in , ,

Száz fő álláshoz jutását segíti foglalkoztatási paktum a járásban

Az érintett települések munkaerőpiaci helyzetéből és igényeiből indulnak ki azok a helyi foglalkoztatási együttműködések, amelyekre a Szarvasi járás is pályázott. A Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretein belül a járásokban összesen tíz ilyen paktum alakul, és egy megyei szintű paktum is megkezdi működését. A projekt jóvoltából a járásban 300 millió Ft-ot fordíthatnak bértámogatásra, képzésekre és munkaerőpiaci szolgáltatásokra, ezáltal ösztönözve a foglalkoztatást és élénkítve a gazdaságot. Ennek mintegy kétharmadát, 198 millió Ft-ot a Békés Megyei Kormányhivatal kezeli, közel 92 millió Ft-ot a KBC Nonprofit Kft., és 9,9 millió Ft-ot pedig a települési önkormányzat.

– Nagyon vártuk már ezt a projektet. 2015 őszén vetítődött fel az ötlete, el is kezdtünk foglalkozni az előkészítésével, de csak jóval később került kiírásra. Szarvas járási székhelyként a környék legvonzóbb munkahelyteremtő települése, mégis naponta találkozunk munkát kereső emberekkel, akik hiába próbálkoznak. Egyrészt azért, mert kevés a képzettségüknek megfelelő munkahely, avagy éppen pályakezdők, esetleg az ismereteik nem elég korszerűek – vázolja az érzékelhető problémákat dr. Melis János, Szarvas város címzetes főjegyzője.

A projektben konzorciumi partnerként Szarvas város önkormányzata, a KBC Nonprofit Kft. és a Békés Megyei Kormányhivatal működik közre. A támogatási szerződés április 20-án került aláírásra, a nyitórendezényt pedig a napokban tartották, a Lengyel-palotában. Pántya Imre főosztályvezető hangsúlyozta, a korábban megjelent, foglalkoztatást elősegítő pályázatokkal ellentétben ez egy széleskörű együttműködésen alapszik, amelynek legfőbb szereplői a munkáltatók, munkavállalók, gazdasági társaságok, civil szervezetek, valamint konzorciumi partnerként az önkormányzat és a kormányhivatal.

– A Szarvasi Járásban egy kicsit mások a foglalkozatók problémái, mint pl. egy hátrányosabb helyzetű járásban. Itt már korábban felmerült bizonyos területeken a szakképzett munkaerő hiánya. Éppen ezért nagyon nagy hangsúlyt kell fektetünk a képzésekre, valamint meglévő munkaerő olyan szintre juttatására, amely megfelel a kor elvárásainak – összegezte az előkészítő folyamat során szerzett tapasztalatokat a kormányhivatal munkatársa.

A statisztikai adatok is ezt erősítik. Míg ugyanis megyei szinten a KSH adatai szerint 4,4 %-os a munkanélküliségi ráta, járási szinten nem éri el a 4%-ot. A legnagyobb hányadát ennek az alacsony iskolai végzettségűek jelentik, a nők és férfiak tekintetében nincs jelentős eltérés.

Dr. Glózik Klára, a KBC Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, terveik szerint a következő hónapban megalakul a paktumszervezet, ősszel pedig a paktumiroda is megkezdi a működését. A szerveződés továbbra is nyitott, tehát várják a munkáltatók, intézmények, civil szervezetek jelentkezését.

A projekt keretein belül 2020. július 31-ig a Szarvasi Járásban 194 fő vesz részt a munkaerőpiaci programokban, ill. 100 fő álláshoz jutását segíti a konzorcium.

A Szarvasi Férfikar

Beharangoztak: Elindult a Zenepavilon nyári évadja

Záporoztak a rózsaszín csomagok a Vízi Színházban