in ,

Onkológiai rendelés Szarvason

Cikksorozatunk tizennegyedik állomásának aktualitása a rákos megbetegedések világszerte tapasztalt járványszerű terjedése. Az onkológia a daganatok kezelésével foglalkozik, melyek lehetnek jó, vagy rosszindulatúak. Mivel a daganatok a test több területén is előfordulhatnak, ezért más szakterületeket is érinthet a kezelés. A daganatos megbetegedések, rosszindulatú elváltozások nagy része önvizsgálattal felismerhető, ugyanakkor többségük diagnosztizálásához szűrővizsgálatra van szükség.

Mottó: „Első az egészség! És az egészségügy?”

A daganatos megbetegedések nem mindig okoznak egyértelmű tüneteket, de vannak bizonyos gyakori jelzések, melyekre érdemes odafigyelni. Ezek nem jelentik minden esetben, hogy rákról van szó, azonban mindenképpen kivizsgálást igényelnek. A vérszegénység, véres vizelet vagy széklet, a vér felköhögése, nyelési nehézségek, melltájéki csomók, vizelési problémák is utalhatnak daganatos megbetegedésre, de a hirtelen fogyás, étvágytalanság is jelezheti, hogy rákos betegség áll a háttérben. Ezen tünetek kivizsgálásához feltétlenül szükségesek laboratóriumi vizsgálatok, ultrahang és röntgendiagnosztika, melyek elvégzésére a Szarvasi Szakorvosi Kft-nél lehetőség van.

A rák kialakulásában jelenlegi tudásunk szerint szerepet játszik – különböző mértékben – a genetika, az életmódunk és étkezési szokásaink illetve a külső tényezők (stressz, dohányzás, káros mérgező anyagok és vegyszerek, rákkeltő vírusok – HPV törzsek).

Onkológiai szakrendelésünk járóbetegei részére a Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórház Onkológia Centruma szakmai vezetést, támogatást nyújt a következő tevékenységekhez:

– Aktív onkoterápiára kerülő betegek kivizsgálása a közösen kidolgozott és elfogadott diagnosztikus protokollok szerint.

– Klinikailag tumor mentesnek tudott betegek követése, ellenőrző vizsgálatok végzése és szervezése.

– Hormonterápia végzése.

– Nőgyógyászati vizsgálatok, elsősorban méhnyakrák szűrés.

– A Nemzeti Rákellenes programból eredő egyéb feladatok: szűrőprogramok segítése, háziorvosoknak tanácsadás, betegség megelőzéssel foglalkozó előadások szervezése, hospice-szellemű ellátás biztosítása.

Cytostatikus /infúziós/, illetve sugárterápiás kezelések kizárólag a megyei Onkológia Centrumban végezhető tevékenységek.

Rendelésünk szorosan együttműködik a megyei onkológiai centrum 15 ágyas illetve a szarvasi ápolási intézeten belül hamarosan induló 10 ágyas hospice osztállyal és az otthoni hospice ellátást nyújtó szolgáltatóval (mobil hospice team).

Tisztelettel kérem kedves betegeinket, hogy rendszeresen és minél nagyobb számban jelenjenek meg a különböző szűrővizsgálatokon:

Mammográfia, nőgyógyászati rákszűrés, prosztata szűrés, vastagbél- végbélszűrés, tüdőszűrés és 50 éves kor felett évente labor és hasi ultrahang.

Ezen felül az önvizsgálat segítségével ismerjék meg saját testüket és ha bármilyen elváltozást észlelnek, amit korábban nem, forduljanak szakorvosunkhoz (nem otthon borogatják és várják, hogy elmúljon!).

Klinikai onkológia, Szarvas

Rendel: Dr. Pásztor Gyula, klinikai onkológus, szülész-nőgyógyász főorvos, hospice-palliatív medicina licence vizsgával rendelkezik

Rendelési idő: Hétfő – péntek 8 – 14 óra között
Telefonszám: 216-231
Előjegyzés nincs.
Beutaló nem szükséges.

Hívószám kiadása a recepción naponta 8 – 12 óra között.

Természetesen a daganatos betegek lelki gondozására is kellő figyelmet fordítunk intézetünk pszichológusa segítségével. A bizonyítottan nem káros alternatív gyógymódokról nem beszéljük le tisztelt betegeinket, ameddig nem mennek az onkológiai terápiák rovására (a lényeg hogy ne öt fajtát szedjenek egyszerre).

Tisztelettel jelzem, hogy az életmódváltás nem szabadalmaztatható, így nem válhat gyógyszerré, vagyis felírni nem lehet. A szigorúan hagyományos módszerekkel párhuzamosan testünk erőforrásait is erősíthetjük (helyes táplálkozással, testmozgással, belső békénk kialakításával). Ennek az „ára”, hogy tudatosabb, kiegyensúlyozottabb és mindent összevetve szebb életet kell élnünk.

Köszönettel: Dr. Kozma Lewellyn Marius György ügyvezető

Az ügyvezető elérhetőségei:
· telefon: 66/311-690
· e-mail: nogyogyaszat@szakorvosi.hu

Több mint gyereknap: játékos szemléletformálás Csabacsűdön

Ásványok nyomában Erdélyben