in ,

Kopjafára gyűjt a Csabacsűdi Szlovák Önkormányzat

Válkovszki Mihály
Válkovszki Mihály

Az igaz ember hitből él – ez a lutheri gondolat állt azon a kopjafán, amit több mint három évtizede, 1983-ban állíttattak a teológus-professzor születésének 500. évfordulója tiszteletére. Az emlékoszlop Csabacsűdön a templomkertet díszítette. A műemlék felső részére az idő vasfoga erősen rányomta bélyegét, a faragott oszlop pedig elkorhadt. A Csabacsűdi Szlovák Önkormányzat ezért biztonsági okokból azt javasolta, hogy távolítsák el eredeti helyéről, célul pedig azt tűzte ki, hogy a helyi evangélikus egyházközség 90. évfordulója, egyben a reformáció félezredes hagyománya előtt tisztelegve újat emeltet.

– 34 év nagyon megtette a hatását. Akkoriban egyszerűen leásták a földbe, folyamatosan ki volt téve az időjárás viszontagságainak, és időközben annyira tönkrement, hogy ma már egy egyszerű festés nem segít rajta – szemlélteti Válkovszki Mihály, a Csabacsűdi Szlovák Önkormányzat elnöke a kialakult helyzetet.

Az elnökség nem sokáig tétlenkedett. A megvalósításhoz két irányból közelítettek: egyrészt felhívást intéztek a lakossághoz, és kérték őket, hogy lehetőségeikhez mérten járuljanak hozzá adományaikkal az elképzelésükhöz. Másrészt egy meghatározott összeget elkülönítettek a költségvetési keretükből, amit ugyancsak a nemes célra fordítanának. A kopjafa irányára kb. 200 ezer Ft, ami bár nem tűnik elérhetetlennek, összegyűjtéséhez minden segítségre szükségük lesz.

A folyamat egyelőre a tervezés szakaszában tart. Az elmúlt hetekben felkeresték Szvák Pál és Nagy Róbert helyi asztalosokat is, akik ígéretet tettek, hogy segítenek a kivitelezésben.

– Szeretném a korábbi kopjafa paramétereit növelni, és egy robosztusabb, figyelemfelkeltőbb emlékoszlopot készíteni. Természetesen a kiindulási pont az előző faragvány lesz, visszatérő motívumokkal és szimbólumokkal. A sorsdöntő évszámok sem hiányozhatnak majd róla, ill. terveim szerint az evangélikus egyház jelképe, a Luther-rózsa is meg fog jelenni rajta. Bevallom, hasonló munkám még nem volt, de szívesen alkotok, különösen, ha maradandó dologról van szó – vázolta elképzeléseit Nagy Róbert asztalos, a Pepi-kert munkatársa.

Noha a gyűjtés még gyerekcipőben jár, már több felajánlás is érkezett. A kezdeményezők arra biztatják azokat, akik magukénak érzik az ügyet, hogy keressék fel bátran személyesen Fábri Melindát vagy Válkovszki Mihályt, akik átvételi elismervény ellenében fogadják az adományokat. Emellett a csabacsűdi egyházközség is rendelkezésre bocsájtotta a számlaszámát: 10408131-50526683-71721003. Ez esetben arra kérik a támogatókat, hogy a közlemény rovatban tüntessék fel, hogy kopjafa.

Reményeik szerint az ünnepélyes avatásra alig néhány hónapon belül sor kerülhet. A hagyományos aratási hálaadó istentisztelet időpontja ugyanis szeptember 24-e, amely méltó keretet nyújtana a megújult emlékoszlopnak.

Kitti Szupercsapata is nevezett az éjszakai kosárlabdára

Tavaszi bakancsos túrán a benkások