in , , ,

Fergeteges komédia borotvaélen

A MTT Nyári Fesztiváljának második előadását az Egri Gárdonyi Géza Színház hozta el a Vízi Színház színpadára. Peter Shaffer: Black Comedy című vígjátékát Baráthy György fordításában, Kiss József rendezésében láthatta a közönség.

Peter Shaffer neve ismerős lehet, hiszen számos színművet írt, köztük a Mozart és Salieri vetélkedéséről szóló Amadeus című drámát, amelyből Milos Forman rendezésében 1984-ben film készült. Az alkotás nyolc Oscar-díjat nyert, amiből egy Shaffernek is jutott, a legjobb adaptált forgatókönyvért. Az írót 2001-ben II. Erzsébet királynő lovaggá ütötte, és 2007-ben beiktatták az Amerikai Színház Hírességek Csarnokába is.

„A nagyreményű ifjú még nem volt 30 éves, amikor 1965-ben kihúzta írógépéből a Black Comedy utolsó oldalát.” – olvasható a darab szinopszisában. És igen, az előadás ifjonti hévvel söpört végig a színpadon. A Black szó jelentése nem csak feketét, hanem sötétet is jelent, ez jellemzi végig a komédiát. Vagyis, ha a darabban sötét volt, a színpadon akkor volt fény, és fordítva, de a legtöbbször sötét volt.

Brindsley Miller (Nagy András) fiatal szobrász és menyasszonya Carol (Babócsai Réka) fontos vendégeket várnak, Carol édesapját, Melkett ezredest (Vókó János), és a gazdag műgyűjtőt, Georg Bambergert (Sata Árpád). Az édesapát szeretnék meggyőzni, hogy Brindsley rendes ember, aki képes eltartani leendő feleségét, a műgyűjtő látogatásától pedig azt remélik, valamelyik alkotás megtetszik neki és megveszi. Az estére az éppen távollévő barát-szomszéd Harold Gorringe (Tóth Levente) bútorait kölcsönvették, mind az apa, mind a műgyűjtő lenyűgözése érdekében. Azonban egy váratlan áramszünet miatt átjön a másik szomszéd, a vénkisasszony Miss Furnival (Saárossy Kinga), és ezzel elkezdődik a színpadon az „őrület”. Mert ugye sötét van, így be lehet mutatni, grimaszokat lehet vágni, és ez csak a kezdett. Befut a papa, aki élhetetlennek ítéli Brindsleyt mert se gyertyája, se gyufája nincs. De befut Harold is, aki nem érezte jól magát, így hazajött, és itt kezdődik igazán az izgalom, mert a sötétben Brindsley megpróbálja visszavinni a bútorokat Harold lakásába, több-kevesebb sikerrel. Közben Miss Furnival a limonádé helyett alkoholt kap, ami nagyon ízlik neki, így többször kiszolgálja magát, de ez még mindig nem a vége, csak az első felvonás, aminek a végén megjelenik Clea (Dimanopulu Afrodité) Brindsley régi szerelme – és még mindig sötét van. A villanyszerelő Schuppanzigh-ot (Baranyi Péter) megjelenésekor a sötétben a műgyűjtőnek hisznek, aki így elemzi az egyik eladandó szobrot.

Igazán mozgalmas, nagyon vidám előadásnak lehettünk részesei. A szereplők nagyon jól játszottak, és ami plusz volt, hogy látszott a színészeken, maguk is élvezik az előadást. Saárossy Kinga Miss Furnival szerepében remekelt, de Nagy András Brindsley Miller alakítása is nagyszerű volt, ahogyan Tóth Levente Harold szerepében is rendkívül szórakoztatóan játszott.

A monumentális díszlet Horesnyi Balázs, a jelmezek Harák Judit munkája.

Kiss József rendezése, színészvezetése nagyon jól egyensúlyozott, egyszer sem ment túl azon a határon, hogy karikatúrává tegye az előadást, de végig borotvaélen tartotta színészeit – ez a művészet, mesterfokon! Humoros, szórakoztató, nagyon vidám előadást láthatott a közönség.

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Eljött az idő: Tanévzáró és ballagás a „Főtériben”

Iskolatörténeti pillanat a Gyakorlóban