in , ,

Jutalomtábor közel nyolcvan birkózóval

Míg a tavalyi évben „tűzoltó akcióként”, az utolsó pillanatban siettek a szarvasiak a Magyar Birkózó Szövetség által meghirdetett regionális tábor megmentésére, addig idén már komoly előkészületeket követően nyílhattak meg az ötnapos rendezvény kapui.  A Szarvasi Birkózó Egyesület által összefogott intenzív edzésprogramra négy megye – Jász-Nagykun-Szolnok, Bács-Kiskun, Csongrád, Békés – diákolimpiai, országos vagy nemzetközi mezőnyében is sikeresen szereplő fiataljai kaptak meghívást, hogy a legjobbaktól tanulhassanak.

– Most, hogy volt lehetőségünk pályázni, jóval több szőnyeget raktunk le, mint ami az elvárás volt. Azért, hogy a gyerekeket ne osszuk meg, mindenki egyszerre tudjon edzeni, így több idő maradjon a szórakozásra. Szarvas országosan is az egyik legszebb város, minden adott ahhoz, hogy ez a korosztály jól érezze magát. Azt próbáljuk elérni, hogy a napi kétszer két óra edzés mellett jusson idő a szórakozásra és a pihenésre is. Úgy gondolom, hogy egy edzőtáborban ez utóbbi legalább annyira fontos – árulja el a részleteket Sükösd Attila, a helyi egyesület vezetője.

A közel nyolcvan gyerek munkáját 10-12 edző segítette, az ország több pontjáról. A szarvasiak edzője szerint az elmúlt évek hazai eredményei arra engednek következtetni, hogy a sportág kézzelfogható fejlődésen ment keresztül, hiszen Európa-és világbajnokkal is büszkélkedhetünk. A reményteljes folytatás feltétele azonban az utánpótlás nevelés, amelynek intenzitását segítheti elő a június 19-23-a közötti időszak.

A sportág Szarvason – Hámori Pali bácsi nyomdokait követve – mintegy két és fél éve éledt újjá. Az egyesületnek jelenleg 25-27 állandó tagja van, akik közül a legkisebb alig öt esztendős. Sükösd Attila edző akkor ötéves tervként határozta meg, hogy országos bajnokságról éremmel térjenek haza. Ez azonban a csapat magasan túlszárnyalta. A május végén Tatabányán rendezett országos bajnokságon Hajduch Nándor a dobogó második fokára állhatott fel, míg egy nappal korábban a kiskunfélegyházi nemzetközi versenyen Tóth Patrik nyerni tudott. Mellette Galát Dávid ezüst, Neumann Péter, Halász Gergő és Kun Norbert bronzérmesek lettek.

– A területi bajnokságot sikeresen megnyertem, ahonnan az első kettő jutott be az országosra. Itt tizenketten indultunk, de mivel kis számot húztam, egyből a főtáblán kezdtem. Először egy abonyi, majd egy soltvadkerti gyerekkel kerültem össze, akit egyébként a területin is megvertem. A döntőben sajnos kikaptam, pedig tudtam, hogy mit csinál az ellenfelem, mégis megcsinálta rajtam – mondja Nándi kissé csalódottan, pedig a siker már kétévnyi elszánt küzdelem után megérkezett.

A tábornyitón jelen volt Giricz Katalin, az Ifjúsági és Sportbizottság elnöke és Szűcs András, a dél-kelet magyarországi régió megbízott vezetője is. A képviselő eredményes felkészülést és tartalmas kikapcsolódást kívánt a gyerekeknek, régióvezető pedig a gyakorlati tudnivalókat ismertette.

Kérdésünkre elmondta, úgy látja, hogy amióta három éve beindult a sportágfejlesztési program, érezhetően megnőtt a birkózás iránt érdeklődők száma. Ennek keretében ugyanis több forrás jut a toborzásra, a versenyeztetésre, és valamelyest az edzői béreket is rendezték.

Hozzátette, a kemény munka gyümölcse is beérett, mivel a régió kiemelkedően teljesített az elmúlt esztendőben. A hat régió közül a diák II-es korosztályban a 14 súlycsoport közül 4-et a dél-kelet magyarországi régió indulói nyertek meg, ami óriási sikernek számít. Ehhez a lendülethez adhat egy újabb lökést egy-egy ilyen edzőtábor, ahol kihozzák a legtöbbet a jövő nagy reménységeiből.

Iskolatörténeti pillanat a Gyakorlóban

Ballagás és tanévzáró ünnepség a Trefortban