in , ,

Vajdások ismét a Határtalanul programban

Rimaszombati diákokat láttunk vendégül az elmúlt héten. A Határtalanul pályázat keretén belül partnerünk a felvidéki Tompa Mihály Református Gimnázium. Most az első utazásra került sor, melynek első napja Budapesten telt el. Bár a diákok számára nem volt ismeretlen a főváros, de ott mindig akad látnivaló, nem utolsó élmény újra látni a nemzeti történelmünk, kultúránk emblematikus helyszíneit. A csütörtöki nap a Körös – parti Ifjúsági Táborban a szállás elfoglalásával és a vacsora elfogyasztásával, valamint a pénteki nap egyeztetésével zárult.

Másnap a program az iskolában kezdődött. Vendégeink megismerkedtek a Vajdával és a vendéglátó diákokkal. Ezt követően kezdődött az Öveges laborban a kísérletezés és a robotos bemutató. Szaktanáraink kitettek magukért, a programot a diákok láthatóan élvezték. A délelőtti program az Újtemplom meglátogatásával fejeződött be, ahol a református közösségből érkezett tanulók megismerték a szarvasi evangélikusok történetét is.

Az iskolában elfogyasztott ebéd után jöhetett a sport. A diákok további közös programon vehettek részt – sárkányhajóztak. Természetesen, aki Szarvason jár, nem hagyhatja ki az Arborétum – Mini Magyarország párost, melyek meglátogatásához az időjárás is kedvezett. Az idő is elszaladt, így vendégeink az estét szabad programmal tölthették.

Szombaton a csoport Gyulára indult, hogy az Almássy kastélyban és a várban idegenvezető kalauzolással nézze végig a tárlatokat. Nem volt hiábavaló az út megtétele, de ehhez azért vegyük hozzá a városnézést a fagyisokkal is. A hazaérkezés után a Történelmi Emlékút végpontja következett, a történelmi Országközép. A diákok megismerték a nevezetesség és az Emlékút történetét.

A nap az Urbancsok tanyán zárult, ahol a kemencét már jó előre befűtötték. A diákok a tanyasi gasztronómiának hódoltak, a tészta begyúrása is rájuk hárult. Míg készült a kenyérlángos, a háziasszony, Urbancsokné Pljesovszki Ildikó vezette végig a portán a diákokat a tanya életét is bemutatva. A kenyérlángos istenire sikerült, de jól tette, aki előtte evett egy szelet vastagkolbászt, mert az is hibátlan volt. A nap végén kis riadalom támadt a busz működőképessége körül. A diákok autóztak egyet a kollégák jóvoltából, de napnyugtára a hibát is sikerült a szomszéd és a házigazda segítségével elhárítani. Minden jó, ha jó a vége …

A vasárnapi program már nem Szarvason zajlott. A csoport a búcsú után a Tisza-tavi Ökocentrumban zárta a programokat.

Izgalommal várjuk a jövő hétvégét, amikor mi kelünk útra a 10. A osztállyal. Természetesen erről is részletesen beszámolunk majd. A pályázat támogatását az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Határtalanul! a nemzeti összetartozás operatív programjának köszönhetjük.

Kitajkáné Szántai Mária

Bemutatkozik a neurológiai szakrendelés

Közgyűlést tartott a Szarvasi Vajdás Öregdiákok Baráti Köre