in , ,

Eljött az idő: Tanévzáró és ballagás a „Főtériben”

Kegyeibe fogadta az időjárás az ünneplőket június 17-én a Fő Téri Általános Iskola tanévzáró és ballagási rendezvényén. Bár dr. Sinkovicsné Kálmán Edina keze nyomán a tornaterem is csodaszép virágdekorációt kapott, bizakodtunk abban, hogy a szabadban köszönhetünk el ballagó diákjainktól. A nyolcadikosok igényesen feldíszített tantermeikben fogadhatták szüleiket, rokonaikat, barátaikat, majd a díszbe öltöztetett folyosókat járták be diáktársaik és tanáraik sorfala között.

„Álmodtad az éjjel: érzed – menni kell,
Mi lesz veled? Senki nem felel.
Arcodon egy álarc, szíveden még kő,
megszólít egy hang: ím eljött az idő!”

A Himnusz felcsendülése után Rejtő Csaba, iskolánk igazgatója köszöntötte a vendégeket: Hodálik Pál alpolgármester urat, Kohut Andrásnét, a GYSZC Székely Mihály Intézmény igazgató asszonyát, Gombár Györgyné önkormányzati képviselő asszonyt, Romhányi Tibornét, Szarvas Város Roma Nemzetiségi Önkormányzatának elnökét és Sebők Lászlót, iskolánk szülői munkaközösségének elnökét.

Ünnepi műsorunkat az énekkar nyitotta meg az Arra születtem című dallal, amelyet Petőné Babinszky Ágnes tanított be, majd Kovács Éva 8. a osztályos tanuló vett búcsút a ballagók nevében. Mindig megható az a pillanat, amikor a nyolcadikosok átadják iskolánk zászlaját a hetedikeseknek, arra kérve őket, hogy legyenek méltók a hírnevéhez. Ezután Ady Endre Üzenet egykori iskolámba című versével köszönt el Takó Levente 8. a osztályos tanuló. Az Ég veled című dal elhangzása után Balogh Amanda és Radics Róbert 5. a osztályosok búcsúztatták a tanévet Papp László Itt a nyár című versével. Az alsó tagozatosok a 8. osztályosoknak útravalóul az Oscar-díjas Mindenki című film betétdalát énekelték el.

Elköszönt a ballagóktól Rejtő Csaba igazgató úr, majd Hodálik Pál is köszöntötte őket, felidézve személyes ballagási emlékeit.

Ezután került sor a legjobb tanulmányi eredményű tanulók jutalmazására, akik könyv- és oklevéljutalmat vehettek át: Bankó Konrád 1.a osztályos tanuló, a 2.a osztályból Lakatos Lehel és Mócz Milán. a 3. a osztályból Kozák Anna Piroska, Romhányi Mercédesz, Gyáni Enikő, a 4.a osztályból Nagy Mercédesz, az 5.a osztályból: Radics Róbert és Balogh Amanda, a 6. a osztályból Borbély Máté és Kozák Levente, a 7.b osztályból: Sebők Dániel, Lustyik János, Kendra Tamás, Csonka István Vajk, a 8.a osztályból Gáspár Alexandra és Takó Levente.

A Tehetség és Siker Alapítvány is minden tanév végén jutalmazza az arra érdemes tanulókat, és megköszöni a felkészítő pedagógusok munkáját. Czinkoczki Dzsenifer 8.a osztályos tanuló az iskolai műsorokban vállalt feladatokért, a városi könyvtárhasználati vetélkedőkön való eredményes részvételéért, kajak sportágban az országos diák kupán, atlétikaversenyeken a diákolimpia körzeti és területi fordulóin elért eredményeiért kapta az elismerést. Edzője Bátor György, felkészítője Szuhajné Elefánty Mária.

Takó Levente 8.a osztályos tanuló is gyakran szerepelt iskolai műsorokban, állandó tagja volt a városi könyvtárhasználati vetélkedőn résztvevő helyezést elérő csapatnak. 2017-ben a Bod Péter Országos könyvtárhasználati tanulmányi verseny megyei fordulóján 5. lett. Eredményesen versenyzett atlétikából a diákolimpia területi döntőin. Levente megkapta Babák Mihály, Szarvas Város Polgármestere könyvajándékát is. Kovács Éva 8.a osztályos tanuló az idei tanévben a Bod Péter Országos könyvtárhasználati tanulmányi verseny megyei fordulóján 6. helyezést ért el. Aktív tagja volt az iskola közösségének, rendszeresen vállalt szerepet rendezvényeken és ünnepi műsorokban. Tusjak Enikő 8.a osztályos tanulónak is kiemelkedő közösségi munkáját ismerte el az alapítvány. Csonka István Vajk 7.b osztályos tanuló minden tanévben rendszeresen vesz részt tantárgyi versenyeken. Az idén a Simonyi Zsigmond Kárpát-medencei helyesíró verseny megyei döntőjébe jutott, felkészítője Petőné Babinszky Ágnes. A Német József Informatikai Emlékverseny regionális fordulóján a 7-8.-os korcsoportban 1. helyezést ért el, felkészítője Kozsuch Andrea. A Bolyai matematika csapatverseny megyei döntőjében 10. helyezést ért el osztálytársaival. A csapat felkészítője Szabó Szilvia. A Bod Péter Országos könyvtárhasználati tanulmányi verseny megyei fordulóján 2. helyezett lett. István szintén átvehette Babák Mihály könyvajándékát is.

A könyvtárhasználati tanulmányi versenyekre a gyerekeket Kántorné Hanzó Ildikó készítette fel. Gratulálunk a felkészítő tanároknak és a diákoknak az eredményes munkához, további sok sikert kívánunk!

Az alapítvány köszönetképpen elismerő oklevelet adományozott még tehetséggondozó munkájukért a következő pedagógusoknak: Kaiserné Nagy Éva, Balogh Csilla, Litauszky Zoltánné, Zakar Erika, Pálinkásné Piskolti Ildikó, Bencsik Imréné, Jani Erzsébet. Az első osztályban végzett egész éves munkájáért a tankerületi igazgató úr elismerésében részesült Lósné Mocskonyi Judit és Papp Gabriella.

A Roma Nemzetiségi Önkormányzat díját a legjobb tanulmányi eredményt elért roma tanuló, Rostás Armandó vehette át Romhányi Tibornétól.

Rejtő Csaba megköszönte a 8. osztályos osztályfőnökök Sándor Márta, Kondacs Krisztina és Kozsuch Andrea odaadó, áldozatos munkáját, majd a szülőket szólították: Gáspár Árpádné, Gombár Erika, Kondacs Györgyné, Szabó Józsefné, Kovács Mihályné és Kovács Mihály. Gyáni Sándorné és Lestyan Zsuzsanna vehettek át egy-egy könyvet és oklevelet köszönetképpen az iskolát támogató segítségségükért.

Ünnepségünk zárásaként az énekkar elénekelte a Gyere álmodj című dalt. Ezalatt a gyerekek felengedték a léggömböket, amikkel jelképesen is útjukra bocsátottuk 8. osztályos diákjainkat:

„Fehér szavakból vertem ösvényt, könnyű lélekkel elmegyek,
vakmerő szívvel, fénylő szemmel, végre legyőzött félelemmel,
valahová, ahová álmomban már sokszor megérkeztem.”
/Egyed Emese/

Jani Erzsébet

Olimpiai karate: sikeres szezonzárás Szerbiában

Fergeteges komédia borotvaélen