in ,

Ősbemutató, felemelő találkozások és közös éneklés az Országos Evangélikus Kórustalálkozón

Tizenkét kórus lépett fel a hétvégén megtartott Országos Evangélikus Kórustalálkozón Szarvason. A 2017. május 13-i alkalomra békéscsabai, bonyhádi, budapesti, csákvári, kecskeméti, maglódi, miskolci, nyíregyházi, orosházi, oroszlányi, pécsi és répcelaki karok jutottak el. A négyszáznál is több kórustag az egyéni bemutatkozások után közösen énekelte el az erre az alkalomra írt művet.

A zene fiatalítja a lelket, jó Istent dicsérni, a zene szolgálat – mondták az Országos Evangélikus Kórustalálkozóra érkező kórusok tagjai. És valóban, csupa vidám, mosolygós, energiával teli embert láthattunk a szarvasi Ótemplomnál május 13-án. Mindez azért is jó érzés, mert hosszú idő óta nem tartottak ehhez hasonló eseményt egyházunkban, pedig a kórusok száma biztatóan növekszik az utóbbi években.

Kendeh Gusztáv, az Egyházzenei Bizottság elnöke, az alkalom főszervezője elmondta: régóta tervezték, szervezték a találkozót, és fontosnak tartották, hogy a reformáció ötszázadik évfordulójának egy kiemelt eseménye legyen. „Az evangélikus egyházban az éneklésnek és a zenének fontos szerepe van, és ezt a hagyományt szeretnénk ezzel a találkozóval is erősíteni” – emelte ki.

A délelőtti próbák után délután vette kezdetét a kórusok bemutatkozása. Hafenscher Károly köszöntőjében úgy fogalmazott: „Mindig ünnep, amikor találkozóra kerül sor, a most atomjaira széthúzó világban pedig különösen fontosak az ilyen együttlétek, mint ez a mostani.” A Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa elmondta, hogy „gazdagok leszünk, ha átéljük és átadjuk a zenét, mert az egyház a gyülekezetekben és a kórusokban él.” Egyházunk zsinatának lelkészi elnöke a reformáció ötszázadik évfordulójára utalva pedig azt is megemlítette, hogy „kell egy tiszta hang, amely elindít egy folyamatot. Ötszáz év után sok zaj van a világban, és szükség van a tiszta hangra”.

A nap folyamán hallhattunk Bachot, Briegelt, Praetoriust, Purcellt, Kodályt, Szokolay Sándort és kortárs zeneszerzők műveit is, és bár a kórusok eltérő minőségben szólaltak meg, minden előadásban voltak kifejezetten áldott és szép pillanatok.

Több mint négyszáz kórustag volt jelen, kamarakórusok, vegyes karok, de komoly ének- és zenekari együttesek is. A saját repertoárok eléneklése után többször volt közös ének is. Az egyik ilyen összkari mű kifejezetten a kórustalálkozóra készült. Kecskés Balázs Tarts meg, Urunk, szent igédben című kórusműve mind szövege, mind zenei stílusjegyei alapján több különféle lelki hátteret megjelenítő, egyesítő, a szó tágabb értelmében vet „ökumenikus” kompozíció lett. Dr. Bence Gábor vezényletével pedig a nap folyamán kétszer is elhangzott az érdeklődők és a kórustagok örömére.

A találkozón részt vevő kórusok másnap, Cantate vasárnapján fontos és szép szolgálatot vállaltak, hiszen különböző környékbeli templomokban énekeltek, olyan gyülekezeteknél, ahol nincs kórus.

Kézdi Beáta / evangelikus.hu

Közgyűlést tartott a Szarvasi Vajdás Öregdiákok Baráti Köre

Csak mosolyogni… – Művészetek délutánja a Gyakorlóban