A nap egyik csúcspontja az erőgépek egymás elleni versenye volt, amin egy fordítócsiga segítségével két hasonló kategóriájú gép a lóerő és a tapadás függvényében próbálta egymást legyőzni. Aki nem tudta, ott megtanulta melyik a Dutra D4KB, melyik Rába vagy Kraz. A nézőközönség két oldalon több sorban állt. Külön érdekesség volt a nők magas aránya, akik éppúgy nem tudták levenni a szemüket a hatalmas, fekete füstöt okádó munkagépekről, mint a férfiak.

A soha nem látott kiállítótömeg soha nem látott nézőközönséget vonzott, ami így együtt soha nem látott forgalmi helyzetet is okozott a városban. A tuningautók és a munkagépek felvonulására Szarvas legnagyobb áteresztőképességű útjából legalább négy kellett volna.

A Legkiválóbb óvodapedagógus jelölt díjért folyt a megmérettetés

Szakorvosi: Bemutatkozik a kardiológiai szakrendelés