in ,

Öregdiákok a régi könyvtárban

A Szarvasi Vajdás Öregdiákok Baráti Körének csaknem húsz tagja látogatást tett a Tessedik Sámuel Múzeum épületében elhelyezett régi könyvtárban.

A könyvtár a Szarvasi Ágostai Hitvallású Evangélikus Vajda Péter Főgimnázium gyűjteményét tartalmazza, amelyet jelenleg a Városi Könyvtár szakemberei gondoznak.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy megmutathatjuk a Vajda Péter Gimnázium régi könyvtárát…” – E szavakkal köszöntötte Baginé Tóth Erika a vajdásokat. Hangsúlyozta, hogy a legfontosabb egy gyűjteménnyel kapcsolatban a tartalom. A könyvtár állománya a Vajda Péter Gimnázium gyűjteményét tartalmazza, amelyet a Tessedik Sámuel Múzeum épületében helyeztek el, és működésének a szakmai hátterét a Városi Könyvtár dolgozói biztosítják. Nagyon fontosnak tartja e három intézmény együttműködését a közös cél megvalósítása érdekében. Ez a cél pedig az, hogy ez a ma már a megyében a gimnáziumi könyvtárak közül egyedüliként a Békés Megyei Értéktárba tartozó gyűjtemény megmaradjon a jövő generációi számára is.

A könyvtárvezető kiemelte, hogy egyre többen ismerik meg az állományt, belföldről és külföldről is jelentkeznek kutatók, akik a gyűjtemény egy-egy darabját keresik. Folyamatos a könyvek digitalizálása is, ami további nyilvánosságot jelent majd.

Baginé Tóth Erika a továbbiakban a 39.000 kötetes állományból kiemelt néhány olyan könyvet, amelyek a gyűjtemény legrégebbi darabjai közé tartoznak: 1541-ből való Sylvester János Új Testamentumának eredeti változata, amelyből Magyarországon csupán 12 db van. De megtekinthető egy a XV. századból származó kotta, amely ősnyomtatványnak számít. Rendkívül nagy jelentőségű az egyedülálló botanikai gyűjtemény, Koren István Herbáriuma, amely az 1870-es és 80-as években készült.

A könyvtár vezetője hangsúlyozta, hogy minden lehetőséget megragadnak annak érdekében, hogy jó kapcsolatot ápoljanak a mai gimnáziummal és a mai vajdás diákokkal.

A látogatás második felében az öregdiákoké volt a főszerep: megfoghatták a több évszázados könyveket, belelapozhattak a gimnázium nevelőtestületi értekezleteiről készült 150 éves jegyzőkönyvekbe. Ehhez szakszerű segítséget nyújtott Sárközi Józsefné Marika, aki sok-sok érdekességet mondott el az állományról; több mint 2000 db olyan kötetük van, amely 1850 előtti kiadású a legújabb pedig 1945-ben jelent meg. Előkerült a Zsengéket tartalmazó kötet is, amelyben kézírással szerepelnek az akkori diákok írásai.

A régi könyvek illata, a kopott lapok sercegése, a tudat, hogy minden kötet vajdás diákok, tanárok, támogatók adományából került a gyűjteménybe – mindenkiben meghatottságot, büszkeséget váltott ki. Itt is jó volt vajdásnak lenni!

A könyvtári szakdolgozók lelkesedése, elkötelezettsége, a könyvek iránti alázata megnyugtató minden vajdás öregdiák számára: vigyáznak a múltra, megőrzik az elődök hagyatékát a jövő vajdásai számára is.

TJE

Tatai László, Székhelyi József és Harencsár László

Kolbászillat lengte körül a történeteket

Trónfosztás a csabacsűdi falunapon, egy kis „égi segítséggel”