in ,

Íróklub speciál a Ruzicskay-kertben

Hidas Judit
Hidas Judit

Rendhagyó helyszínen tartotta évadzáró alkalmát az Íróklub május 20-án. A hangulatos kortárs irodalmi estnek az Erzsébet-ligetben található Ruzicskay alkotóház kertje adott otthont. Nemcsak a jó idő miatt mozdult ki az Íróklub a megszokott nagyteremből, hanem azért is, mert a múzeum nagyszabású felújítása miatt a helyszín a jövőben változni fog. Számos lehetséges hely szóba került, egyelőre az a biztos, hogy a Szilvanapokon indul az újabb évad szintén egy nem mindennapi Íróklubbal.

Az est vendége Hidas Judit író, újságíró volt. Bár jelentek meg novellái a húszas évei elején is, írói pályája csak második gyermeke születése után indult be jelentősen. 2013-ban Havanna Hotel című novelláskötete látott napvilágot, majd C. Molnár Emmával társszerzőként az Anyátlan nemzedék című tanulmánykötettel jelentkezett. Tavaly pedig komoly sikereket hozó regénye került a könyvesboltokba Seb címmel, amely három család történetét meséli el a 2008-as hitelválság idején.

Hidas Judit stílusára jellemző az objektív távolságtartás, a szociografikus megfigyelés, a tényszerű, már-már hűvös közlés. Legtöbbször a nők sorsán keresztül mutatja be a mai kor Magyarországát, az egyre nehezebb emberi kapcsolatokat, az érzelmileg fejletlen felnőttek egymást és olykor önmagukat is megsebző vívódásait, harcait. Írásaiban ott a humor és a remény is, bár nem bánik kesztyűs kézzel a valóságot illetően. Saját bevallása szerint is az irodalom valódi feladata bemutatni a valóságot, felhívni a figyelmet egy-egy problémára, élethelyzetre, mert az irodalomban mindent lehet.

Bár jelenleg harmadik gyermekével tölti legtöbb idejét, azért az írásra is jut idő. Most egy újabb novellásköteten és egy kisregényen dolgozik, más írói megközelítéssel.

A jó hangulatú beszélgetést felolvasás zárta. Az est második felében Hartay Csaba, Litauszki Gábor, Várnai Réka és Molnár Dani olvasta fel egy-egy művét.

Bődi Etelka

Megrendezésre került az I. Szarvasi Birkózó Nap

Losonci hallgatók Szarvason