in , ,

Több mint gyereknap: játékos szemléletformálás Csabacsűdön

Szelektív hulladékgyűjtő konténereket helyeztek ki, fát ültettek, újrahasznosított ajándékokat sorsoltak és az ételallergiákról sem feledkeztek meg idén a csabacsűdi gyereknapon. Bár a rendezvény az elmúlt években már bizonyított, és híre a szomszédos településekre is eljutott, május 20-án a szervezők, a Szülők a Csabacsűdi Gyermekekért Egyesület minden eddiginél többet kínáltak. Az egész napos önfeledt játék és felhőtlen kikapcsolódás mellett ugyanis arra is odafigyeltek, hogy némi szemléletformálást csempésszenek bele a programokba.

Mint arról korábban már beszámoltunk, ráadásként a szerencse is melléjük szegődött, mivel az egyik kereskedelmi üzletlánc „Ön választ, mi segítünk” c. kampányában az ő projektjükre adták a legtöbb voksot. Igaz, Fortuna mellett az ő munkájuk sem kevésbé figyelemreméltó, hiszen minden marketingfogást bevetettek annak érdekében, hogy megszólítsák a vásárlókat a jó ügy érdekében.

– Sajnos el kell, hogy mondjam, hogy a szülőktől egyre kevesebb segítséget kapunk. Annak azonban nagyon örülünk, hogy az iskolák a közösségi munka keretében szerződést kötnek az egyesületünkkel. Így ezek a gyerekek a tegnapi és a mai nap során is sokat dolgoztak azért, hogy minden időben elkészüljön – világít rá a szervezői munka nehézségeire Pusztainé Tusjak Tünde főszervező.

A gyereknap kötelező kellékeiről elmondta, meglehetősen széles a paletta. A légvártól kezdve a tortán, a helyben fogyasztható ebéden, a kürtöskalácson, a jégkásán, a kézműves foglalkozásokon és arcfestésen keresztül egészen a színpadi programokig szinte mindenre kell gondolni. Ezt egészítette idén a játéksarok, ahol léghokizni és csocsózni lehetett, valamint a környezettudatosság jegyében készült szabadtéri ügyességi játék.

– A játék lényege, hogy az anyagokat csoportokra bontjuk. Ebben az esetben fémről, üvegről, műanyagról és papírról beszélhetünk, amiket zsinórok és kampók segítségével el kell juttatni a megfelelő helyre. Így próbáljuk a gyerekeket játékosan a szelektív hulladékgyűjtésre nevelni – foglalja össze röviden a játékszabályokat Nagy Norbert, a forgalmazó cég munkatársa.

A rendezvény gördülékeny lebonyolításáért ezúttal is a diákpolgármester felelt. Idén Usnyar Zitát és Szenkó Pétert a Csabacsűdi Trefort Ágoston Általános Iskola 8. osztályos tanulóit érte a megtiszteltetés, hogy tiszavirág életű királyságukkal bizonyítsák rátermettségüket. A gyerekeket egy intézményi szavazás keretében választották ki, a rendezvény kezdetén pedig átvehették a település kulcsát Kerek Mihály alpolgármestertől.

– Azt szeretnénk, hogy bővítsék a játszóteret, legyen KRESZ pálya és a főutcán az utat újítsák fel – sorolta az önkormányzatnak átnyújtott petíció sarokpontjait a település legifjabb közéleti szereplője. – Nagyon szeretek itt élni. Szép a környezet, a barátaim közel vannak, és mindenki ismer szinte mindenkit. Szerintem ez a rendezvény is jól sikerült. Unokahúgom Szentesről jött át, ő is nagyon élvezte.

Uzsonnára ezúttal megengedett volt egy kis bűnözése. Zöldség és gyümölcs helyett ugyanis egy négyszáz szeletes tortából falatozhattak a gyerekek, a nap végén pedig az i-re a pontot pedig Kasza Tibor és az Eldorádo együttes tették fel.

Dr. Szalbot Balázs

Lezárult a félszezon a tenisz OB III-ban

Onkológiai rendelés Szarvason