in ,

Beharangoztak: Elindult a Zenepavilon nyári évadja

A Szarvasi Férfikar
A Szarvasi Férfikar

A Zenepavilon előtt is mindenki az eget kémlelte péntek este, hogy beigazolódik-e a meteorológusok jóslata, lesz-e zápor és zivatar, hiszen ezen az estén indult itt is az egész nyáron át tartó kulturális sorozat. A kezdéshez a jelet minden este a Szent Klára katolikus templom harangja, pontosabban a harangjátékának vége adja.

A zenepavilonban elsőként a Szarvasi Férfikar lépett a deszkákra. Iváncsó József vezetésével I. világháborús katonadalokkal indítottak. Ezek közül is az első a Mikor a regruta című volt. A további négy blokkba korábbi repertoárjuk közé betettek egy Bartók Béla Békés megyei gyűjtéséből válogatott népdalcsokrot, illetve Rohoska Géza helyi kántortanítótól dalokat.

– Próbáljuk a helyi dalokat eleveníteni, inkább úgy mondom, hogy fülben tartani, hiszen már szinte senki nem beszél róluk, közben mi büszkék lehetünk ezekre – mondta Iváncsó József, a kar vezetője, majd hozzátette, hogy – Békés megyében gyűjtötte össze Bartók Béla a legtöbb népdalt, ami jó néhány évtizeddel ezelőtt ki is adtak. Ebből a népdalkönyvből, amiben több száz kiváló népdal van, fogunk minden alkalommal előadni egy újabb és újabb népdalcsokrot.

A Bartók-gyűjtemény kiadását a legjobban a szarvasi kötődésű Fasang Árpád szorgalmazta, aki a legtöbb munkát is fektette annak összeállításába. Fasang Árpád 1941 és 1950 között a Szarvasi Evangélikus Tanítónőképző zenetanára majd igazgatója volt.

– Amikor Miskolcon laktam és Miskolc környékén dolgoztam, akkor állandóan azt hallottam, hogy Fasang Árpi bácsi, Fasang Árpi bácsi, Fasang Árpi bácsi. Itt laktam húsz évig és egy szó, annyit sem hallottam arról, hogy Fasang Árpi bácsi itt volt tanár, csak most, két-három éve tudtam meg. Mikor a kezembe került ez a könyv, úgy gondoltam, hogy ha az egész ország ismeri Fasang Árpádot, aki tényleg egy nagy név volt a népdalkultúrába, akkor úgy gondoltam, hogy nekünk, itt helybeli énekeseknek is tudni kell és ápolnunk kell a hagyományokat.

A Szarvasi Férfikar több alkalommal is fellép az ide zenepaviloni sorozatban. Ma este a Harmonika Együttes, holnap a Városi Fúvószenekar lép a deszkákra. Péntekenként, szombatonként, illetve vasárnap este 19 órakor kezdődnek az előadások, míg a hét többi napján 18 órától.

Égi és földi előadásokkal nyílt meg a Vízi Színház idei évadja

Száz fő álláshoz jutását segíti foglalkoztatási paktum a járásban