in ,

A győzelmet és Európát ünnepelték a baloldali érzelműek

Közép-európai idő szerint 1945. május 8-án, 23 óra 1 perckor életbe lépett a Németország feltétlen megadását rögzítő dokumentum, ami egyben a második világháborút lezárását is jelentette. Európában Akkor a Szovjetunióban már az időeltolódás miatt május 9-e volt, ezért ott, illetve néhány utódállamban, de Magyarországon is a győzelmet mind a mai napig ezen a napon ünneplik a baloldali érzelműek.

– Mi, baloldaliak, minden május 9-én eljövünk ide, a szovjet katonák emlékművéhez, és megemlékezünk a második világháború befejezéséről. Arról a világégésről, ami az emberiség történetének máig legnagyobb emberáldozatokkal járó csatáit hozta – mondta Földesi Zoltán, aki a Elesett szovjet katonák emlékművénél tartott beszédében rövid áttekintést adott a történelmi előzményekről a második világháború kitöréséről az áldozatokról.

– Nincs olyan magyar család, aki az elmúlt évszázad nagy háborúiban ne lett volna valamilyen módon érintve, ezért én az gondolom, hogy a mai korosztályoknak is emlékezni és emlékeztetni kell azokról a szörnyűségekről. Közel sem természetes a béke, azért mindig meg kell dolgozni, annak feltételei vannak, kompromisszumok sorát kell kötni államoknak, politikusoknak és emberek tömegeinek ahhoz, hogy békében élhessünk ezen a földön – jelentette ki.

Mivel május 9-e Európa-nap is, megemlékezésében aktuálpolitikai kérdéseket is érintett Földesi Zoltán. Egyértelműen elutasította a magyar kormány Európa ellenes magatartását, mert mint mondta, számunkra nincs más alternatíva, mint Európához tartozni.

A rövid megemlékezést ezúttal is koszorúzás zárta.

„Barátságosabb” volt az idei matematika érettségi a tavalyinál

Kirepültek a Vajdások