in , ,

Nyiss ajtót Erdélyre!

Iskolánk, a Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű  Általános Iskola hatodik éve kapcsolódik be a Határtalanul! programba, melynek keretében erdélyi kiránduláson vettünk részt 7. évfolyamos diákjainkkal.

A tanulmányút célja az volt, hogy a helyszínen képet kapjunk az erdélyi magyarságról, megismerjük az iskolai életet, kapcsolatot teremtsünk a tanulókkal, és legyen átfogóbb képünk a Kárpát-medence földrajzáról, népeinek történelméről.

A kirándulás első állomása Arad volt. Itt körbesétáltunk a „Megbékélés Park”-ban, ahol a Szabadság-szobor sok évtizedes hányattatás után 2004 óta ismét áll, majd megkoszorúztuk a vesztőhelyen a 13 vértanú emlékművét. Lippán az alföldi embert próbára tevő kapaszkodó után (252 m!) felértünk a Solymosi vár maradványaihoz.

A Déva várához fűződő legendát mindannyian ismerjük, Kőmíves Kelemenné balladáját tanultuk, így még nagyobb élmény volt számunkra a várban tett séta.

Másnap délelőtt találkoztunk a dévai Téglás Gábor Líceum 7. osztályosaival, akik kedvességükkel, határozottságukkal, könnyed előadói stílusukkal a mi diákjainkat is meglepték. Bemutattuk városunkat, iskolánkat. Négy tanulónk – a Chován Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola színjátszósa – előadott egy jelenetet, mellyel az Országos drámajáték versenyen 3. helyezést értek el. Közös énekléssel búcsúztunk egymástól.

„Történelmi utazás” következett a középkori Vajdahunyad várában. Mikszáth Kálmán a „várak királyának” nevezte a lenyűgöző szépségű várkastélyt. Az „időutazás” Gyulafehérváron folytatódott, ahol a román kori Érseki székesegyházban található Hunyadi János, János Zsigmond és Fráter György szarkofágja. Nagyenyeden megtekintettük a híres Bethlen Gábor Kollégiumot, ahol hetedikes olvasmányélményünkre támaszkodva felidéztük a két fűzfa történetét.

A nap végén Erdély egyik különleges szépségű községébe értünk, ahol a Nap kétszer kel fel: Torockóra.

Kolozsváron a helyi iskola diákjaival barangoltunk a városban, a tordai sóbányában felültünk az óriáskerékre, és mindannyiunk egyik legszebb és legemlékezetesebb túráját a Tordai-hasadékban tettük.

Hazafelé indulva Nagyváradon, Ady „Pece-parti Párizsában” a Püspöki székesegyházban megcsodáltuk az arannyal gazdagon díszített ereklyetartót, a Szent László-hermát, a „szenzációs”, szecessziós Fekete Sas Szállót, a Holdas templomot, a Városházát.
Nagyszalontán a Csonka-torony aljában Arany Jánosról szóló interaktív irodalomórán vehettünk részt.

A négynapos út alatt nemcsak Erdély értékeivel, a magyar történelemben és irodalomban betöltött szerepével ismerkedtünk, hanem példát kaptunk a vendégszeretetről, idegenvezetőnkön keresztül a hazaszeretetről is.

Szerettük volna jobban kitárni az ajtót! Talán csak résnyire sikerült, de bízunk abban, hogy a diákok élménybeszámolóit hallgatva kedve lesz a családoknak is egy felejthetetlen erdélyi kiránduláshoz.

Megyikné Bagi Erika

Nyitott kapukkal várták az érdeklődőket a nagycsaládosok

Száll a kakukk…