in ,

Több kilométer járdaszakasz kerül Szarvason felújításra

Már az előző év végén elkezdődtek azok a fejlesztések, amelynek keretében több kilométernyi járdaszakasz újul meg. Alig egy hónap leforgása alatt készült el egy 690 m hosszú járdaszakasz, ami Szabadság utcától egészen Liszt Ferenc utcáig terjed, nettó 7 millió 950 millió Ft értékben. A folytatást a Kazinczy Ferenc utcai járdaszakasz jelentette, ami nettó 6,5 millió Ft-ba került.

A folyamat idén tovább folytatódott. A települési önkormányzat azokat az útszakaszokat helyezte előtérbe, amelyek frekventált városrészeken találhatók, és jelentős forgalmat bonyolítanak. Ezek többek között a Szabadság úttal merőlegesen fekvő utcák, köztük a Dózsa György utca, a Béke utca, a Vajda Péter utca és a Deák Ferenc utca. Az első kettőre vonatkozón döntés született arról is, hogy az önkormányzat saját forrás terhére megvalósítja a fejlesztéseket. A Kossuth utca és a Rét utca közötti, mintegy 2,4 km hosszú szakaszra bruttó 26,6 millió Ft-ot fordít, a Béke utcai járdaépítésre – Vasút és Benka Gyula utca között – pedig bruttó 16, 3 millió Ft-ot. A járdaépítés itt 1,2 km hosszan történik.

Jelenleg a Dózsa György utcán zajlanak a munkálatok, a Szarvasi Komép Városgazdálkodási Kft. kivitelezésében.

– A meglévő járdaszakaszra egy 5-8 cm vastagságú aszfaltréteg kerül. Előtte egy ún. kerti szegéllyel zárjuk le, ami egy egyenes vonalat és egy nagyon szép megjelenést fog kölcsönözni a járdának. A keresztező utcáknál a csatlakozó részeket a mai szabályoknak megfelelően akadálymentesítjük, ill. a vakok és gyengénlátók részére mind vizuális, mind taktilis burkolati elemeket építünk ki. Emellett az érintett területen tereprendezés is történik – számol be a műszaki paraméterekről Klimaj Attila útügyi referens.

Ezzel együtt elismerte, a településen még sok járdaszakasz felújítására lenne szükség, de pályázati forrás híján az önkormányzat ezt egyelőre csak önerőből tudja megoldani. A januári testületi ülésen határoztak arról is, hogy 2017-ben mely utcákat érintheti a fejlesztés, valamint fontossági sorrendet is megállapítottak. Ez alapján a következő a Deák, majd a Vágóhíd utca lesz, a sort pedig előreláthatóan a Vajda Péter utca zárja.

A Dózsa György utcán a munkálatok már előrehaladott állapotban vannak, múlt hét elején kezdődött meg az aszfaltozás. Az útszakasz várható befejezési határideje május 31-e.

Száll a kakukk…

Elfogadták a pótszülők a vándorsólyom fiókát