Connect with us

Cervinus Teátrum

Szarvason szállott föl az idei Páva

Ismét indul a Hagyományok Háza és az MTVA közös tehetségkutató műsora, a Fölszállott a páva. A versenysorozat 5. évadának válogatója 2017-ben Szarvason kezdődött. A Pávára az idén is Észak-Dunántúl, Dél-Dunántúl, Dél-Alföld, Észak-Magyarország, Közép-Magyarország, Közép-Erdély, Székelyföld régiókból várták a felnőtteket, azaz a 16 és 35 év közöttieket. Az előválogatók hat helyszíne közül elsőként a Cervinus Teátrumban a Dél-Alföld versenyzői állhattak a színpadra.

A Pávára négy kategóriában, énekes szólisták és énekegyüttesek; hangszeres szólisták, zenekarok és hangszeregyüttesek; táncos szólisták és táncospárok; valamint néptáncegyüttesek jelentkezését várták. Az előválogatók után mind a négyből 12-12, azaz 48 produkció mutatkozik majd be az élő adásokban.

A zsűriben ezúttal dr. Balogh Júlia, a Fölszállott a páva és az MTVA vezető szerkesztője, dr. Agócs Gergely, a Tudományok Háza tudományos munkatársa, népzenész, népzenekutató, Tóth Lilla népzenetanár, Németh Ildikó táncművész, koreográfus, Szűcs Gábor a Jászság Népi Együttes művészeit vezetője, tánctanár, koreográfus, Pál Lajos népzenész, tanár és Hollókői Lajos népzenész foglalt helyet.

A délelőtt folyamán a nagyszínpad a táncospároké és táncos szólistáké, valamint a néptáncegyütteseké volt. Itt Szarvas két táncegyüttessel is érdekelt volt. Először az exchovános növendékek, Nemcsényi Aliz és Oláh Márkó, és az általuk szarvasi kötődésű Rusvai Márton lépett fel egy békéscsabai csoporttal, majd a délhez közeledve a a Tessedik Táncegyüttes foglalta el a színpadot, hogy palatkai táncokat járjanak.

– A színpadon egy nagy család – konferálta fel a Tessedik Táncegyüttest Morvai Noémi, aki az idei pávát is vezeti.

A nagy család kettős szerepben érkezett a színpadra, ugyanis a tessedikes táncosokkal szemben a Juhász Zenekar tagjai között Ökrös Dani állt brácsával a kezében, hogy majd egy fél perc elteltével letegye azt, és beálljon a többiek közé.

A délután folyamán Juhász András kíséretében egy eleki romános erejéig ismét színpadra lépett Ökrös Dani, majd a hangszeres szólisták kategóriájában a csabacsűdi citerás, Litauszki János állt a zsűri elé. Róla majd külön cikkben számolunk be.

Az eredményeket, azaz hogy ki jutott tovább a legjobbak közé csak később tudjuk meg.

Amellett, hogy egy ilyen színvonalas kárpát-medencei verseny színhelye lehet Szarvas másodlagos hozadékkal is jár, ugyanis az MTVA stábja komplett imázsfilmet forgatott a városról. A Fő tér után a Vízi Színháznál és a Fahídnál jártak, majd átmenetek az Erzsébet ligetbe, megpróbálták felszállásra bírni a Szarvasi Arborétum enyhén túlsúlyosnak tűnő páváit, bringáztak egyet, és forgattak a Zenepavilonnál is. Mindezek az év végén adásba fognak kerülni.

Népszerű

A szakorvosi rendelők bejárata (Fotó: Babák Zoltán) A szakorvosi rendelők bejárata (Fotó: Babák Zoltán)

Tájékoztató a szakrendelésekről – 2020. május 15.

Egészségügy

Kós Benedek, Nyerges Áron, Nyerges Attila és Opavszky Márk (Fotó: Hegedűs Éva) Kós Benedek, Nyerges Áron, Nyerges Attila és Opavszky Márk (Fotó: Hegedűs Éva)

Nincs megállás a kajakosoknál a koronavírus ellenére sem

Sport

Virtuális locsolkodás a Tessedik Táncegyüttessel

COVID-19

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Naplemente Szarvas és Szentandrás határán

Virtuális turista

A rovatot támogatja:

Archívum

2017. június
h k s c p s v
« máj   Júl »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Kategóriák

Friss

Hirdetés

Connect